Ce-a fost mai rau a trecut, dar nu suntem gata de creștere

Tendința de stabilizare de pe piața românească de capital este o urmare a tendinței de stabilizare resimțită la nivel global. Aceasta fiind determinată pe de o parte de oprirea căderilor de pe piața bursieră chineză iar pe de altă parte de perspectiva stabilizării prețului petrolului în jurul nivelului de 30 de dolari pe baril.

Piața de capital românească este în continuare dominată de pesimism. Acesta se resimte atât în rândul brokerilor cât și în rândul investitorilor.

Indicii pieței chineze par să-și fi găsit echilibrul în jurul nivelurilor înregistrate în anii 2010 – 2011, pierzând astfel tot avansul înregistrat în perioada cuprinsă între jumătatea lui 2014 și începutul lui 2015; atunci când pe piața bursieră chineză a fost în derulare o “bulă” în cursul căreia, în doar câteva luni, indicii reprezentativi aproape că și-au dublat valoarea (înregistrând deci creșteri de până la peste 100%).

DJ Shanghai(Weekly)20160128102041

În paralel prețul petrolului este la capătul celei de-a doua perioade ce corecții agresive. O perioadă începută undeva la jumătatea anului 2014, în cursul căreia petrolul a scăzut de la peste 100 la aproximativ 30 de dolari pe baril. Prima perioadă de corecții fiind cea înregistrată pe parcursul anului 2008, în timpul crizei financiare, când petrolul a căzut de la peste 140 de dolari pe baril până în jurul aceluiași nivel de circa 30 de dolari.

Crude Oil(Monthly)20160128102230

În ceea ce priveşte piața chineză şi piața petrolului, analiştii sunt de părere că nivelurile atinse sunt deja foarte joase, iar noi scăderi sunt puțin probabile. Or, într-un astfel de scenariu, s-ar diminua semnificativ presiunea la vânzare, care a dus până acum în jos indicii bursieri din restul lumii.
Laurenţiu Roşoiu, Star Asset Management

Laurentiu Rosoiu on Jurnalul National

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s