Petrolul, benzina si romanii

Pretul petrolului face noi minime, dar pretul benzinei la pompa, in Romania, se incapataneaza sa ramana aproape de maximele istorice. Taxele si accizele sau aprecierea dolarului, ar putea fi posibile explicatii pentru faptul ca pretul la pompa (in lei) nu scade odata cu scaderea pretului petrolului (in USD).

… dar adevarata explicatie este data de existenta unei cereri semnificative, care poate fi pusa in special pe seama economiei, si a surselor de bani, informale!

Cand pretul petrolului creste – pretul benzinei si al motorinei creste si el; cand pretul petrolului scade – pretul benzinei si motorinei ramane neschimbat! Aceasta corelatie imperfecta, si cat se poate de paguboasa, intre preturile la pompa si preturile de pe pietele internationale de profil, este o realitate cat se poate de evidenta – astfel ca aproape ca nu mai este nevoie de reluarea cifrelor care sa ilustreze/evidentieze aceasta tendinta …

Mai important decat cifrele este modelul dupa care aceasta corelatie paguboasa se produce, asa cum am vazut, numai atunci cand pretul petrolului se duce in sus!

In explicatiile date de companiile de profil vedem adesea aduse ca argumente ponderea mare a taxelor si impozitelor in pretul final – taxe si impozite adesea raportate la monede straine care, crescand fata de leu, isi majoreaza si ponderea in pretul de vanzare … dar si, nu de putine ori, deprecierea leului in raport cu moneda americana (folosita in tranzactiile de pe pietele internationale de petrol).

La acestea se mai adauga o serie de alte explicatii ce tin de conjunctura de moment de pe plan intern si/sau international …

… de fiecare data insa, oricat de bine argumentate (nu neaparat si fundamentate!) sunt explicatiile aduse, intrebarea de principala ramane fara raspuns: “cum se face ca pretul la pompa se aliniaza rapid si proportional (sau chiar mai mult decat proportional!) la cresterea pretului petrolului … dar deloc, sau foarte putin si pentru foarte scurt timp, atunci cand pretul petrolului scade?”

Ei bine, explicatia este de cu totul alta natura decat cea data de benzinari! Si tine de cerere!

Astfel, in ciuda unui nivel de trai considerabil mai scazut decat in alte tari ale Europei, si in ciuda unor venituri reale net inferioare altor cetateni europeni,  cererea de combustibili este suficient de ridicata/puternica pentru a permite benzinarilor sa tina preturile sus indiferent de nivelul pretului petrolului. Pe scurt – isi permit, pentru ca au cerere!

Altfel spus, isi permit sa tina preturile sus – permitandu-si astfel, in subsecvent, marje mari de profit … pentru ca exista o cerere de combustibili care nu da semne de temperare, si care nu se diminueaza semnificativ ca raspuns/reactie la cresterea preturilor la pompa.

De unde vine aceasta cerere si de ce nu este ea sensibila la lipsa de reactie a preturilor la pompa/benzinarilor la scaderea preturilor petrolului pe piata internationala? Ei bine, abia aici se complica lucrurile!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s