Cand ultimul optimist devine pesimist, este timpul sa cumperi

Am fost probabil unul dintre optimistii de serviciu ai pietei romanesti de capital! Am parasit baricada dupa primele doua saptamani din ianuarie – perioada in care piata de la Bucuresti a avut nu mai putin de 10 sedinte de scadere (in doar doua saptamani!) dintr-un total de 15.

Nu stiu daca am fost ultimul! Dar daca este sa ne luam dupa zicalele care circula printre brokeri, cu fiecare noua sedinta de panica, momentul in care ar trebui sa intri la cumparare pe BVB este tot mai aproape!

“Cand si ultimul optimist devine pesimist – este vremea sa cumperi!” si “Cumpara cand este sange pe strada” … sunt doua dintre zicalele ce fac parte din “folclorul” lumii bursiere, ambele interesant de studiat in contextul actual, in care, sub efectul prabusirii bursei din China, bursa romaneasca a avut o corectie majora in debutul de an; mai precis 10 sedinte consecutive de scadere (de la inceputul anului!) dintr-un total de 15 sedinte de tranzactionare, BET-ul (indicele reprezentativ pentru piata de capital romaneasca) a pierdut in primele trei saptamani 8,9% (fiind intr-o usoara revenire dupa ce, dupa primele doua saptamani pierdea circa 14% fata de valoarea de la final de 2015)

Desi spectaculoasa prin minusurile inregistrate de, de pana la cateva ori pe zi dese de cate 5% – 6% inregistrate de principalele titluri de pe piata de la Bucuresti … scaderea pietei in ansamblul ei (reflectata de evolutia BET) nu este prin urmare in realitate chiar atat de dramatica! De dramatism putandu-se vorbi , probabil, daca ne uitam la piata chineza care la finalul celei de-a treia saptamani a lunii ianuarie marca un minus de 20% – la nivelul indicelui DJ Shenzen, si un minus de 18% la nivelul indicelui DJ Shanghai.

ATX (indicele pietei din Viena), FTSE MIB (indicele pietei italiene) sau DAX (indicele pietei germane) fiind, la aceeasi data (22 ianuarie, adica la finele celei de-a treia saptamani din prima luna a lui 2016) minusuri mai mari decat cel al indicelui pietei de la Bucuresti (-10,77%; 11,16% respectiv 9,1%).

indici la 23 Jan 2016

De mai bine de un an spun tuturor celor cu care stau de vorba, ca piata de capital romaneasca are multe dintre premisele necesare pentru a creste si a aduce astfel castiguri / profituri celor curajosi.

Cateva din argumente le-am trecut intr-o lista facuta in materialul “De ce 2016 ar trebui sa fie un an bun pentru Bursa de Valori Bucuresti”; primele doua saptamani din ianuarie m-au facut insa sa ma indoiesc de sansele acesteia, dupa cum spuneam si in materialul “Ramas fara cuvinte! 15 Jan, inca o zi de caderi pe BVB” … transformandu-ma intr-un pesimist.

Nu stiu daca am parasit ultimul optimist care am parasit baricada … dar sedintele de revenire din cea de-a treia saptamana a lunii ar putea semnaliza o incercare de conturare a unui prag de suport care sa devina un nivel bun de intrare in piata pentru cei care au curajul sa-si asume riscul mizei pe o evolutie intr-un scenariu pozitiv al economiei romanesti in 2016.

In plus, cum fiecare leu scadere face ca actiunile unora dintre companiile romanesti sa fie mai atractive ca niciodata din perspectiva potentialelor randamente la dividend … preturile mai mici pot fi insasi rezolvarea problemei aduse de preturile mici (scaderea pietei!).

Advertisements

One thought on “Cand ultimul optimist devine pesimist, este timpul sa cumperi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s