Dolarul lasa leul putin sa rasufle

După ce zilele trecute cursul USD/RON s-a dus pe piețele Forex la nivelul de 4,2341 lei pentru un dolar (și un 4,2107 lei/dolar la cursul oficial al zilei de 16 martie) – marcându-se astfel un nou maxim istoric dolarul american pare a lăsa leului un moment de respiro, scăzând puțin până sub nivelul de 4,2 lei pentru un USD pe piața internațională.

Asta a condus și la revenirea cursului oficial la nivelul de 4,1805 lei pentru data de 17 martie … fapt care va determina stabilizarea, dacă nu chiar încă o scădere, chiar dacă mai ușoară, a dolarului … și pentru azi, 18 martie.

USDRON(5 Hours)20150318105404

Chiar dacă lasă o mică pauză de respiro sărmanei moned românești, este evident că dolarul a doborât definitiv leul, iar perspectivele de revenire sunt nu tocmai apropiate.

Și asta pentru că acest lucru se întâmplă ca urmare a faptului că dolarul se întărește în fața majorității monedelor de referință, și în mod special în fața monedei europene – de care, vrem nu vrem, prin interconexiunile economice majore, prin procesul de convergență, și prin probabila viitoare intrare a Ro în Zona Euro … leul este profund legat!

Prin urmare, pe de o parte avem un leu legat de EUR – față de care evoluează în tandem … ba chiar cu o ușoară tentă de depreciere (lucru benefic economiei locale pentru că aduce o creștere a competitivității a bunurilor și serviciilor românești în plan european).

Avem în același timp o depreciere masivă a EUR în fața dolarului – ca urmare a efectelor psihologice și practice ale programului de QE tocmai început de BCE.

În paralel, avem o tendință puternică de apreciere a USD – ca urmare a evoluției din ce în ce mai bune a economiei americane.

Deprecierea USD … benefică sau nu pentru români?

Aprecierea spectaculoasă a USD în raport cu leul este un element negativ pentru economia românească; și asta în primul rând pentru că ne va aduce scumpiri la combustibili în mod special, și la energie în general. Un alt efect negativ este dat de faptul că majorează ușor sarcina datoriei publice – statul român având câteva emisiuni de obligațiuni denominate în dolari, care trebuiesc deci plătite la un curs mai mare al dolarului. Nu în ultimul rând, uitându-ne către sistemul bancar, probabil că vor fi o serie de debitori în USD care ar putea avea probleme cu rambursarea creditelor, generând astfel probleme suplimentare sistemului bancar. Puțin probabil însă să vorbim de probleme sociale ca urmare a acestui aspect, deoarece persoanele fizice împrumutate în dolari sunt relativ puține, și în mare majoritate nu cu credite de imobiliare sau de consum.

Deprecierea dolarului deschide însă o oportunitate uriașă pentru o serie de agenți economici românești care au acces la piața americană – cum ar fi furnizorii de produse și servicii în zona IT și/sau outsourcing. Din deprecierea leului față de USD firmele românești vor deveni semnificativ mai competitive pe piața americană, ceea ce ar putea să le permită creșterea cotelor de piață și astfel majorări viitoare ale veniturilor. Efectul major important este acela că, printr-o astfel de mișcare, economia românească și-ar putea diminua dependența pe care o are față de spațiul economic european, prin creșterea expunerii pe SUA.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s