Ramas fara cuvinte! 15 Jan, inca o zi de caderi pe BVB

-6,5% SIF Oltenia, -5% Petrom-ul, cate minus 3% celelalte SIF-uri, Electrica si Transelectrica. Caderi care m-au bulversat efectiv, pentru ca nu ma asteptam la corectii de asa amploare! BET cade cu 2,65% in linie cu indicii din Vest.

Pe de alta parte, cu petrolul intrat sub 30 de dolari pe baril, deschiderea in SUA s-a facut cu scaderi de peste 2%, in ton cu ceea ce se intampla in Europa.

Inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare spuneam ca ma astept sa existe o presiune la vanzare.

Nu prea puternica insa credeam eu! Luam in calcul faptul ca indicii americani au inchis sedinta din 14 Jan pe plus … si faptul ca piata romaneasca a avut numai zile rosii (aproape doua saptamani de scaderi continue … cu o singura exceptie!) de la intrarea in noul an!

BET(Daily)20160114135709

Aceste doua elemente ar fi trebuit, in acceptiunea mea, sa mai domoleasca tendinta descedenta fata de zilele trecute.

“O sedinta oarecum echilibrata, cu presiuni la vanzare” ii spuneam lui Adrian Ionescu inainte de deschiderea sedintei pentru “Sentimentul de dimineata

Nici pe afara nu se astepau mari variatii astazi: “Marii speculatori de pe bursele occidentale pariază pe variații nesemnificative ale indicilor bursieri, potrivit sondajului Reuters” – spune “Sentimentul de dimineata

In prima parte a sedintei barierele in fata caderii pe care le luasem in calcul au functionat chiar mai bine decat ma asteptam! Piata a evoluat pe verde! Afara nu se intrevedea nimic rau, astfel ca la Bucuresti cumparatorii au inceput sa “zburde” cu o vioiciune care m-a pus pe ganduri pentru ca nu putine au fost titlurile importante care cresteau cu peste 1% ba chiar aproape de 3% (cum a fost cazul Erste, spre exemplu!).

In jurul orelor 1300 piata revenise insa deja in linie cu asteptarile mele. La acea ora aveam indicii +/- mai putin de o jumatate de procent;

Ulterior insa, sub efectul amplificarii corectiilor pe indicii mari europeni, intrati destul de brusc in vrie (undeva dupa orele 1300-1400 ora locala), dezastrul a venit si pe piata romaneasca in a doua parte  sedintei; de la acel moment principalele titluri si-au amplificat treptat scaderile pana la minusuri de 6% cum a fost cazul SIF5 sau 5% Petrom.

caderi pe bursa

Am avut astfel o evolutie cu variatii neasteptat de ample …  chiar daca in culoarea asteptata de mine! Efectiv nu ma asteptam in nici un caz ca “presiunea la vanzare” pe care o “simteam” in piete … sa fie atat de mare incat sa duca indicii la minusuri de circa 3%. Poate ca n-am luat in calcul cat si cum trebuia petrolul si Renault-ul!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s