Robotii, locurile de munca si VIN

Roboții și inteligența artificială ocupă tot mai multe dintre lucurile de muncă disponibile până recent doar pentru oameni. Un motiv de îngrijorare pentru cetățenii care-și văd puse în pericol mijloacele de obținere a veniturilor necesare traiului de zi cu zi. Ca urmare, ideea Venitului Individual Neconditionat, este un subiect tot mai actual.

Privită însă într-o altă cheie, dintr-o altă perspectivă, robotizarea activităților economice ar putea fi cel mai bun lucru din întreaga istorie pentru omenire, deoarece (rezolvată fiind chestiunea veniturilor necesare unui trai decent!), eliberează omul din prizonieratul nevoii de a alerga și de a consuma timp și energie pentru procurarea resurselor necesare traiului de zi cu zi … dând astfel fiecărei persoane mai mult timp pentru a se dezvolta către alte arii și domenii.

MUNCA ESTE PENTRU TRACTOARE, NU PENTRU OAMENI. Fie că vorbim de o a III-a Revoluție Industrială, fie de o a II-a Epocă a Mașinilor, urmare a dezvoltării exponențiale a puterii de calcul a calculatoarelor, nu puțini sunt cei care-și văd existența locurilor de muncă amenințată. 47% din piața de muncă a Statelor Unite, spre exemplu, este succeptibilă automatizării în următorii 20 de ani, potrivit unui studiu realizat de Michael A. Osborne, profesor asociat la Oxford University.

Și nu doar locurile de muncă din domeniile în care vedem deja primele semnale ale automatizării – precum șoferii – se află în această situație. Ca urmare a evoluției puterii de calcul, care efectiv se dublează la fiecare an și jumătate, chiar și meserii ce au o componentă umană pronunțată, precum culesul căpșunilor, se află în aceeași situație, de a fi prestate de roboți; deosebirea căpșunilor bune de cele stricate pe baza unor algoritmi ce au la bază sute, mii sau zeci de mii de fotografii, este extrem de ușor de făcut de un robot, putându-se astfel elimina judecata și decizia umană.

Procesul de înlocuire a oamenilor cu roboții în astfel de locuri de muncă este dublat de un proces de creare de noi locuri de muncă în sectorul informatic. Printre cele 10 industrii cu cel mai rapid ritm de creștere a ofertei de locuri de muncă se află IT-ul. Acest proces nu se derulează însă într-un ritm atât de rapid pe cât ar fi nevoie pentru absorbirea forței de muncă disponibile. Numeroase persoane fiind prin urmare împinse înafara pieței muncii.

În această ecuație apar tot mai multe voci care susțin ideea introducerii unui tip de venit individual, care să nu fie dependent de nici o condiție. O sumă de bani care să permită cetățenilor aflați înfara pieței muncii un trai decent.

Dintr-o perspectivă pozitivă, un astfel de venit ar permite celor care nu-și găsesc de muncă să se reorienteze către alte tipuri de activități, chiar mai prost plătite, care implică însă o componentă umană mai pregnantă – precum îngrijirea bătrânilor și/sau copiilor, domeniul cultural-artistic, protecția mediului, etc.

Acest lucru ar fi, potrivit celor care susțin ideea, “următorul pas al călătoriei în care lumea se află”. Pasul depinde însă o decizie politică, extrem de dificil de luat, în condițiile în care efortul presupune existența unor resurse financiare considerabile.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s