Veste proastă pentru cei cu credite în monedă americană

… dolarul american a depășit de ieri pragul de 4 lei pentru un USD! Îngrijorător este însă faptul că evoluția nu pare a fi una accidentală. Și asta pentru că, pe de o parte asistăm azi la o primă confirmare a spargerii unui prag istoric străpuns ieri, iar pe de altă parte tendința de apreciere a dolarului este vizibilă și față de celelalte valute din ECE.

Un dolar mai puternic afectează România nu doar prin scumpirea importurilor de petrol și gaze, cât mai ales prin scumpirea/majorarea ratelor dobânzilor la împrumuturile făcute cu 2-3 ani în urmă prin emisiunea de obligațiuni denominate în dolari.

Întărirea dolarului va avea însă un efect negativ și mai important în buzunarele cețățenilor care au credite în valută americană.

De ce ți-e frică .. nu scapi!

Iată o întrebare adresată BNR de către un cetățean pe site-ul respectivei instituții … și răspunsul dat de BNR acesteia:

Dolarul este în creștere și s-ar putea ca în următoarea perioadă de timp (într-o lună, două) să se ajungă la o situație asemănătoare și să discutăm despre creditele în dolari. Este constituțional să facem referire doar la o singură monedă? Aveți în vedere și reglementarea acestei situații? Creditele în dolari sunt cu siguranță consistente la nivelul economiei românesti.

  • Răspuns:Potrivit datelor de bilanț monetar aferente lunii decembrie 2014, creditele denominate în dolari erau de 6,27 miliarde lei (aproximativ 2,8 la sută din totalul creditelor acordate).

    Cea mai mare parte a creditelor acordate in dolari reprezintă expuneri față de nerezidenți (3,14 miliarde lei) și societăți nefinanciare (2,8 miliarde lei). Ponderea creditelor denominate în dolari acordate gospodăriilor populației (persoane rezidente) în totalul creditelor acordate de instituțiile de credit gospodăriilor populației era de aproximativ 0,3% (305,2 milioane lei).” (Sursa BNR)

Valuta americană este într-un puternic trend de apreciere și față de celelalte valute reprezentative pentru ECE. Crește astfel și față de PLN, CZK și HUF, mișcarea fiind practic proporțională cu cea înregistrată de USD în fața EUR.

EURUSD(Daily)20150304153639 USDCZK(Daily)20150304153634 USDHUF(Daily)20150304153628 USDPLN(Daily)20150304153620 USDRON(Daily)20150304153612

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s