E timpul sa ne pregatim pentru revenirea pretului petrolului

Petrolul este la minimele ultimilor circa 12 ani, cu o scadere de circa 67% fata de vara lui 2015! Asta a transformat piata petrolului intr-o piata dominata de vanzatori si de un puternic sentiment negativ. Astfel ca, numarul de pozitii short deschise prin contracte futures este la un maxim istoric.

Iar volatilitatea sectorului European de petrol si gaze este deasemeni extrem de mare. Avem prin urmare semnele unei piete supra-extinse in zona negativa.

Oferta pe piata mondiala a petrolului va fi, foarte probabil, supra-abundenta si in 2016, dar in a doua parte a anului rata de crestere a nivelul rezervelor mondiale de petrol va determina o reasezare a pietei pentru 2017 si cresterea pretului petrolului. Finalul de an 2016 ar putea aduce celor activi pe aceasta piata un pret de circa 60 de dolari pe baril.

Strategia OPEC – si in special decizia Arabiei Saudite de a renunta la apararea pretului in favoarea conservarii cotei de piata, desi dureroasa, produce deja efecte semnificative: productia de petrol si gaze din zacaminte alternative a Statelor Unite scade intr-un ritm accelerat.

Intr-o astfel de perspectiva, actiunile companiilor europene din industria de petrol si gaze sunt mai interesante ca oricand: sectorul European de profil se tranzactioneaza acum la minime istorice din perspectiva indicatorilor de evaluare (spre exemplu, indicatorul PB – price to book, ce arata cate unitati monetare plateste piata pentru fiecare unitate monetara din capitalurile proprii – este la nivelul de 1), si are perspective de a aduce un randament al dividendelor de circa 6%. In acest context, o cat de mica revenire a pretului petrolului va majora capacitatea companiilor de a-si mari profiturile si de a distribui dividende in cash. Pe de alta parte insa, companiile din zonele de servicii auxiliare sectorului de petrol si gaze vor continua sa intampine serioase dificultati.

Companiile integrate de petrol si gaze din Europa ar trebui prin urmare trecute pe lista de cumparaturi – nu neaparat de Craciun … dar in mod obligatoriu pentru prima parte a anului urmator.

Ca strategii de tranzactionare, intrarea long pe indicele britanic – extrem de corelat in mod pozitiv cu petrolul … si short pe actiunile de pe piata elvetiana – care se afla deja foarte sus si nu este corelata cu pretul petrolului, poate fi de luat de in calcul; o alta strategie ar putea fi intrarea long pe actiunile companiilor ce au expunere, si sunt sensibile la evolutiile economiei ruse … iar achizitia directa de titluri rusesti, in ruble, poate fi deasemeni de urmat.

REVENIREA PRETULUI PETROLULUI. Ultima jumatate de an a adus in piata petrolului mai mult pesimism ca oricand! Scaderea pana la minele ultimilor circa 12 ani fiind in egala masura pe de o parte efect, pe de alta parte cauza a amplificarii tendintei negative. Astfel ca numarul de pozitii de vanzare (short) deschise de clientii non-comerciali a ajuns la final de an 2015 la un maxim istoric, iar volatilitatea sectorului European de petrol si gaze este deasemeni la cote maxime.

Hedge funds short positions on Nymex WTI

European Energy sector implied volatility

Volatilitatea implicita este o estimare a volatilitatii pretului unui titlu financiar. In general, volatilitatea implicita creste intr-o piata pe scadere, cand investitorii cred ca pretul respectiv va continua sa scada, si se reduce intr-o piata bullish, cand investitorii cred ca pretul va creste. Volatilitatea implicita este o modalitate de estimare a fluctuatiilor viitoare de pret, plecand de la un scenariu anume.

Aceste doua elemente pot fi interpretate drept indicii ale faptului ca in acest moment piata este deja supra-extinsa in zona negativa, fiind de asteptat o detensionare care sa o duca intr-o zona de echilibru.

