Evolutia negativa a Braziliei, un pericol pentru bursele UE

44 de companii europene sunt foarte sensibile la schimbarile de curs din Brazilia, 17 dintre acestea avand expunere majora pe economia braziliana, fapt care le pune pe lista de companii de vanzare. Printre acestea si compania franceza Carrefour – bine reprezentata si pe piata romaneasca.

Grupul Renault – deasemeni un jucator important in Romania, se afla pe lista celor 17 companii europene ce prezinta riscuri majore.

3 din cele 4 BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) vazute cu doar unul-doi ani in urma ca “motoare” ale economiei globale, sunt intr-o situatie economica mai grava ca oricand.

Dupa Rusia, China si acum Brazilia se confrunta cu probleme care fac din “miracolele” din urma cu cativa ani niste “dezastre” greu de imaginat cu ceva timp in urma.

“For much of the past decade, the seemingly inexorable growth of the BRICs led many experts to argue that the post-American world was at hand. This was always an exaggeration, but the narrative stuck. Today, the BRICs have stalled or gone into reverse while America is enjoying a period of renewed good fortune.”

(Vezi: The Bursting of the BRICs Bubble )

“In urma cu doar cativa ani, asa-numitul BRIC era pe val … in timp ce clasicul “model occidental” parea sa-si fi atins limitele, fiind in pragul declinului”

(Vezi: Soarta BRIC, sau esecul modelelelor de succes de altadata! )

Acum, Brazilia experimenteaza un al doilea val al crizei. Iar Europa nu este deloc in siguranta – numeroase companii europene avand o expunere semnificativa pe economia braziliana. Mai precis 44, dintre care 17, prezinta riscuri majore. Printre acestea si Carrefour si Renault – companii cu o puternica prezenta si pe piata romaneasca.

(Vezi: Brazil’s fall. 44 european stocks that have exposure to Brazil )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s