Prabusirea bursei nu inseamna si colapsul economiei chineze

Pentru a doua oara de la inceputul anului bursa din China a fost oprita de autoritati pentru stoparea prabusirii abrupte a acesteia. Valul de corectii s-a transmis in intreaga lume, iar BVB-ul resimte din plin sentimentul negativ de inceput de an.

Prabusirea indicilor bursieri chinezi nu inseamna insa si colapsul economiei Chinei. Iar scenariile apocaliptice sunt, foarte probabil, exagerate.

Caderea bursei din China si prabusirea pretului petrolului sunt doua dintre evenimentele care au lovit puternic pietele de capital din intreaga lume in acest inceput de an.

Nici una – nici cealalta nu sunt insa de natura a intoarce parcursul pozitiv pe care care economia reala pare ca s-a inscris la nivel global.

Astfel, ultimele evolutii din China – scaderi de cate 7%-8% la nivel de indici bursieri – sunt un soc pentru piete. Foarte probabil insa ca bursa Chineza a fost, si este inca, rupta de fundamentele economice … fiind intr-o stare de “mare bubble” care se dezumfla! Numeroasele masuri administrative (de genul incentivarii companiilor nationale pentru cumpararea de actiuni si/sau relaxarea monetara practicata de PBOC) sunt printre elementele care au impiedicat acest bubble sa se sparga mai rapid pana acum. Asa ca, cel mai probabil, asistam la dezumflarea acestuia – intr-o maniera care se incearca a fi tinuta sub control (desi, este greu de crezut ca prin astfel de mijloace administrative extrem de intrusive – cum este “oprirea” bursei …. Se poate opri tavalugul scaderilor!)

Economia Chinei are insa o dimensiune si complexitate greu de patruns … iar zvacnirile din ultima perioada (1-2 ani) sunt doar rezultatele/efectele unui proces intern de rebalansare – schimbare – reorientare. Dincolo de dimensiunea PIB (al doilea din lume in valoare absoluta!) China este o economie cu 1,2 miliarde de consumatori! Si este in plina expansiune – renuntarea la politica restrictiei impuse familiilor de a avea mai mult de un copil fiind un element deloc de pierdut de vedere in acest sens.

Pe plan extern, campanile aggressive de achizitii peste hotare – Africa fiind pana de curand o destinatie majora – dar si asaltul asupra Marii Britanii, sau programele de genul “One Belt – One Road” … permit si vor permite crearea si extragerea de plus-valoare din alte parti ale lumii spre a fi returnata acasa. Fapt care poate avea o contributie semnificativa in sensul contrabalansarii tulburarilor / miscarilor negative de pe plan intern!

In complexitatea si dimensiunea ei, economia Chinei – vazuta ca o suma de economii locale/regionale mai mici (multe dintre ele semnificativ mai mari decat ale multor altor state occidentale!) este un puzzle in care in locul sectoarelor care se prabusesc (cum ar fi spre exemplu sectorul manufacturier – industria textila si/sau altele similare!), avem sectoare noi care efectiv explodeaza (cum ar fi – doar ca titlu de exemplu insa – industria filmului / teatrului, etc)

O analiza interesanta si mai aprofundata poate fi vazut aici: What might happen in China in 2016?

Astfel, sunt unul dintre cei care au sustinut dintotdeauna ca “Miracolul chinezesc” este pe drumul spre colaps! Am spus asta in nenumarate articole / postari / materiale diferite. Un astfel de material poate fi citit …

aici: Miracolul chinezesc da semne ca sufera de boala ce a declansat criza modelului economic occidental

aici: Febra galbenă

In fapt, cred ca, ceea ce se intampla de ceva timp este de fapt o dezumflare a bulei chineze sau o destramare a “acelui” miracolului chinezesc; destramarea acelui miracol – spargerea bulei … se putea face in doar doua moduri: brusc si grav (echivalent al acelui “hard landing” de care s-a tot vorbit in mass-media …. sau lent si mai putin grav – adica o rebalansare / ajustare / restructurare / reorientare a economiei de la un model la altul;

Acest din urma scenariu cred ca este cel la a carui derulare asistam in prezent. Iar trasaturile civilizationale, culturale, politice etc, specifice Chinei … sunt sanse mari ca tranzitia de la vechiul model la cel nou sa se faca suficient de lin/lent astfel incat sa fie evitat “colapsul” … asigurandu-se echilibrul necesar “relansarii” economiei pe alte principii.

Pe acest rationament, desi iau in calcul probabilitatea mare ca toate “stranuturile” Chinei sa zgaltaie semnificativ / spectaculos pietele financiare si sa influenteze economiile partenere … cred ca dezumflarea bulei chinezesti va fie un proces controlat si lin, si astfel impactul negativ la nivel fundamental asupra economiei globale, va fi mai degraba unul moderat … si nu vom avea de-a face cu o apocalipsa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s