In ciuda aparentelor, China nu este chiar in pragul unui colaps!

“China” continua sa tina treaza atentia brokerilor, investitorilor si economistilor! Ca problemele venite de acolo vor afecta pietele si economiile din intreaga lume, inclusiv bursa si economia romaneasca, este o realitate. O intrebare este insa cat de grava este situatia acolo, sau cat de “hard” este “landing”-ul?

Stiglitz, laureat de premiu Nobel spune ca economia Chinei nu se afla in pragul colapsului, ceea ce inseamna ca acolo este vorba de un “soft-landing”.

Un material privind canalele prin care evenimentele din China se transmit in restul lumii: Cum ajung scaderile din China in restul lumii, pana la BVB

Stiglitz, citat de Bloomberg si preluat de Ziarul Financiar spune ca in China nu este vorba decat de o incetinire a ritmului de crestere – sugerand astfel ca este departe de un colaps. Vezi: Stiglitz: China nu are în faţă o încetinire cataclismică

China nu se va confrunta cu o încetinire „cataclismică“ a creşterii economice, iar turbulenţele de pe pieţe de săptămâna trecută au avut legătură mai degrabă cu mecanismele de întrerupere temporară a tranzacţionării, care n-au fost bine concepute, a declarat câştigătorul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, citat de Bloomberg.

Daca este asa, foarte probabil ca dezumflarea “Miracolului chinezesc” este un proces ce va continua sa faca probleme restului lumii, dar valurile de efecte negative se vor transmite cu o frecventa si cu o amplitudine tot mai putin periculoasa de aici inainte, proportional, intre altele, si cu gradul de interconectare pe care companiile / economiile din restul lumii il au cu economia Chineza.

Nu in ultimul rand trebuie avut in vedere ca problemele Chinei erau cunoscute de foarte mult timp, ceea ce poate insemna ca “marii jucatori” – cu acces la informatii si cu o mare capacitate de procesare a acestora, si-au lichidat demult, foarte probabil, din expunerile riscante pe aceasta tara.

Un material, de fapt un set de materiale, ce subliniau problemele structurale / fundamentale ale Chinei, si care vorbeau de inevitabilitatea momentului in care “Miracolul” se va transforma in “Bau-Bau”, realizate in urma cu 3-4 sau chiar 5 ani, puteti gasi aici:

L. Rosoiu, July 2010: “Febra galbena” in file de poveste

L. Rosoiu, March 2013: China sufera de boli occidentale!

Iar mai jos, doua articole care sustin ideea ca prabusirea bursei din China nu inseamna deloc o prabusire sau un colaps al economiei chineze.

Prabusirea bursei nu inseamna si colapsul economiei chineze

McKinsey, Jan 2016: Ce se poate intampla in China in 2016?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s