Doua perspective pe legea “darii in plata”! Complementare!

Prima dintre ele: “Dragi bancheri …. Ați fost atât de opaci la negocierile cu clienții încât i-ați făcut să-și amaneteze sufletele vouă și să se gândească la cele mai drastice soluții. I-ați adus în pragul incapacității, în pragul sinuciderii pe unii. Niciunul nu v-a cerut pomană, niciunul nu v-a cerut rate derizorii…”;

Cea de-a doua: “Inițiatorul Daniel Zamfir pare să fi lucrat în imobiliare. Cel puțin 7 suprafețe mari de teren în Ilfov. Una dintre ele este de 35 de mii de metri pătrați. Unele dintre ele sunt împărțite în loturi, pregătite pentru vânzare….”

Dragi bancheri, nu vă fie teamă! Românii cu credite ipotecare nu vor să-și dea casa băncii. Vor rate mai mici, rate pe care să și le permită, rate pe care băncile au refuzat în toți acești ani să le diminueze. Majoritatea creditelor luate de populație nu au fost luate în scop speculativ, așa cum susțin domniile voastre. Au fost pentru locuire, pentru întemeiere de familii, pentru vise de-o viață. I-ați adus la exasperare cu dobânzile până la cer, mai mari de la lună la lună, cu penalizări la penalizări, cu comisioane și taxe pentru orice, inclusiv pentru ziua de mâine. Ați fost atât de opaci la negocierile cu clienții încât i-ați făcut să-și amaneteze sufletele vouă și să se gândească la cele mai drastice soluții. I-ați adus în pragul incapacității, în pragul sinuciderii pe unii. Niciunul nu v-a cerut pomană, niciunul nu v-a cerut rate derizorii, ci doar sprijin într-un moment în care economia României se ducea de râpă, salariile și pensiile erau tăiate, bonusurile și alte facilități de bun simț precum bonurile de masă dispăreau mai ceva ca-n reclama la Vanish. Cu un tupeu fantastic le-ați arătat ușa și i-ați împovărat și mai mult. I-ați pus să-și transforme creditele luate în monedă elvețiană în euro, ”ajutorul” vostru traducându-se, de cele mai multe ori, printr-o creștere de cost de circa 2 puncte procentuale, mai pe limba tuturor, printr-o scumpire de 20-30% a creditului. Cum spune englezul, ”been there, done that”. Cu toții am trecut prin asta.

Continuare Scrisoarea unui datornic către bancheri: “Darea în plată este legea care-i obligă pe bancheri să te asculte și pe tine, nimicul ălă care ți-ai permis să le ceri bani”

 

O dată cred că s-a răspuns la o nevoie socială, existentă. A doua oară, cred că băncile s-au mișcat prost la lobby. Greu să scoți din corporate o grămadă de atenții pentru politic. Nici acum, nici mai târziu. Și poate nu în ultimul rând trebuie să vă uitați la declarațiile de avere ale împricinaților.

Inițiatorul Daniel Zamfir pare să fi lucrat în imobiliare. Cel puțin 7 suprafețe mari de teren în Ilfov. Una dintre ele este de 35 de mii de metri pătrați. Unele dintre ele sunt împărțite în loturi, pregătite pentru vânzare. Și două credite la scadență chiar în acest an. O să fie domnul Zamfir și primul benficiar, pe lângă primul semnatar al acestei legi? Sunt convins că și pentru asta o să aibă o explicație.

Dar cum de-a convins un Parlament întreg? Și mai ales pe membrii Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci care au dat aviz favorabil acestei chestiuni. Spun asta pentru că oamenii aceștia se învârt în medii financiare înalte, care nu aprobă această inițiativă. Adică au avut semnalele de la bun început.

Continuare Darea în plată, prin declarațiile de avere ale deputaților

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s