Când va începe și cum va arăta “noul boom imobiliar” în România

Scăderea agresivă a dobânzilor, atât pe plan internațional cât și la nivel național, poate fi declanșatorul pentru un nou boom imobiliar. Acesta nu va mai fi însă, din nici un punct de vedere, similar celui ce a avut maximul în anii 2007-2008.

Premisele pozitive de revenire a economiei, locale și globale în egală măsură, dar mai ales faptul că toate marile bănci centrale din lume și-au asumat ca obiectiv principal evitarea deflației – ceea ce înseamnă de fapt că urmăresc, și vor urmări, imprimarea unui ciclu inflaționist la nivelul economiei – sunt de natură a susține ideea că relansarea pieței imobiliare nu este decât o chestiune de timp.

MAI MULTE LOCUINȚE. În fapt, potrivit datelor INS, primele semnale se și întrevăd: în primele 7 luni din 2014, la nivel național, au fost emise autorizații de construcție pentru 32.428 de unități locative. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului 2013 s-au acordat autorizații pentru construcția a 28.280 unități locative.

Un indicator care poate susține ideea boom-ului imobiliar este și numărul de unități locative deja finalizate. Astfel, în primul trimestru din 2014 au fost date în folosință 8270 de locuințe la nivel național, cu 588 (sau 7%) mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele arată o posibilă inversare a trendului, în condițiile în care 2013 a fost al cincile an consecutiv de scădere la acest capitol.

EVOLUȚIA DOBÂNZILOR. Tendințele ilustrate de piața construcțiilor sunt completate de evoluția economiei pe ansamblu și în special de evoluția dobânzilor la credite.

Reducerea succesivă a dobânzii cheie de către BNR, care se suprapune peste faptul că, la nivel global dobânzile de referință sunt de ani buni, la minimele istorice (apropiate, în cazul celor mai mari bănci centrale din lume, precum BCE și FED, de zero). Cu dobânzi de referință foarte joase ratele dobânzilor interbancare, funcție de care se calculează dobânzile la credite, sunt deasemeni la minime istorice, ceea ce înseamnă, pe scurt, că banii sunt mai ieftini ca niciodată în istoria recentă a omenirii.

Dar mai important decât situația exprimată de cifrele de mai sus este faptul că, la nivel global, guvernele și băncile centrale ale celor mai mari economii ale lumii, urmăresc în mod deosebit combaterea deflației (scăderea prețurilor) și stimularea unui ciclu inflaționist controlabil (cu alte cuvinte, doresc să producă inflație).

În paralel, tot ca urmare a scăderii dobânzilor de referință, și ratele dobânzilor la depozite sunt la minime istorice, nu puține fiind cazurile în care, dobânzile primite sunt chiar negative (ceea ce înseamnă că unii deponenți plătesc băncile pentru a le ține banii în conturi de depozit).

Iar acest fenomen este din ce în ce mai evident și pe plan local. Rezultatul, mai devreme sau mai târziu, va fi acela că sume tot mai mari de bani se vor muta din bănci în investiții în economia reală

Aceste elemente sunt de natură a susține ideea că reluarea investițiilor este inevitabilă, iar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s