Cum ajung scaderile din China in restul lumii, pana la BVB

Transmis pe canalul emotional dar in special pe canalele ce tin de fundamentele economiilor, companiilor si pietelor financiare, impulsul venit din China a dat peste cap pietele din intreaga lume, ajungand pana la BVB.

Problemele din China pot face zile grele investitorilor inca mult timp de aici inainte, chiar daca procesul de restructurare a economiei chineze se afla in a doua jumatate a derularii sale.

Prabusirea indicilor bursieri chinezesti au dat peste cap pietele de capital din intreaga lume, fiind resimtite pana la Bucuresti. Impulsul devastator a strabatut pietele pe cai multe si complexe, dar, in linii mari, canalele de transmitere a reverberatiilor din China spre restul lumii sunt in numar de patru.

  1. Canalul emotional ! Poate cel mai putin relevant din punct de vedere fundamental – dar cel care lasa loc celor mai ample miscari de piata (volatilitate!). Este dat de faptul ca realitatea globalizarii pietelor financiare este un dat nu doar foarte evident cat si foarte bine cunoscut in intreaga lume financiara. Prin urmare, orice eveniment negativ in orice parte a lumi este rapid preluat de traderi si investitori din dorinta de a anticipa miscarile celorlalti jucatori din piata si evenimentele / reactiile ce urmeaza, foarte probabil sa se produca. In plus, tot ca urmare a gradului extraordinar de mare de interconectare intre piete, algoritmii si programele de tranzactionare realizeaza si pun in aplicare rapid strategii de tranzactionare bazate pe evolutiile trecute relevante.
  2. Canalul pietelor de marfuri! Dat de faptul ca transformarea prin care economia Chinei trece inseamna, intre altele, reducerea volumului de materii prime si materiale importate. Prin urmare, companiile furnizoare inregistreaza scaderi ale vanzarilor, reduceri ale profiturile in raportarile financiare facute acasa si astfel scaderi ale preturilor de piata. Pe lantul “trofic” aceste companii isi reduc cererea pentru bunuri/servicii oferite de furnizorii / contractorii lor (care pot fi deasemeni listati pe orice alta bursa a lumii), care, la randul lor, inregistrand scaderi ale afacerilor si profiturilor, vor avea si scaderi ale cotatiilor.
  3. Canalul comercial! Similar canalului pietelor de marfuri, este dat de faptul ca acele companii din restul lumii, care vindeau bunuri, produse si servicii pe imensa piata chineza, isi vad amenintate vanzarile ca urmare a scaderii cererii venite din partea consumatorilor chinezi pentru bunurile si serviciile respective. Asta duce, deasemeni, la scaderea vanzarilor, a profiturilor si astfel a cotatiilor de piata. Similar, furnizorii si/sau subcontractorii acestor companii vor inregistra scaderi ale comenzilor, cifrelor de afaceri si profiturilor, cu efecte deasemeni negative in preturile de piata
  4. Canalul financiar! De departe cel mai complex, dar cu cel mai mare si mai rapid impact – este dat de faptul ca in lumea financiara moderna exista numeroase fonduri care au atras bani de la investitori pentru a-I investi conform unor strategii de tranzactionare ce presupun alocari in cota parte in diferiti indici si instrumente financiare de-a lungul si de-a latul intregii lumi. Astfel ca, atunci cand situatia se inrautateste intr-o zona economica / regiune,sau nevoia de restructurare / rebalansare a portofoliului o cere, fondurile respective vor realiza vanzari pe zonele/regiunile pe care este nevoie respectiva rebalansare, fara a mai tine cont de calitatea unor titluri/tari anume, pentru a-si respecta limitele / ponderile asumate la lansare. Asa se face ca, spre exemplu, in situatia in care un astfel de fond decide limitarea expunerii pe economiile de frontiera, acesta va lichida proportional din participatiile clasificate a face parte din categoria respectiva, fara a tine cont de specificitatile unei tari / companii, sau alta.

Departe de a atinge macar tangential intreaga gama de mecanisme care concura la derularea acestui proces, aceasta trecere in revista a principalelor cai prin care scaderile din China se transmit in restul lumii se vrea a fi doar un raspuns, dat intr-un mod cat mai simplist si usor de inteles la intrebarea : “cum ajung scaderile din China pe piata de la Bucuresti?”

In alta ordine de idei, ca o completare, foarte probabil ca procesul de transformare a economiei chineze (adica acest proces generator al actualelor turbulente) se afla mai degraba in partea a doua a evolutiei sale – acesta fiind inceput undeva in prima parte a crizei financiare si economice din 2007-2008; depasirea, aparent cu succes, a problemelor generate de criza din 2007-2008 s-a facut prin luarea unor masuri sau decizii care sa stimuleze / sustina economia. Asa a ajuns China un “Miracol” intr-o perioada in care intreg restul lumii gafaia sub greutatea problemelor crizei.

Pretul a fost insa supra-gonflarea economiei nationale, intr-un context in care aceasta nu era inca pregatita sa preia intreaga productie pe piata interna.

Inca de atunci insa s-au luat o serie de masuri pentru rebalansarea economiei in sensul trecerii acesteia de la un model relativ vechi (axat pe productie si exploatarea fara a tine cont de consecinte/efecte a resurselor naturale – insemnand, intre altele, poluare masiva si salarii mici) catre un model nou (bazat pe servicii, consum si inovatie – apropiat de cel occidental). Recenta decizie de eliminare a regulii copilului unic este un exemplu in acest sens.

Framantarile, convulsiile si rezultatul acestora – similare celor pe care le experimentam de la inceputul anului, vor continua foarte probabil. Amplitudinea si gravitatea efectelor acestora depinzand insa de gradul in care economia chineza reuseste sa se transforme … cu mentiunea ca, este probabil ca acest proces sa se deruleze din ce in ce mai usor in perioada urmatoare, dat fiind capacitatea – pe care o putem prezuma a fi mare – a Statului chinez de a tine sub control acest proces. Personal mizez pe acest lucru nu pentru ca “sistemul comunist” ar fi bun … ci pentru faptul ca modelul de comunism-capitalism existent in China suprapus peste cultura specifica, face ca lucrurile sa fie mai usor controlabile decat ar fi intr-o economie dezvoltata pe model cultural si economic occidental.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s