Deciziile BCE sunt de bun augur pentru economiile ECE

Reducerea dobanzii de referinta, majorarea limitei planului de cumparare de obligatiuni de la 60 la 80 de miliarde EUR si extinderea acestuia catre obligatiunile ne-bancare, sunt deciziile luate de Banca Centrala Europeana in sedinta de ieri, departe de noi, la Frankfurt.

Ce inseamna asta la Bucuresti, si in apropierea noastra? Intre altele, majorarea influxurilor de capitaluri, pentru economie, si inca o scadere a ratelor creditelor la banci, pentru consumatori.

Reducerea dobanzii de referinta la Frankfurt va aduce o scadere a dobanzilor, si astfel a cuantumului ratelor creditelor. Din pacate, foarte probabil sa fie si ultima scadere … deoarece din declaratiile oficialilor BCE rezulta ca aceasta decizie de reducere a dobanzii de politica monetara este si ultima din mandatul acestui consiliu … fapt/declaratie primite dealtfel cu o destul de mare nemultumire de catre jucatorii din piete.

Una peste alta, este notat faptul ca reducerea dobanzii de politica monetara de catre BCE conduce la scaderea ratelor dobanzilor interbancare, intre care si a acelui/acelor rate EURIBOR – folosit/e ca referinta, peste care se adauga marja proprie a bancii – pentru aproape toate contractele de credit, si in special la cele imobiliare / ipotecare (cele pe termene lungi de timp!).

EURIBOR + marja bancii = rata dobanzii creditului

EURIBOR este deja de ceva timp in zona negativa, ceea ce inseamna ca ultima scadere va duce ratele dobanzilor si mai jos; asadar, in urmatoarele luni, la toate creditele in EUR cu dobanzi variabile se vor plati rate usor mai mici decat pana acum.

euribor

In acelasti timp, scaderea ratei dobanzii de referinta de catre BCE lasa mai mult loc de manevra bancilor centrale nationale pentru noi masuri de relaxare monetara, ceea ce se poate solda fie cu majorarea sumelor de bani lasate la dispozitia bancilor, fie, desi in cazul BNR (Banca Nationala a Romaniei) mai putin probabil …. Cu noi reduceri ale dobanzii de referinta, care deasemeni poate duce la scaderea ratelor dobanzilor la creditele in moneda nationala.

Dar poate chiar si mai important decat scaderea dobanzilor este faptul ca vor fi si mai multi bani in cautarea de randamente, iar zona ECE ofera un compromis mai mult decat rezonabil din perspectiva raportului dintre riscuri si oportunitati.

Astfel, aflata la marginea Europei dezvoltate, dar totusi in Europa … respectand deci (mai mult sau mai putin!) regulile si reglementarile Uniunii Europene (fapt care ofera investitorilor un considerabil plus de siguranta si/sau certitudini vis-à-vis de siguranta investitiilor / plasamentelor facute!) … si oferind, spre deosebire de Vestul Europei, un potential semnificativ de crestere (dat de dinamica pozitiva a PIB-urilor tarilor din zona) … ECE este una dintre cele mai la indemana destinatii pentru banii din zona nucleului dur al Uniunii Europene, ce se vor afla, in curand in cautare de noi oportunitati.

Setul de decizii luate de de BCE slabeste totodata semnificativ tensiunile existente la nivelul sectorului bancar din aceasta regiune, si ofera Bancilor Centrale din regiune oportunitatea unor noi masuri de relaxare monetara, prin care sa se dea un stimul suplimentar economiilor zonei.

Ce spun analistii Raiffeisen despre asta?

“Immediate support for CEE assets following yesterday’s announcement of the expansionary ECB policy mix – exceeding expectations – was short-lived. Nevertheless, we would not underestimate the favourable medium-term implications for CEE local financial markets since uncertainties in terms of the global central bank backdrop are increasingly receding. That said Emerging Market investors’ concerns about undue pressure stemming from rising core market rates are set to decrease further with next week’s Fed meeting likely to support medium-term calculability (our Western Markets economists expect the FOMC to wait-and-see). From a local policy making perspective, yesterday’s ECB rate cuts create additional room for CE/SEE central banks to further loosen monetary conditions.”

Sursa: CEE Weekly_11_03_2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s