Dividendele, ca indicator fundamental pentru investitori

Spuneam la Forumul Investitorilor, si multumesc organizatorilor pentru oportunitate, ca disponibilitatea si capacitatea companiei de a da dividende este, din punctul meu de vedere, unul dintre cei mai importanti indicatori ce trebuiesc luati in calcul de catre un investitor intr-o companie listata.

Si argumentele pro sunt multe – cel putin la fel de multe insa ca si cele in favoarea altor indicatori, diferenta fiind data de strategia si de profilul investitorului. Dividendele pot face insa diferenta!

Spuneam ca dividendele, experienta si specializarea sunt elementele ce trebuiesc in mod deosebit puse in discutie atunci cand se face vorbire de strategii de investitii.

Despre “puterea” dividendelor, experienta si specializare

Am avut oportunitatea, si marea placere, de a puncta cateva chestiuni pe aceasta idée in cadrul Forumului Investitorilor de pe 12 martie ( vezi aici mai multe despre acest eveniment ) … chiar daca nici pe departe atat de multe pe cat ar fi fost, poate, necesar.

10609650_1676689029247126_5883789884061510317_n

Suficient insa, cred eu, pentru a atrage atentia asupra faptului ca disponibilitatea si capacitatea unei entitati de a recompensa actionarii prin acordarea de dividende, este unul dintre indicatorii esentiali de care un investitor trebuie sa tina cont.

Dividendul este nu doar instrumentul prin care compania face dovada unei mari deschideri catre actionariat, cat si, mai ales, un instrument care poate masura “sanatatea” efectiva, reala a societatii.

Altfel spus, o companie care poate mobiliza periodic sume de bani (mai mult sau mai putin consistente) de care se poate dispensa fara a-si afecta activitatea, este un semn ca acea companie nu este expusa bataii vanturilor si valurilor economice si bursiere.

Este o logica simplista – in linie cu abordarea mea de “keep it simple” – aplicabila si utilizabila de catre un investitor de rand, ce are in spate numeroase studii complexe, statistici si analize – greu de realizat pe cont propriu … facute insa de numeroase entitati de-a lungul timpului.

Insist pe acest subiect – al dividendelor, ca indicator / instrument esential in decizia de investitii – nu doar pentru ca am vorbit despre asta la Forum … nu doar pentru ca intr-un material anterior am mai punctat pe acest subiect …. nu doar pentru ca mi-au trecut prin mana si prin fata ochilor, relativ recent, o serie de analize / materiale pe aceasta idée – cum este foarte buna analiza realizata de Mihai Caruntu, analistul BCR pe equity … cat mai ales pentru ca, recent, una dintre cele mai mari companii de la BVB a comunicat ceva foarte interesant pe aceasta tema.

Este vorba de Transelectrica (simbol bursier TEL), care intr-o nota privind aprobarea de catre AGA a Politicii privind distributia de dividende, propune stabilirea unei rate de distributie a dividendului de 75% din profitul distribuibil actionarilor …. facand o analiza foarte interesanta a fenomenului.

Intre multe altele, in respectiva nota, specialistii TEL spun ca “Dividendele au reprezentat o componenta importanta in rentabilitatea investitiilor efectuate in companiile din componenta indicelui S&P500 in ultima decada” si ca “Firmele care nu platesc dividende au inregistrat o volatilitate a actiunii semnificativ mai mare decat volatilitatea inregistrata de companiile care platesc in mod regulat dividende”.

03_Propunere Politica de dividend TEL

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s