Bugetul 2016, datorii in crestere si investitii in scadere

Reducerile de taxe sunt bune – majorarile de salarii sunt bune! Pentru 2016 atingerea ambelor obiective este programata/prognozata a fi realizata prin cresterea deficitului … ceea ce este rau! Un deficit mai mare inseamna ca Romania va trebui sa se imprumute mai mult!

Bugetul destinat Transporturilor e mai mic decat cel executat in 2015 cu circa 7,6%, adica 11,9 miliarde lei, fata de 12,8 miliarde lei

1.Reducerile de taxe sunt bune – majorarile de salarii sunt bune! Pentru 2016 atingerea ambelor obiective este programata/prognozata a fi realizata prin cresterea deficitului … ceea ce este rau!

Un deficit mai mare inseamna ca Romania va trebui sa se imprumute mai mult!

In alta ordine de idei – cresterea veniturilor fara a fi dublata de o crestere proportionala a capacitatii economiei locale de a produce bunuri/servicii …. Duce la cresterea cheltuielilor cu bunuri si servicii de import (si asta se vede deja in majorarea deficitului de cont curent!) … ceea ce inseamna ca …. Statul Roman se imprumuta pentru a plati pensii si salarii cu care se platesc bunuri si servicii produse de muncitori/companii din strainatate …

 

2.Meritele si/sau reprosurile trebuiesc facute dlui Victor Ponta si Dl Orlando Teodorovici … pentru ca acest buget este practic cel propus de Guvernul dlui Ponta …cu mici – foarte mici modificari!

3.Deficitul pe 2016: 2,95% >> Romania va merge pe “scenariul pesimist” al Master Planului
Bugetul destinat Transporturilor e mai mic decat cel executat in 2015 cu circa 7,6%, adica 11,9 miliarde lei, fata de 12,8 miliarde lei. Din acestia, circa 9,1 miliarde de lei sunt trecuti la capitolul “Investitii publice”.

Investitiile asumate in proiectul de buget destinat Transporturilor graviteaza in jurul Master Planului de Transport.

Cu toate acestea, asa cum este asumat in proiectul bugetului, deficitul foarte mare (2,95% din PIB) va bloca practic implementarea variantei “optimiste” din Master Plan, cea in care pe segmentul rutier tara noastra ar fi putut realiza mult mai multe autostrazi si drumuri expres pana in 2020. Acest lucru ar fi fost posibil daca, in cazul unui deficit bugetar tinut in frau, Romania ar fi accesat o asa numita “clauza de reforma structurala” prin care sa obtina de la Comisia Europeana o derogare de deficit de 0,5% din PIB si care sa-i permita sa contracteze un umprumut de circa 7 miliarde de euro prin care sa cofinanteze, la pachet cu fondurile europene, toate proiectele propuse.

Scenariul pesimist prevede practic ca tara noastra se va baza pana in 2020 doar pe bugetul propriu si pe banii europeni din noul exercitiu financiar, adica aproape cat sa ne ajunga sa ducem la capat proiectele deja in curs sau intarziate, autostrada Sibiu – Pitesti, drumul expres spre Moldova si, poate, si centura de Sud a Capitalei (ca proiecte majore).

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s