Prima Casă. Prima Casă mai mare. A doua casă? A treia casă?

Programul “Prima Casa”, modificat în 2015: Beneficiarii vor putea cumpăra o nouă casă mai mare şi mai scumpă garantată de stat. Cu privire la acest Proiect lipsesc detaliile! Chiar și Proiectul în sine lipsește însă de pe site-ul Guvernului, deși el a făcut obiectul discuției în ședința de Guvern. Sau, dacă este totuși acolo … este al naibi de greu de găsit! Vineri se pare (sperăm!) că vom avea detalii. Până atunci …


… “Beneficiarul Programului care deţine o locuinţă achiziţionată sau construită în cadrul Programului poate achiziţiona o nouă locuinţă în cadrul Programului cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: noua locuinţă care se va achiziţiona în cadrul Programului să aibă suprafaţa utilă mai mare decât a locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul Programului sau valoarea noii locuinţe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată sau construită iniţial în cadrul Programului”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă aprobat miercuri de Guvern.

Mai multe aici: Programul “Prima Casa”, modificat în 2015: Beneficiarii vor putea cumpăra o nouă casă mai mare şi mai scumpă garantată de stat

Ce ne-au spus miniștrii prezenți la respectiva discuție? Vedeți mai jos!

“Reporter: Domnule ministru în ceea ce priveşte programul “Prima casă” şi modificările care au fost aprobate astăzi în guvern. Puteţi să ne spuneţi de când intră în vigoare acele modificări şi ce presupune exact?
Daniel Constantin: Probabil că odată cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă sunt aspecte tehnice pe care probabil le va prezenta Ministerul de Finanţe.
Corneliu Calotă: Da, vineri va fi o conferinţă de presă care va avea ca obiect această ordonanţă de urgenţă care este de altfel un document foarte important.”

Eu am încercat să găsesc Proiectul, fără succes, aici: INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative adoptate în şedinţa Guvernului României din 4 martie 2015, ora 12.00

Care sunt efectele negative ale unui astfel de program?

Ei bine, principala (și marea!) “bubă” pe care i-o putem găsi este aceea că alimentează, stimulează un proces de bubble al pieței imobiliare, susținând prețurile pentru imobilele noi mai sus decât ar fi, poate, normal!

Astfel, un program care, teoretic, este destinat susținerii familiilor ce-și doresc o casă nouă va avea ca efect advers (destul de grav, după părerea unora!) îndatorarea excesivă a populației cumpărătoare.

Prețurile mai mari la case înseamnă însă încasări mai mari la buget! Nu doar din taxele și impozitele percepute vânzătorilor cât și, subsecvent, din taxele și impozitele business-urilor bancare … care, la rândul lor, vor avea încasări mai mari (din comisioanele aplicabile unor sume mai mari acordate drept împrumuturi).

Pe scurt … statul creează un bubble care-i sporește încasările … dar care poate să ducă la îndatorarea excesivă a populației.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s