Yuan-ul a doborat BVB

Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de ieri cu pierderi de peste 1,5% la nivel de indici, antrenata de evolutiile negative de pe pietele bursiere internationale (si in special cele europene) – evolutii cauzate de interventia  Bancii Centrale a Chinei in sensul deprecierii yuan-ului pana la un minim al ultimilor circa 4 ani.

Stabilit pana acum la o paritate stricta cu dolarul (yuan-ul fiind practic “legat” de dolar) cursul monedei chinezesti a suferit marti o brusca devalorizare in raport cu dolarul american! Cursul oficial al yuan-ului, publicat de PBOC a fost cu 2% sub cel publicat in ziua anterioara, ca urmare a “schimbarii metodologiei de calcul” a cursului oficial, potrivit unor declaratii facute de oficialii chinezi.

Desi variatia pare mica, 2% nu este deloc de neglijat! In primul rand pentru ca este una dintre cele mai ample variatii ale ultimilor patru ani; in al doilea rand pentru ca valoarea CNY in raport cu USD a ajuns la cel mai mic nivel al aceleiasi perioade (circa 4 ani).

Miscarea a afectat major pietele financiare din intreaga lume, si, prin efectul de contagiune, s-a simtit si pe bursa de la Bucuresti, unde scaderile au fost insa relativ moderate – indicii BVB inregistrand de-a lungul timpului si variatii cu mult mai ample, in contexte de piata mai putin complicate.

Dincolo de efectele imediate insa, cel mai important element ce trebuie retinut este faptul ca aceasta miscare brusca a Bancii Centrale a Chinei – care a impins semnificativ in jos indicii marilor piete de capital – ar putea fi declansatorul unei noi perioade nefaste pentru pietele bursiere internationale pentru ca vine intr-un context in care SUA se pregateste (si foarte probabil ca o va face!) de majorarea ratei dobanzii cheie (fapt care va pune presiune suplimentara pe burse!) iar indicii marilor piete de capital (cum ar fi spre exemplu DJIA) dau semne de epuizare a potentialului de crestere, parand a se afla aproape de finalul unui trend crescator ce dureaza de circa 4-5 ani de zile.

Si daca indicii marilor burse vor “stranuta” – piata de la Bucuresti “va raci” foarte-foarte grav! Foarte probabil!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s