Mai sunt depozitele la banca o alternativa pentru economii?

Scaderile de dobanzi din ultimii aproximativ doi ani au facut ca depozitele bancare sa fie din ce in ce mai interesante din perspectiva randamentelor aduse – randamente care, in cazul bancilor mari din sistem, ajung sa fie negative; alternativele valabile de plasament sunt relativ putine si riscante.

Dintre acestea se detaseaza ca o buna varianta din perspectiva raportului risc-randament, fondurile de obligatiuni – dintre care, unele, au adus investitorilor profituri şi de 7% pe an, in euro

Depozitul la banca a ajuns doar un instrument de pastrare a economiilor in siguranta, cel putin teoretic. In privinta castigului obtinut de deponent, acesta s-a topit de la luna la luna in ultimii ani. Dobanzile de peste 2% pe an la economiile in lei au devenit o raritate, si tendinta ramane de scadere.

Analizand dobanzile acordate de banci in ultimele trei luni, se observa ca cele mai multe au decis scaderea bonificatiilor acordate clientilor.

Sursa: Depozitul la banca, tot mai neprofitabil

Astfel, pentru un depozit pe trei luni, in valoare de 1.000 de lei, in prezent doar unele banci precum cateva dintre cele cu capital grecesc- Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, mai ofera dobanzi de 2% pe an, sau chiar putin peste aceasta valoare (vezi tabel). Insa si acestea sunt in scadere fata de acum trei luni, de la 2,45% pe an in cazul Alpha Bank, 2,4% pe an la Banca Romaneasca si 2,25% pe an la Piraeus Bank.

Cele mai mari dobanzi din piata sunt oferite de TBI Bank si Marfin Bank, cu o dobanda de 2,6% pe an nemodificata in ultimele trei luni.

Si Intesa Sanpaolo Bank acorda o dobanda de 2% pe an pentru aceste depozite, de asemenea constanta in ultimele trei luni.

In aceasta perioada bancile au operat reduceri de dobanzi la depozite cu procente cuprinse intre 0,05 puncte procentuale si 0,45 puncte procentuale.

In cazul Bancii Carpatica, CEC Bank si Piraeus Bank, reducerea dobanzii a fost de 0,25 puncte procentuale, la BCR de 0,2 puncte, iar la Banca Romaneasca si OTP Bank de 0,3, respectiv 0,35 puncte procentuale.

Totusi, sunt si banci care nu au modificat dobanzile la depozite in ultimele trei luni. Este vorba despre Marfin Bank, Intesa Sanpaolo, ING Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, TBI Bank si Credit Europe Bank.

In acelasi timp insa, pentru acest tip de depozite, nu au fost semnalate majorari de dobanzi in ultimele trei luni.

In prezent, pentru depozitele de 1.000 de lei pe trei luni, cele mai bune dobanzi se acorda la Marfin Bank si TBI Bank, de 2,6% pe an, acestea fiind urmate de Banca Romaneasca, cu 2,1% pe an, si de Intesa Sanpaolo, Piraeus si Alpha Bank cu 2% pe an.

Cele mai mari dobanzi
Nume Banca Dobanda
Marfin Bank 2,60%
TBI Bank 2,60%
Banca Romaneasca 2,10%
Intesa Sanpaolo Bank 2,00%
Piraeus Bank 2,00%
Alpha Bank 2,00%
La polul opus se afla UniCredit Bank, cu o dobanda de doar 0,55% pe an, fixa pe toata perioada de constituire a depozitului. Dintre bancile cu dobanzi variabile, cele mai mici se intalnesc la CEC Bank -0,75% pe an si la Raiffeisen Bank, ING Bank, Carpatica, BCR si BRD -1% pe an.

Cele mai mici dobanzi
Nume Banca Dobanda
BCR 1,00%
BRD 1,00%
Banca Comerciala Carpatica 1,00%
ING Bank 1,00%
Raiffeisen Bank 1,00%
CEC Bank 0,75%
UniCredit Bank 0,55%

Prin comparatie, fondurile de obligatiuni au avut la finele lunii septembrie randamente de pana la 7% pe an in euro, aproape dublu fata de dobanda adusa de un depozit bancar.

Sursa: Fondurile de obligatiuni au batut depozitele, cu profituri şi de 7% pe an în euro

Trei fonduri de obligatiuni administrate de societatea BRD AM, parte din grupul financiar BRD, se situeaza pe primele trei locuri in clasamentul fondurilor conservatoare cu cele mai mari randamente în perioada cuprinsa între 30 septembrie 2014 şi 30 septembrie 2015.

BRD Euro Fond, denominat in euro, a marcat cel mai ridicat randament, de 7% in ultimele 12 luni, potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Fondul dispune de active de peste un miliard de lei plasate în proportie de 55% in obligatiuni guvernamentale si in depozite bancare (21% din active). Acest tip de fonduri sunt preferate de investitorii cu apetit redus pentru risc, fiind considerate un proxim al depozitelor bancare. La finalul lunii septembrie, fondurile de obligatiuni dispuneau de active totale de 10,3 miliarde de lei de la peste 158.000 de investitori.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s