Ce semnale pozitive pentru 2016 avem in prima luna a anului?

China si petrolul tin prima pagina a ziarelor si amplifica starea de incertitudine si teama existenta oricum pe plan intern. Cu toate acestea, strict privitor la economia locala, nu putine sunt informatiile care arata ca lucrurile, cel putin in anumite domenii, sunt pe calea buna.

Perspectivele de mentinere a evolutiei pozitive in zona consumului, investitiile straine si comenzile din industrie sunt doar cateva dintre acestea, potrivit analistilor Bancii Transilvania.

Cel putin asta arata cel mai recent dintre rapoartele zilnice ale Bancii Transilvania, “BTdaily. Accelerarea industriei. 14 ianuarie 2016”

Indicatorii macroeconomici comunicați miercuri au consemnat evoluții predominant favorabile, în linie cu scenariul macro-econometric central BT. Majorarea salariului mediu net pe economie (cu 2.5% lună/lună, respectiv 10% an/an, la 1,918 RON – nivel maxim istoric) coroborată cu scăderea prețurilor de consum cu 0.93% an/an în decembrie (respectiv cu 0.59% an/an în 2015, evoluție determinată de reducerea TVA la alimente) exprimă premise favorabile pentru consum pe termen scurt.

Totodată, în sfera industriei comenzile noi au accelerat la 6.4% an/an în noiembrie (3.3% an/an în perioada ianuarie-noiembrie), evoluție care exprimă premise de redinamizare, după ce producția industrială a urcat cu 2.6% an/an la 11 luni.

Nu în ultimul rând, datele BNR indica o creștere a investițiilor străine directe (cu 5% an/an la 2.9 miliarde EUR) și scăderea datoriei externe totale (cu 3.7% ytd la 91.2 miliarde EUR) în perioada ianuarie-noiembrie 2015 … dar si intensificarea deficitului de cont curent al balanței de plăți (cu 129.3% an/an, la 1 miliard EUR).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s