O scurta retrospectiva si perspectivele economiei romanesti

O aprinsa discutie pe tema situatiei infrastructurii este intotdeauna bine-venita! Chiar si intr-o emisiune de inceput de an 2016 cu retrospectiva economica a anului 2015! Numeroase alte subiecte au fost insa pierdute din vedere … iar balanta optimism/pesimism cu privire la 2016 a fost greu de realizat.

Concluzii: “PIB-ul va creste si in 2016!” … dar riscul deprecierii leului si deficitele macro, sunt de natura a ne da serioase motive de ingrijorare!

Scumpirea francului elvetian, evolutia monedei europene si scaderea la minime istorice a dobanzii de referinta a BNR; falimentul Astra, preluarea Volksbank de catre Banca Transilvania si listarea Fondului Proprietatea pe bursa din Londra; reducerea TVA, majorarile de salarii in sectorul bugetar si acordarea de pensii speciale sau majorarea salariului minim pe economie; neincheierea acordului cu FMI, prognozele de crestere economica de peste 3% pentru 2015 si 2016 sau scaderea pretului petrolului; si nu in ultimul rand discutiile pe marginea impozitarii bacsisului sau privitoare la problematica emigrantilor ce au invadat Europa … sunt printre temele ce trebuiau sa faca subiectul dezbaterii din platoul Realitatea Tv.

Am avut insa o discutie serioasa privind situatia infrastructurii – cale ferata si autostrazi – din Romania si a vinovatilor de aceasta situatie … cu un accent major pe tema ineficacitatii organelor statului atunci cand vine vorba de identificarea si pedepsirea vinovatilor de aceasta situatie. O tema suculenta … dar nu cea mai relevanta atunci cand vine vorba de evolutia economica a Romaniei din 2015 si de cea prognozata/asteptata pentru anul 2016.

Aprecierea francului elvetian si prabusirea pretului petrolului sunt doua dintre cele mai spectaculoase evenimente economice la nivel global – ambele cu efecte indirecte mai mult (in cazul CHF) sau mai putin (in cazul petrolului) usor de identificat pe plan intern; daca in primul caz am avut numeroase discutii la nivel de oficialitati – Guvern, Parlament, BNR, etc – in vederea identificarii si statutarii unor masuri de combatere/contrabalansare a efectelor negative, fiind deci un eveniment cu o puternica rezonanta pe plan intern … in cel de-al doilea caz, dat de prabusirea pretului petrolului, pe plan intern efectele au fost relativ modeste –  fiind resimtite in special in scaderea apetitului pentru companiile din sectorul de petrol si gaze tranzactionate pe piata bursiera de la Bucuresti.

Reducerea, de catre BNR, a dobanzii de politica monetara pana la minimul istoric de 1,75% si revenirea creditarii – si in special a celei in RON – sunt de departe cele mai importante evenimente pe plan intern! Mergand mana in mana (creditarea fiind sustinuta in principal de programul Prima Casa) abundenta de lichiditate este unul dintre motoarele ce sustin cresterea economica prin stimularea consumului! Pretul pe care Romania il poate plati insa este acela al amplificarii dezechilibrelor macro-economice …. Iar majorarea deficitului comercial (care arata ca valoarea importurilor este tot mai mare, fiind semnificativ in crestere fata de valoarea exporturilor) este primul indicator ce arata ca avem serioase motive de ingrijorare.

Cele mai multe motive de ingrijorare le avem insa din cauza majorarilor de salarii in sectorul bugetar si mai ales din cauza majorarii si introducerii unei lungi liste de pensii speciale – parlamentarii, primarii si rezervistii fiind printre beneficiari – cu efecte destabilizatoare majore asupra bugetului anilor viitori … nu doar asupra bugetului din 2016!

Pensiile si majorarile salariale in sectorul bugetar creeaza premisele producerii unui alt important risc pentru economia Romaniei, si anume acela al scaparii de sub control al deficitului bugetar! Un deficit prognozat deja pentru 2016 a fi de circa 1,6%. Altfel spus, asa cum este facut bugetul pentru acest an, Romania va trebui sa se imprumute circa 2 miliarde de euro mai mult decat pana acum … un aport serios avand in acest sens cheltuielile angajate cu majorari de pensii si salarii si noile drepturi speciale adoptate recent (parlamentari, ministri, primari, presedinte, etc!).

Cu toate acestea insa, in virtutea inertiei si sub presiunea pusa de cresterea consumului, foarte probabil ca economia romaneasca va continua sa inregistreze cifre bune (evolutie PIB, credite neperformante in sectorul bancar, creditare, somaj, exporturi, investitii straine, etc!) … care vor produce un surplus ce va putea fi prelevat usor de ANAF care astfel se va putea lauda in continuare cu cifre in crestere ale incasarilor; in acest context nu trebuie pierdut din vedere faptul ca scaderea TVA de la 1 ianuarie va conduce la cresterea consumului fiscalizat – si astfel la cresterea incasarilor intr-o proportie mai mare decat scaderea acestora determinata de scaderea cotei, contrabalansad-o!

Cresterea presiunii puse asupra contribuabililor de catre ANAF si cea pusa de aprobarea salariului minim ar putea scoate din circuitul fiscalizat – sau chiar din jocul economic – o parte din agentii economici actualmente activi; acest fapt ar avea un efect negativ asupra pietei muncii … dar in efervescenta economica interna, care se va suprapune peste o foarte probabila revenire/relansare a economiei europene, aceste iesiri “in décor” vor trece mai degraba neobservate!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s