Vezi: Pumping up our oil call – Europe Equity Compass-173111_EN

CEREREA SI OFERTA DE PETROL. Situatia geo-politica la nivel global ofera multe dintre premisele necesare pentru ca piata sa fie si in 2016 caracterizata de existenta supra-ofertei; situatia va incepe insa sa se re-echilibreze din a doua parte a anului. Potrivit diferitelor analize existente in piata, cererea de petrol va creste in 2016 pana la 1,2 milioane de barili/zi, in timp ce oferta va avea un avans de doar 0,5 milioane de barili/zi. Pe cale de consecinta, nivelul rezervelor globale de petrol se va reduce in a doua jumatate a anului 2016, stabilizand piata pentru 2017, ceea ce, foarte probabil, va impinge pretul petrolului catre nivelul de 60 de dolari pe baril, pana la finele anului.

PRODUCTIA DE SHALE IN SUA, IN SCADERE. Dupa ce productia de petrol si gaze in America de Nord a explodat pur si simplu de-a lungul anilor 2012-2014, acum asistam la o restrangere a acesteia: producatorii de petrol si gaze din zacaminte alternative sunt acum sub o presiune fantastica din punct de vedere financiar (deopotriva venita dinspre piata de capital si dinspre sectorul bancar) ca urmare a scaderii pretului petrolului.

PRODUCTIA OPEC. Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol si-a majorat productia in 2015 ca urmare a plusului de productie din Arabia Saudita si Irak; si probabil ca va continua sa creasca, dat fiind faptul ca ridicarea sanctiunilor puse Iran-ului – foarte probabil a se produce in a doua parte a anului 2016 – va aduce noi cantitati de petrol in piata, aproape indiferent de pret.

Vezi: Commodities Review – Rebalancing – 171809_EN

CHINA VA EVITA UN “HARD LANDING”. Temerile privind o “aterizare fortata” a economiei chineze s-au dovedit pana in prezent a fi supra-dimensionate; datele par a sugera ca oficialii chinezi au mari sanse sa gestioneze bine ajustarea si rebalansarea economiei nationale astfel incat sa se evite aparitia unor disfunctii cu efecte negative. Cum in toate scenariile negative cu privire la evolutia pretului petrolului, un important factor determinant in sens negativ a fost (si este!) scaderea cererii de petrol a economiilor emergente ca urmare in mod special a scaderii cererii de petrol din China … evitarea hard-landing-ului si incadrarea pe un trend lin de revigorare, face din China un game-changer. Temerile supra-dimensionate luate pana acum in calcul se vor diminua, cu efecte pozitive asupra pretului petrolului.

OIL&GAS – UN SECTOR ATRACTIV. Performanta relativa a sectorului European de petrol si gaze fata de restul pietei a ajuns, in urma recentei prabusiri a pretului petrolului, la minimele ultimilor 15 ani. Din punct de vedere al principalilor multiplii de pret urmariti de investitori, industria europeana de oil&gas este mai ieftina acum decat era in 2008, in urma crizei financiare. Spre exemplu, randamentul dividendelor este in prezent de aproape 6% – aproape dublu fata de media pietei europene (3,3%) potrivit analizelor Societe Generale.

Alaturi de sectorul minier/metale si de sectorul bancar, industria de petrol si gaze este unul dintre cele mai atractive sectoare din perspectiva indicatorilor price/earnings (7,4X) and price/book (1,0X) – aflandu-se la minimele ultimilor aproximativ 20 de ani.

Vezi: The Big Picture – Another sunny year ahead for European equities, add some oil – 171926_EN

Profiturile industriei de profil sunt insa extrem de sensibile la evolutia pretului petrolului, astfel incat orice, cat de mica, revenire a pretului petrolului va antrena o majorare a profitabilitatii industriei; in plus, companiile europene integrate de petrol si gaze au inca fundamente bune, fapt care le ofera un acces relativ ridicat la imprumuturi in cazul in care acestea ar decide sa plateasca dividende mai consistente.

SI DACA NU SE INTAMPLA. Pe de alta parte exista riscul ca pretul petrolului sa ramana blocat pentru o perioada mai lunga de timp in preajma actualelor minime; intr-un astfel de scenariu cele mai afectate vor fi companiile ce inregistreaza deja probleme din punct de vedere fundamental.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s