Au terminat Franklin Templeton si Norges Bank de vandut SNP?

Fondurile Franklin Templeton si Banca Centrala a Norvegiei (Norge Bank) au vandut circa 190 de milioane de actiuni SNP la final de 2015 si inceput de 2016. 180 de milioane de actiuni au fost vandute doar de fondurile FT. Ulterior, in Jan si Febr 2016, pretul actiunilor SNP a scazut pana la 0,21 lei pe actiune

La jumatatea lunii martie fondurile FT si Norge Bank au mai facut o serie de vanzari, insumand insa doar 8 milioane de actiuni, semnificativ mai putin decat in perioada Dec 2015-Jan 2016.

Sase dintre fondurile administrate de Franklin Templeton, companie care face si administrarea Fondului Proprietatea, si fondul suveran al Norvegiei, aflat in subordinea Bancii Centrale a Norvegiei (Norge Bank) au vandut aproximativ 190 de milioane de actiuni SNP pe parcursul a 2 saptamani la finalul lunii decembrie 2015 si inceputul lunii ianuarie 2016. (vezi tabel vanzari SNP – FT si Norge Bank). Peste 100 de milioane de actiuni au fost vandute doar in zilele de 22 si 23 decembrie. Alte circa 40 de milioane au fost vandute in data de 28 decembrie, iar pachete insumand alte circa 20 de milioane de actiuni au fost vandute in zilele de 5 si 6 ianuarie. Pe 9 martie, cand au fost raportate ultimele vanzari, fondurile FT si Norges Bank au mai vandut circa 8 milioane de actiuni.

Din aceasta cantitate, peste 180 de milioane de actiuni au fost vandute de fondurile FT.

Ulterior graficul pretului actiunii Petrom a intrat in vrie, scazand cu circa 28% de la 0,3050 la 0,2155 lei/actiune. Omv Petrom S.A(Daily)20160310164132

Cele 190 de milioane de actiuni vandute de entitatile FT si de Norge Bank reprezinta 45% din volumul total tranzactionat in perioada cuprinsa intre finele lunii Decembrie 2015 si jumatatea lunii Martie 2016 (volumul transferat pe bursa in aceasta perioada fiind de 432 de milioane de actiuni – incluzand actiunile vandute de entitatile mentionate; ultimele tranzactii raportate de entitatile FT si de fondul suveran al Norvegiei, fiind realizate pe data de 9 martie, si au insumat circa 8 milioane de actiuni).

Volumul zilnic tranzactionat in mod normal pe SNP este de doua pana la cinci miloane de actiuni – intr-o zi mai buna. (vezi tabel tranzactii). Volumul tranzactionat de entitatile FT si Norge Bank reprezinta circa 0,3% din totalul actiunilor Petrom. Cea mai mare parte a tranzactiilor au fost realizate prin Raiffeisen, dar pachete semnificative au fost transferate si prin Ieba Trust si BRD.(vezi tabel vanzari SNP – FT si Norge Bank)

De subliniat este faptul ca dupa oprirea trendului descendent, pe fondul revenirii pretului actiunilor SNP, fondurile FT si Norge Bank au mai vandut alte circa 8 milioane de actiuni. (vezi tabel vanzari SNP – FT si Norge Bank)

Potrivit celor mai recente raportari disponibile public, dintre fondurile Franklin Templeton, fondul “Frontier Markets Fund” detinea la finele lunii februarie circa 250 de milioane de actiuni SNP, respectiv aproximativ 0,4% din totalul actiunilor Petrom. (la data raportarii, SNP era una dintre cele mai mari detineri ale fondului respectiv, reprezentand 6,16% din totalul activelor fondului, care erau de circa 234 milioane de dolari. Cursul USD/RON la finele lunii februarie a fost in jurul valorii de 4,11 lei, iar pretul actiunilor Petrom a fost de 0,24 lei/actiuni). (vezi raportarea Templeton Frontier Markets Fund )

detineri FT

Deasemeni, la finele anului 2015, Norge Bank raporta o detinere de circa 0,35% din totalul drepturilor de vor in cadrul SNP (respectiv circa 198 de milioane de actiuni). (vezi raportarea Norge Bank ) (Norge Asset Management – EQ_2015_Industry )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s