Economia a continuat sa creasca in T2, dar cu viteza mai mica

Datele INS confirmă accelerarea economiei în 2015 prin intermediul relansării investițiilor, proces care va continua, cel puțin pe termen scurt. Economia internă a urcat cu 3.8% an/an în semestrul I, consumul privat și investițiile productive consemnand ritmuri de creștere de 5.2% an/an, respectiv 9.2% an/an.

Totodată, comenzile noi în industrie au crescut cu 3.8% an/an în perioada ianuarie-august, fiind notate recent premise de schimbare a tendinței pe termen lung (din decelerare în accelerare).

Nu în ultimul rând, salariul mediu net pe economie continuă să crească cu un ritm bun (7.7% an/an în august, la 1,813 RON), iar rata de economisire a urcat la 12.8% în trimestrul II, evoluții care exprimă premise favorabile pentru consumul privat pe termen scurt. FMI previzionează accelerarea economiei (3.4% în 2015, 3.9% în 2016), scăderea prețurilor de consum (cu 0.4% în 2015, cu 0.2% în 2016) și intensificarea deficitului de cont curent (până la 1.5% din PIB în 2016).

Piața financiară a resimțit evoluțiile externe și știrile interne în ședința de miercuri. Pe piața monetară ratele de dobândă au scăzut: overnight la 0.67%/1.11%. Scădere a costurilor de finanțare s-a înregistrat și pe piața titlurilor de stat: pe scadența 10 ani cu 2 puncte bază la 3.48% (minimul din luna mai). La BNR EUR/RON s-a consolidat la 4.4167, iar USD/RON a scăzut cu 0.18%, la 3.9307. Bursa a crescut (indicele BET cu 0.2%), pe o lichiditate de 12 milioane EUR.

Acestea sunt informatiile cuprinse in raportul Economia_in_crestere_cu_3.8_in_semestrul_I

Pe de alta parte insa, trebuie avut in vedere faptul ca Trimestrul II este un trimestru de “decelerare” – ceea ce poate ridica o serie de semne de intrebare cu privire la evolutiile viitoare. Astfel, estimările finale ale INS indică decelerarea economiei în trimestrul II (dinamică trimestrială de 0.1%, cel mai redus ritm din ultimele patru trimestre); in dinamică an/an PIB-ul a decelerat la 3.4% în trimestrul II, după dinamica de 4.3% an/an din trimestrul I.

Raportul Bancii Transilvania aici: INS indică decelerarea economiei în trimestrul II

 

In plus, si evolutia comenzilor noi in industrie par a urma acelasi trend: conform datelor INS comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 3.3% an/an în luna august, dinamică în decelerare de la 12.7% an/an în iulie și, totodată, cel mai redus ritm din ultimele trei luni.

Raportul Bancii Transilvania aici: comenzile noi în industria prelucrătoare in decelerare in august

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s