3 noiembrie 2015, ziua in care a inceput sa creasca bursa

In ciuda unei evolutii bune a economiei, in pofida faptului ca dobanzile sunt la minimele ultimilor 25 de ani, si fara a avea capacitatea de a incorpora faptul ca are cele mai mici valori ale multiplilor de preturi (la nivel de indice reprezentativ) din intreaga Europa Centrala si de Est … piata de capital de la Bucuresti s-a incapatanat luni bune sa stea pe loc. Pana astazi, cand cumparatorii par sa fi desantat efectiv, direct in ringul bursier.

Cu un BRD si un TLV care trag in forta piata dupa ele, secondate de FP, de SIF-uri si de EL si TEL, bursa romaneasca pare sa fi rupt bariera, pragul, in fata caruia a stat blocata atat de mult timp.

Nu se poate spune clar care este trigger-ul! Nu cred ca investitorii straini s-au trezit pur si simplu, dupa intalnirile avute la Bucuresti la final de luna octombrie, sa trimita cateva milioane bune in Romania. Faptul ca BRD, TLV si FP cresc pe valori serioase de tranzactionare, ar putea fi insa un indiciu ca la mijloc pot fi si bani ai investitorilor straini!

Redundanta este insa lipsa de apetit a respectivilor, eventuali, investitori straini pentru SNG – companie care merita din toate punctele de vedere atentia detinatorilor de bani! Sa fie oare in continuare prezenta in piata teama ca FP-ul va cauta curand cumparator pentru restul de actiuni pe care le mai are acolo? Sa fie oare retinerea investitorilor cauzata de impasul prin care industria globala de petrol si gaze trece acum – si temerea ca problemele industriei ar putea sa nu ocoleasca SNG – in ciuda pozitiei solide a acestuia?

Nici nu mai conteaza! Important este ca inceputul lunii noiembrie a adus vantul schimbarii multasteptate pe bursa de la Bucuresti! Posibil sa ma insel, dar ziua de astazi ar putea marca debutul unui trend crescator care sa tina pana cel putin la inceputul anului 2016.

De urmarit in acest context, cred ca ar fi cele 5 SIF-uri care de mai bine de jumatate de an se chinuie sa-si sparga rezistentele … pentru ca ele vor fi trase in sus de BRD, TLV, FP … si, in curand, SNG si TGN.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s