Batalia ANPC cu francul elvetian

ANPC face controale la bancile care au acordat credite in franci elvetieni! Un demers bine-venit, dar cu semne serioase de intrebare si cu riscuri deloc de neluat in seama. Este clar ca bancile au abuzat de pozitia de forta in raport cu cetateanul obisnuit, dar discursul reprezentantului ANPC, miroase a demers pornit din populism electoral.

ANPC a demarat o actiune de control la bancile care au acordat credite in franci elvetieni. Foarte bine! Pentru ca nu putine sunt spetele si elementele care arata ca bancile au abuzat de pozitia de forta si de lipsa de cultura economico-financiara-juridica a cetateanului/consumatorului obisnuit … impovarandu-l cu o multitudine de taxe si comisioane si impunandu-i clauze si restrictii contractuale, prin care, nu putini dintre consumatori, au devenit adevarati prizonieri ai contractelor semnate in mai multa sau mai putina (de cele mai multe ori!) cunostinta de cauza …

Prin urmare, putem sa “salutam cu caldura!” desantul ANPC in sectorul bancar – mai ales ca el este facut la acele banci care au credite in CHF pentru ca sunt de departe printre cele care nu s-au dat inapoi sa “jecmaneasca” efectiv clientul … Cum? Pai sa ne amintim ca acele credite in CHF erau cele care, fiind cele mai accesibile (fiind ca in acest fel se puteau lua cele mai mari sume la un anumit nivel de venituri) ofereau si posibilitatea perceperii celor mai mari taxe si comisioane de verificare, autorizare, acordare, administrare … etc!

Mai mult … sunt acele banci care au avut nesimtirea sa-si instruiasca personalul (si sa-l stimuleze prin bonusuri!) in promovarea unor credite intr-o moneda straina fara ca respectivilor clienti sa le fie explicat cu adevarat si eficient care este riscul la care se expun.

DOAR CA! Exista un mare – mare DAR! Prin momentul debutului si prin discursul reprezentantului ANPC, demersul autoritatii Statului MIROASE puternic a “populism electoral”! Campania pentru alegerile locale din 2016 a inceput, partidele se pregatesc … iar actuala coalitie guvernamentala nu se da inapoi de la nimic pentru a-si sustine si promova imaginea de “Razbunatori” ai celor aproximativ 50 000 de oameni care au credite in CHF – o masa de votanti numai buni de momit la vot cu niste acte/fapte cu mare impact vizual … dar, dupa cum arata istoria ultimilor 2-3 ani, cu un impact nesemnificativ in sensul imbunatatirii situatiei clientului de servicii bancare!

Prin urmare, ANPC se implica la momentul “care trebuie”, in debutul pregatirilor pentru alegerile locale … intr-un mod nepotrivit (prea “vizibil” si cam prea “agresiv” – daca ne uitam la declaratiile sefului ANPC care spunea ca, citat din memorie “as inchide bancile respective”) … cu riscul de a decredibiliza institutia pe termen lung (dat fiind foarte probabila lipsa de rezultate a demersului si modul nepotrivit in care abordeaza comunicarea cu sistemul bancar) … si cu riscul de a face fie abuzuri fie chiar incalcari ale legii (daca va decide sa se implice in problematica legata de recalcularea ratelor de schimb RON/CHF).

Prin urmare: componenta populist-electorala este evidenta! Aceasta ar putea fi trecuta cu vederea dat fiind faptul ca oamenii au nevoie de o mai mare/mai buna protectie in raport cu sistemul bancar care se afla inca intr-o mult prea serioasa pozitie de forta fata de consumator!

Ceva imi spune insa ca la baza acestui demers nu se afla alte ratiuni decat cele de natura politico-electorala de genul “hai sa le mai aratam prostilor astia cu credite in CHF ca Guvernul se lupta pentru ei” ca ei sa voteze la locale partidul … Prin urmare, am convingerea ca nu se intentioneaza cu adevarat o schimbare … care dealtfel nici nu prea poate fi facuta peste noapte, prin controale!

Modul populist si absolute neprofesionist in care ANPC, prin reprezentantul sau a iesit in piata imi intareste convingerea ca este o actiune electorala … dar imi si atrage atentia ca iesirea “la scena” a ANPC este facuta intr-un mod riscant!

In primul rand prin agresivitatea declaratiilor;

In al doilea rand prin faptul ca una dintre temele puse pe tapet este cea a raportului/cursului de schimb/conversie al RON fata de CHF! Orice masura/interventie a ANPC in aceasta directive fiind pe de o parte ilegala (pentru ca nu poti schimba administrativ prevederea contractuala ce prevede plata in CHF a creditului), pe de o parte imorala ( pentru ca nu poti, ca Stat, sa privilegiezi pe unii detinatori de credite in raport cu altii – cum ar fi debitorii in USD, mult mai putini dar aproape in aceeasi situatie), iar pe de o parte usor atacabila de banci (tocmai prin aspectele de drept si economie amintite mai sus) – si deci, decredibilizata … si astfel, decredibilizata institutia ANPC.

Nu in ultimul timp, prin iesirea pripita si agresiva “la scena” ANPC poate fi banuita si/sau chiar acuzata de bancile pe care le controleaza de faptul ca le defavorizeaza, lezandu-le imaginea, in raport cu celelalte banci competitoare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s