Legea darii in plata, brexit-ul si petrolul pentru BVB, pe Profit.ro

Sedinta din 3 martie poate fi o confirmare a stabilizarii pietei si a finalului trendului descendent inceput in prima zi a acestui an. Piata romaneasca ramane insa in bataia vanturilor ce vor misca pietele internationale si pietele europene.

Iar chestiunea Brexit-ului si evolutiile de pe piata petrolului pot aduce multa volatilitate. Mai ales ca acestea s-ar putea suprapune peste “darea in plata”.

O lege primita cu multa nemultumire de sectorul bancar, si care, prin efectul de majorare a avansurilor la creditele imobiliare, poate reduce viteza ritmului de creditare, si astfel a consumului – cu efectele negative si pozitive de rigoare: foarte pe scurt exemplificat … efect negativ – se reduce consumul, care un driver al PIB-ului; efect pozitiv – se reechilibreaza piata imobiliara, ajustandu-se preturile.

Asta spuneam si pentru Profit.ro, aici: Tendința puternic negativă de la BVB pare oprită până la etapa ex-dividend

Profit
Si aici trebuie mentionat ca in Romania, calculat ca numar de salarii medii pe economie per suprafata construita, preturile sunt peste cele inregistrate in alte parti ale Europei.

Citand din raportul Erste, Romania nu va fi ferita de influentele directe ale unui eventual Brexit.

“ Romania: A worst-case scenario involving a potential Brexit would be the imposition of restrictions that might force the approx. 170,000 Romanians with national insurance numbers to either come home or relocate to other EU countries. This could create a major disruption in the flow of money, as Romanian expats send home more than EUR 500mn a year (0.3% of GDP), according to our estimates. If Brexit puts the UK economy through a rough patch in the short term, as some contend, this may dent Romanian exports, especially ‘machines & transport equipment’ (46% of total exports to the UK). Importantly, the UK is the fifth-largest destination for Romanian exports, accounting for slightly more than 4% of the country’s overall exports (or EUR 2.3bn).”
De mentionat insa ca aceste influente / efece nu sunt mai mari – ba dimpotriva … decat cele estimate a fi resimtite de alte state din ECE (Polonia, Ungaria, Cehia … raportul poate fi citit aici: ERSTE – 2016-02-29_FX_CEE (1))

In alta ordine de idei, petrolul pare sa se fi stabilizat deasupra pragului de 30 de dolari pe baril … dar orice eventuale intelegeri de limitare a productiei intre principalii producatori de petrol pot fi dinamitate de iesiri agresive pe piata a Iranului, aflat in plin proces de recuperare a cotelor de piata pierdute in embargo.
Oricum, cum anii 2016 si 2017 sunt ani de varf de plata a datoriilor companiilor de petrol si gaze la nivel global … probabil ca industria nu va avea o evolutie linistita – ci dimpotriva … ceea ce poate influenta pietele globale si pe cale de consecinta si pe cea de la Bucuresti.
In cazul aparitiei unor astfel de momente de volatilitate … valurile care se vor transmite spre piata de la Bucuresti vor tinde sa fie tot mai mici ca amplitudine si durata – mai reduse ca dimensiune decat cele inregistrate pe pietele unde aceste valuri isi vor avea originea … cel putin pana in perioada referintelor pentru dividende ale principalelor companii de la BVB; pe de alta parte, intr-un scenariu negativ pe pietele externe, piata romaneasca va fi mult mai sensibila si mai receptiva la eventuale scaderi in perioada de dupa datele de referinta pentru Adunarile Generale si pentru dividende.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s