IT&C ca motor de crestere pentru Bursa de Valori Bucuresti

Parteneriatul incheiat astazi intre Bursa de Valori Bucuresti si Ministerul Comunicatiilor si Pentru Societatea Informationala este un demers de bun augur, pentru ca aduce o serie de beneficii incontestabile tuturor partenerilor, si Romaniei in general.

Este insa o problema, dupa parerea mea greu de depasit. Si anume “resursa de capital” si deschiderea investitorilor la asumarea de riscuri.

Astfel, ideea de a pune la aceeasi masa pe cei care au idei dintr-unul dintre cele mai dinamice, mai performante si mai de viitor domenii ale economiei (cel IT) este mai mult decat bine-venita. Parteneriatul respectiv fiind astfel de salutat: Semnare protocol de cooperare cu Ministerul Comunicatiilor si Pentru Societatea Informationala

12523173_649321641875187_5038103468301602892_n

Plecam de o realitate care ofera premisele unui mare succes: Romania este una dintre tarile cu cea mai buna infrastructura in domeniu, si cu, probabil, cea mai competitiva piata de profil (pe comunicatii!).

Pe de alta parte, este la fel de evident ca Romania are o resursa umana de o calitate deosebita pe acest domeniu … fara a mai pune la socoteala faptul ca motivatiile, spiritul inovator si ingeniozitatea sunt deasemeni la un nivel ridicat. Nu m-as hazarda sa fac eventuale comparatii cu regiunea si/sau Europa, caci nefiind domeniul meu de expertiza, as risca sa gresesc … dar uitandu-ne la evolutia ponderii acestui sector in PIB cred ca dispunem de resurse importante.

Laurentiu Rosoiu, “Companiile din această industrie, mici, mari, liber profesioniştii, un segment de activitate economică destul de performant competitiv care are rezultate. Nu puţine sunt ideile produse de firme vândute peste hotare marilor companii,”

Laurentiu Rosoiu on Digi24 Tv

Prin urmare, ideea de a “specula” aceste “dat-uri” (calitatea resursei umane si initiativa/motivatiile puternice pe care le au oamenii din domeniu, la care adaugam calitatea infrastructurii si nivelul ridicat de competitie din piata) este mai mult decat buna.

Mai ales ca stimularea acestui domeniu ne-ar permite sa ne pozitionam ca un “varf de lance” in plan European in initiativa/demersurile de constructie a unei piete de IT&C unice.

“Vedem salariile. Un indicator important, nivelul salariilor şi numărul de locuri de muncă în această zonă reflectă dinamica sectorului”

Laurentiu Rosoiu on Digi24 Tv (2)

Demersul este insa dificil pentru ca trebuie sa raspunda unei / unor mari probleme: lipsa de resursa financiara si lipsa de apetit la risc … la nivel local/national. Pe scurt, capitalul autohton este slab reprezentat, nu este coagulat … si mai presus de orice, este temator, preferand sa ia masuri/decizii in vederea conservarii decat sa urmareasca eventualele castiguri. Prin urmare avem bani putini – si aceia care sunt vor mai degrama instrumente / plasamante care sa-i asigure impotriva pierderilor.

Evident ca este o problema ce, la nivel teoretic, poate fi depasita prin atragerea de capital strain! Pana la urma Bucurestiul, Clujul si/sau Iasiul sunt luate la pas de numerosi potentiali investitori straini in cautare de oportunitati.

Problema este ca mergand pe aceasta idée, mizandu-se pe atragerea de capital strain, foarte probabil ca ne-am incadra in acelasi proces de “drenare” a plus-valorii tot catre alte parti ale lumii.

Dar, decat nimic – mai bine ceva! Daca asta poate fi o solutie – macar pana la coagularea unei mase critice de resursa financiara locala … nu trebuie sa-i dam cu piciorul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s