Internetul si drumul omenirii spre “1984”-ul lui George Orwell

Zilele trecute mi-a atras atentia o discutie purtata pe un grup privat pe teme politice, discutie in cadrul careia unul dintre participanti spunea ceva de genul “politicienii care mint si nu-si respecta promisiunile din campanie”  sa fie pedepsiti.

Intrebarea care mi s-a nascut atunci in minte a fost “si cine stabileste cine minte si cine nu minte?”. Iar asta m-a dus cu gandul ca urmtorul pas ar fi infiintarea Ministerului Adevarului.

Pentru cei care n-au citit cartea, Ministerul Adevarului din cartea lui Orwell era o institutie a statului care rescria “adevarul” istoric in functie de nevoia/nevoile “partidului” sai / sau “Fratelui cel Mare”. Mai precis, respectiva institutie se ocupa, intre altele, cu rescrierea cartilor si ziarelor si/sau refacerea documentelor oficiale atunci cand persoanele din respectivele inscrisuri “dispareau” ca urmare a intrarii in dizgratia “Fratelui cel Mare” / “partidului” … si/sau cand se schimbau aliantele militare (astfel ca, la fiecare noua alianta, ziarele si documentele oficiale erau refacute in sensul de a arata ca aceasta noua alianta a fost de fapt intotdeauna in vigoare).

1984-instruction-manual-622x516

Cateva recenzii gasiti aici: O mie noua sute optzeci si patru

Logica functionarii unei astfel de structuri ar putea fi argumentata oricand de realitatea faptului ca “cine stapaneste trecutul – stapaneste viitorul” – rescrierea istoriei fiind dealtfel o practica de cand lumea; (nu degeaba se spune ca “istoria o fac invingatorii”)

“1984” este o distopie despre care, la o prima vedere, ai spune ca-i cam prea trasa de par … in sensul ca pare a fi exagerata incapacitatea oamenilor de a-si aminti “faptul” istoric, si de a reactiona in consecinta.

Realitatea ne arata insa ca memoria indivizilor este foarte scurta, iar de cele mai multe ori, fara inscrisuri, insemne, repere istorice … fiecare dintre noi riscam sa ne amintim niste lucruri intr-un mod mai mult sau mai putin denaturat. Ce-ar fi daca denaturarea “faptului” istoric, si deci “rescrierea adevarului” ar fi o practica uzuala … fiindu-ne interzisa “inregistrarea” in orice forma a realitatii … fiind in acelasi timp bombardati cu noi si noi variante de “adevar”? Nu cumva deja distopia 1984 pare deja mai posibila?

Partea proasta insa este ca privind lucrurile intr-o cheie “conspirationista” am putea spune ca exista deja infrastructura necesara dezvoltarii unui astfel de Minister – care, la nevoie, sa poata rescrie “adevarul” istoric.

Aceasta structura este internetul! Structura care, prin faptul ca materialele publicate online permit orice fel de modificare ulterioara, poate inlocui cu succes o buna parte din masivul si greoiul angrenaj folosit pentru “rescrierea adevarului” in cartea lui Orwell.

Ba mai mult, aceasta chiar functioneaza intr-o oarecare masura … nu putine fiind articolele privind realitati, oameni sau fapte sterse sau modificate fapt care face ca, pentru o buna parte dintre noi – cei care nu am trait si/sau nu ne mai amintim bine acele lucruri … “adevarul” istoric sa fie deja cel dat de internet si nu cel consemnat la momentul respectiv.

Si inchizand cercul, revin la discutia care mi-a atras atentia si de care vb la inceputul materialului, cu o constatare: 1984 este deja printre noi … iar in conditiile in care oamenii sunt atat de suparati pe viata si pe politicieni incat nu se mai gandesc la nimic altceva … nici nu mai e nevoie de un Minister al Adevarului; populatia (cetatenii de rand), internetul si cei ce-i stapanesc meandrele … sunt deja pe drumul bun!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s