Trilogia fondurilor de investitii … sau, cum ai fi facut profit din ele?

Un demers spectaculos facut de Adrian N Ionescu – in fapt o analiza complexa, serioasa si extrem de interesanta a industriei fondurilor de investitii – atrage si atentia asupra unei probleme serioase pentru industria locala: lipsa de instrumente!

Astfel ca, desi demersul se vrea a fi in special unul educativ, Adrian N Ionescu face nu doar o analiza interesanta ci da si cateva idei (bune!) de investitii.

Ca actor direct implicat in aceasta piata, as completa demersul facut de acesta, si as completa cele scrise de el vis-à-vis de rezultatele slabe ale fondurilor romanesti (prin comparatie cu cele straine).

Ce spune Adrian N Ionescu in materialul “DESCOPERĂ BANII: Forţa portofoliului de fonduri de a lua în stăpânire riscul. Modelul celor mai performante fonduri”  ?

Sunt cele mai mari randamente ale unor fonduri româneşti, cu excepţia unui fond speculativ, care face plasamente în instrumente sofisticate de mare risc (derivate). Randamentele sunt însă mici şi, dacă nu am avea pe piaţa noastră fonduri străine cu randamente de două – trei ori mai mari, am spune că este din cauza anului confuz pe care l-au trăit în 2015 pieţele financiare.

Astfel, legat de industria romaneasca a fondurilor de investitii, trebuie spus ca limitele de investitii si lipsa de instrumente financiare este un handicap mare – pentru ca, foarte pe scurt – limiteaza capacitatea de a lua expuneri mari si/sau foarte mari pe titlurile cu potential (limitand, este adevarat, si riscurile, pentru ca limiteaza expunerea / pierderea in cazul in care piata ar merge in contradictie cu perspectiva / investitia fondului).

Acestui handicam insa i s-a adaugat si cel dat de lipsa de performanta la nivel de indice (adica la nivel de piata!).

Astfel, grosier exprimat, daca in 2015, fondurile straine au avut de ales pentru a investi in companii de pe burse ale caror indici ce au inregistrat cresteri de 5% – 10% (daca vorbim de indici occidental precum CAC40, Nasdaq Composite sau FTSE MIB) sau chiar pana la 30% (daca vorbim de piete / indici mai exotici precum Dow Jones Shenzhen sau MICEX). O trecere in revista a performantelor pe 2015 pentru BET prin comparatie cu indicii reprezentativi la nivel global – realizata insa inainte de inchiderea anului, mai precis pe 10 decembrie 2015 – poate fi gasita aici: “Evolutia indicelui BET pe un an, prin comparatie cu indicii reprezentativi pentru marile piete bursiere internationale (si regionale), la 10.12.2015”

In ceea ce priveste fondurile ca instrument de economisire / investire, am scris si eu aici: “Cum puteai face un castig curat de 10% – 20% in 2015?”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s