Investitorii in fonduri se uita la actiuni … cu moderatie!

Luna februarie ne arata ca ies bani (multi!) din fondurile de obligatiuni … si intra bani (putini!) in fondurile de actiuni. Fondurile de actiuni au inregistrat intrari nete de bani si au continuat sa-si creasca activele si in februarie dpdv al valorii activelor administrate, in ciuda scaderii bursei.

De remarcat ca banii ies din fonduri de obligatiuni pe o parte … dar intra tot in fonduri de obligatiuni pe alta parte … in timp ce industria in ansamblu isi continua cresterea (chiar daca mai greu!).

Luna februarie ne arata ca ies bani (multi!) din fondurile de obligatiuni … De remarcat insa ca intrari semnificative de bani au inregistrat fondurile incadrate la categoria “alte fonduri” … unde, paradoxal, beneficiarii sunt fondurile care au portofolii construite de obligatiuni.

In paralel, fondurile de actiuni se misca in zona pozitiva … dar extrem de timid!

Iar pe ansamblu, industria fondurilor mutuale, chiar daca intr-un usor declin in februarie, pare a evolua in continuare pe un trend ascendent.

INDUSTRIA FONDURILOR IN CRESTERE. 23,4 miliarde lei este valoarea activelor nete raportate de industria fondurilor mutuale din Romania la finalul lunii februarie 2016. Cifra este in scadere fata de cea raportata pentru finele lunii ianuarie (cand valoarea activelor nete insumate la nivel de industrie era de aproximativ 23,56 miliarde lei) dar mai mare decat cea de la finele anului 2015 (23,34 miliarde lei raportate in decembrie). (vezi tabel INDUSTRIA FONDURILOR DE INVESTITII DEC 2015 – FEBRUARIE 2016)

In termeni procentuali, cele mai mari scaderi ale activelor nete au fost inregistrate de fondurile monetare, de cele cu randament absolut si de cele cu capital garantat/protejat. In valori absolute insa, cele mai mari reduceri ale valorilor activelor administrate au fost inregistrate de fondurile de obligatiuni – o scadere a activului net de 98,6 milioane lei in februarie … categorie urmata de fondurile cu capital garantat si de fondurile cu randament absolute (25,4 respectiv 17,1 milioane lei). (vezi tabel INDUSTRIA FONDURILOR DE INVESTITII DEC 2015 – FEBRUARIE 2016)

Cea mai interesanta evolutie este insa cea a fondurilor de obligatiuni si instrumente financiare cu venit fix, nu doar pentru ca au avut cea mai mare reducere a valorii activului net (98,6 milioane lei) sau pentru faptul ca este cea mai importanta categorie din industria fondurilor (activele acestor fonduri fiind de aproximativ 12,4 miliarde lei, respectiv circa 50% din totalul activelor industriei) … cat mai ales pentru faptul ca evolutia negativa a valorii activelor nete se suprapune peste iesiri de bani; astfel, daca in decembrie, in aceasta categorie intrarile de bani au fost mai mari decat iesirile (astfel, intrarile nete au fost de 280, respectiv 100 de milioane de lei), in februarie intrarile nete au fost de -66,7 milioane lei (intrarile de bani fiind mai mici decat retragerile). (vezi tabel FONDURILE DE OBLIGATIUNI IN FEBRUARIE)

Cele mai mari iesiri de bani le-au avut fondurile BRD Simfonia 1 (iesiri de 103 mil lei), Erste Bond Flexible RON (iesiri de 19 mil lei) si Erste Bond Flexible Romania EUR (4 mil lei). La cealalta extrema, cu intrari nete de bani, s-au aflat fondurile BRD Euro Fond (cu intrari nete de 36 mil), Pioneer Stabilo (cu intrari de 8 mil lei) si BRD USD Fond (cu intrari de aproximativ 6 mil lei). (vezi tabel FONDURILE DE OBLIGATIUNI IN FEBRUARIE

fonduri de obligatiuni

INTRARI TIMIDE IN FONDURILE DE ACTIUNI. Prin urmare, din fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix au iesit in luna februarie 2016 circa 67 de milioane de lei. In paralel, fondurile cu actiuni in portofolii au inregistrat intrari de bani … acestea fiind insa extrem de timide. Atat prin comparative cu volumele / fluxurile inregistrate pe alte categorii de fonduri, cat si prin comparatie cu trecutul.

Astfel, in categoria fondurilor de actiuni, dupa o luna ianuarie in care intrarile au fost mai mici decat iesirile (iesiri nete de 11,4 milioane lei), in luna februarie s-au inregistrat intrari nete de 4,1 milioane lei. Si asta in ciuda faptului ca februarie a fost o luna de corectii pe burse.

Valoarea activelor nete insumate ale fondurilor de actiuni a fost, in februarie, de 746 milioane lei – mai mare decat cea de la finele lunii ianuarie (741,7 milioane lei), chiar daca mai mica decat cea din decembrie (810,1 milioane lei).

In aceasta categorie, cele mai mari intrari nete de bani le-au inregistrat fondurile BT Index Austria ATX (4,5 milioane lei), ERSTE Equity Romania (1,6 milioane lei) si NN (L) Global Sustainable Equity (0,5 milioane lei); la cealalta extrema, cu cele mai mari iesiri nete s-au aflat in februarie trei fonduri ale Pioneer AM: Top European Players (1,9 milioane lei), Europe Potential (1,8 milioane lei) si Global Equity Target Income (0,9 milioane lei).

(vezi tabel FONDURI DE ACTIUNI FEBRUARIE)

 

ALTE FONDURI … DE OBLIGATIUNI. In acelasi timp, in categoria “alte fonduri” – adica acel tip de vehicule de investitii / fonduri care, prin prospecte, au o libertate mai mare in a-si stabili si modifica structura portofoliului si gradul de expunere pe diferite active … valoarea activelor nete au fost in crestere (de la 8,06 in decembrie 2015, si 8,26 in ianuarie 2016 … la 8,27 in februarie).

In paralel, intrarile de bani s-au mentinut in teritoriu pozitiv (chiar daca usor in scadere: 36,7 milioane in decembrie 2015, 167,7 in ianuarie si 44,8 milioane lei intrari nete in februarie).

De remarcat insa ca beneficiarii celor mai mari intrari de bani in aceasta categorie de fonduri, sunt tot fondurile de obligatiuni … ale BT Asset Management:  astfel, BT Obligatiuni a inregistrat intrari nete de 43,8 milioane lei iar BT EURO obligatiuni a avut intrari nete de 20 de milioane de lei.

In aceasta categorie, a “altor fonduri”, la cealalta extrema, cu cele mai mari iesiri nete, s-au aflat fondurile Raiffeisen EURO (iesiri de 26 de milioane lei), Certinvest Obligatiuni (iesiri de 4,5 milioane lei) si OTP ComodisRO (cu iesiri de 2,8 milioane lei). (vezi tabel ALTE FONDURI IN FEBRUARIE)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s