Actiunile companiilor din industria aeronautica de la BVB, in zbor!

Actiunile companiilor din industria aeronautica sunt pe val! Care este explicatia interesului investitorilor si cresterii actiunilor din sectorul aeronautic, si care sunt perspectivele acestora pe termen mediu? La 6 m, ARS a raportat un profit de 33 mil lei, de 4 ori mai mare decat in S1 2014, iar IARV a raportat pentru acelasi S1 2015 un profit de 30 de ori mai mare decat cel raportat in S1 2014.

“Vânzările în creştere şi marjele mai mari de profit au ridicat anul acesta acţiunile companiilor din industria aeronautică, după mai mulţi ani în care acestea au survolat bursa la „altitudine joasă“.

“… Aerostar Bacău (ARS), IAR Ghimbav (IARV) şi Turbomecanica Bucureşti (TBM) au urcat urcat pe bursă cu 75% (cumulat) anul acesta, după ce au surprins piaţa încă de la începutul anului cu vânzări şi profituri mai mari decât în 2014, care a fost la rândul său un an mai profitabil decât 2013. „Contextul geopolitic favorabil majorării cheltuielilor în domeniul apărării şi includerea tot mai probabilă a României pe harta subcontractorilor echipamentelor militare ale NATO sunt de natură a susţine businessul industriei de profil pe termen lung“, spune Laurenţiu Roşoiu, director adjunct al Star AM.

Investitorii aşteaptă acum veşti care să relanseze titlurile constructorilor de aeronave, fie dublarea bugetului de apărare până la ţinta NATO de 2% din PIB, fie comenzi noi la export şi eventuale asocieri cu constructorii străini de avioane şi elicoptere”

Sursa: Ziarul Financiar,  Constructorii de aeronave au tras manşa şi au urcat pe bursă cu 75%

Update: Hotnews, Airbus anunta oficial marti inceperea constructiei fabricii de asamblare de elicoptere, la Ghimbav

Evolutiile financiare spectaculoase sunt, de departe, primul si cel mai important dintre motoarele cresterilor preturilor de piata in cazul IARV si ARS; rezultatele foarte bune raportate de acestea suprapunandu-se peste faptul ca au avut o evolutie plata/liniara, a pretului de piata, timp de mai multi ani.

Asadar, pe acest fond – dat de liniaritatea evolutiei pretului – cifrele in crestere raportate de acestea (ARS fiind compania care a spart gheata inca din primul trimestru al anului) au fost elementul ce a atras atentia investitorilor, iar rezultatele la 6 luni (ARS si IARV), au confirmat mentinerea tendintei pozitive si au sustinut astfel acest interes.

De subliniat ca, in T1 ARS a raportat o CA de 70 mil lei – fata de 55 mil lei in T1 2014, si un profit de 8,3 mil lei – fata de 5,7 lei in T1 2014. Totodata, la 6 m, ARS a raportat un profit de 33 mil lei, de 4 ori mai mare decat in S1 2014 si de aproape 2 ori mai mare decat intreg profitul din 2014 – depasindu-si totodata profitul bugetat pentru intreg anul 2015 (acesta fiind de 20 mil lei); in acelasi timp, IARV a raportat pentru acelasi S1 2015 un profit de 30 de ori mai mare decat cel raportat in S1 2014.

Nu intamplator maximele au fost inregistrate spre finalul luni iulie – momentul publicarii rezultatelor pentru S1. Astfel de evolutii nu puteau trece neobservate de piata, care a inclus rezultatele in pret … si, evident, a stimulat tranzactionarea (lichiditatea!) … dat fiind ca lunga perioada de stagnare a cotatiilor facut numerosi detinatori/actionari sa-si marcheze profiturile.

Rezultatele financiare raportate pentru prima jumatate a anului au fost mult peste chiar si cele mai optimiste asteptari (cel putin in cazul IARV si ARS) … partea proasta fiind insa data de faptul ca, cel putin dupa cum arata rezultatele publicate de ARS pentru trimestrul III – par sa fi avut mai degraba un caracter exceptional si expus fluctuatiilor preturilor materiilor prime.

Privite insa ceva mai in detaliu, sunt o serie de elemente care fac respectivele actiuni sa fie in continuare interesante.

Astfel, in cazul ARS, trebuie avut in vedere faptul ca cea mai mare parte a cresterii CA si Profitului in prima parte a acestui an s-a datorat cresterii exporturilor … care, la S1 2015 reprezentau circa 90% din CA a companiei. Deasemeni, important este faptul ca, potrivit rapoartelor companiei, ARS nu este dependenta de un singur client, iar orientarea acesteia catre pietele din afara UE ar putea fi un element care sa contrabalanseze, pe termen lung, impactul negativ dat de cresterea preturilor materiilor prime (fapt care a dus la prabusirea profiturilor la 9m 2015).

Astfel, la S1 piata UE era 56% din CA (fata de 65% in S1 2014) in timp ce Asia reprezenta 14% cin CA (fata de 7% in S1 2014) iar Africa era 20% din CA (fata de 13% in 2014). Altfel spus, cresterea expunerii pe zonele emergente/in curs de dezvoltare ar putea face din ARS un emitent interesant in continuare.

In ceea ce priveste IARV – acesta ar putea fi beneficiarul cresterii bugetului apararii – care are de modernizat elicopterele militare … si a bugetelor agentiilor/serviciilor publice care opereaza astfel aparate de zbor in misiunile specifice (servicii medicale, de interventii, etc)

Si nu in ultimul rand, IARV isi pastreaza atractivitatea ca potentiala investitie, prin faptul ca finalizarea cu succes a mai multor comenzi de modernizare a unor loturi de elicoptere (intre care si cele 20 de elicoptere ale armatei britanice modernizate in 2014) … face din IAR o companie atractiva pentru eventuale comenzi viitoare.

Astfel, interesul manifestat de Airbus pentru constructia unei fabrici pentru productia de elicoptere Puma la Ghimbav, in colaborare cu IAR Ghimbav – este un alt posibil element catalizator al interesului investitorilor (si, deoportriva, pentru obtinerea unor rezultate financiare bune pe viitor).

In concluzie, consider ca, pentru moment, pretul de piata al actiunilor din industria aeronautica a incorporat in mare parte potentialul companiilor de profil pentru perioada imediat urmatoare; aparitia unor noi evenimente/informatii suplimentare (incheierea de noi contracte!) ar putea conduce titlurile companiilor de profil spre noi maxime … in lipsa acestora, mai probabil, evolutiile vor continua liniar, cu o posibila usoara tendinta negativa.

Dat fiind contextul geo-politic favorabil majorarii cheltuielilor in domeniul apararii (si deci al constructiei / modernizarii aparatelor de zbor de tipul celor pentru care companiile romanesti sunt acreditate), dat fiind tot mai probabila includere , din motive strategice, a Romaniei, pe harta contractorilor / subcontractorilor echipamentelor militare ale NATO … si nu in ultimul rand, cresterea bugetului national de aparare – sunt de natura a sustine business-ul industriei de profil pe termen lung.

Consider prin urmare ca, prin potentialul de business si prin politica de dividend companiile din acest sector trebuie sa fie parte a unui portofoliu diversificat, pe termen lung, cu asumarea riscului generat de lichiditatea inca extrem de redusa pe care companiile mentionate inca o au.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s