Industria financiara nu mai apartine finantistilor, ci IT-istilor!

CU ceva timp in urma, o serie de materiale privitoare la modul in care industria financiara se schimba in urma evolutiei tehnologiei, ridicau semne serioase de intrebare cu privire la viitorul profesional al celor ce lucreaza in industria financiara.

Si daca la o prima vedere ai spune ca “valul” transformarilor este relativ departe de Romania, realitatea este ca a venit deja! Bancile din Romania angajeaza acum mai multi IT-isti decat economisti!

Intr-un scurt material realizat cu aproape un an in urma vorbeam despre faptul ca “Oamenii au pierdut deja batalia cu robotii pe taramul pietelor financiare”.

Materialul atingea doar chestiunea “high-frecvency trading”-ului, preluand povestea lui Yuji Honkawa, un broker japonez în vârstă de 47 de ani cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, completata cu o serie de cifre: astfel potrivit unui articol realizat de Bloomberg, dacă în 2010 ponderea ordinelor introduse în piață de traderi automați (programe robot!) era de 10% din total, la finele anului 2014, această pondere era de 72%. În același timp, în același timp, 80% dintre traderii și brokerii care se “luptau” pentru a obține cele mai bune prețuri pentru clienții lor, au părăsit industria.

La final de 2015 si inceput de 2016 insa, au aparut alte articole interesante pe aceasta tema! Informatiile din acestea fiind de natura a pune mari semne de intrebare privind viitorul oamenilor in industria financiara.

While global financial transactions and securities trading have rapidly moved to electronic platforms such as SWIFT and NASDAQ over recent decades, the asset management industry has been stubbornly slow to adapt. With electronic platforms are becoming a vital channel in global funds distribution, few asset managers can afford to continue using pre-crisis distribution models based primarily on face-to-face interaction.

Spuneau analistii EY intr-un material cu titlul: “Rise of the machines in global funds distribution”

Ulterior, la final de an 2015, cei de la Reuters publicau o analiza la fel de interesanta privind zona de private wealth management (dar nu numai!).

Automated financial advisors, or robo-advisors, have enjoyed a brilliant start off the blocks in their race to disrupt the market for personal wealth management. They attracted an eyepopping $427 million in venture capital (VC) funding in 2014 and gathered some $19 billion worth of assets under management on the back of 2013-14 asset growth of 64%. But while their rise has been meteoric, robo assets under management comprise a miniscule .38% of the $5 trillion retail market for financial advice. So are robos a harbinger of an imminent “FinTech” revolution that will bring down the big banks or a dot-com-worthy example of supercharged burn rates on a road to nowhere? Their true significance may be an order of magnitude greater than either of these scenarios suggest.

… spuneau acestia in articolul cu titlul: “Will robos transform the wealth management industry?”

Dupa ce citesti toate aceste materiale, ca finantist ramai cu impresia ca desi valul tehnologic este in curs de derulare, nu este totusi de natura a te ingrijora pentru ca nu ar putea ajunge chiar atat de repede pe meleaguri autohtone.

Veste proasta insa este ca efectele acestui val se simt deja! Si inca puternic! Un exemplu este industria financiar-bancara din Romania unde anunturile de angajare vizeaza deja intr-o proportie covarsitoare atragerea de IT-isti … si nu de economisti!

Dovada? Site-ul ING.RO sectiunea cariere! Si acesta nu este un caz singular!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s