3 actiuni in care as investi astazi pentru a le avea la pensie

Transgaz, Transelectrica si SIF5 sunt cele 3 actiuni pe care le-as alege astazi pe baza datelor, informatiilor disponibile la momentul actual, in actualul context si cu setul de cunostinte de care dispun in prezent, pentru a-mi construi un plan de investitii (in actiuni!) in vederea pensionarii.

Evident, un astfel de plan poate suferi oricand modificari, iar variantele sunt de fapt foarte multe si in nenumarate combinatii de titluri, in functie de varsta, apetitul la risc, asteptarile, etc … investitorului.

Transportul de energie si o mana de companii care sa reflecte intr-o cat de mica masura structura economiei nationale – aceasta ar fi logica pe care as alege cele trei titluri pe care as incepe sa le cumpar acum, pentru a-mi face un portofoliu care sa-mi fie, dupa momentul pensionarii, o sursa de venituri suplimentara.

Discutia privind sfaturile / sugestiile / ponturile pentru investitii este extrem de complexa.

Aseara, intr-o emisiune tv m-a intrebat care sunt trei actiuni pe care le-as recomanda mamei mele sa le cumpere pentru a avea o sursa de venituri suplimentare la pensie.

Evident ca n-am putut da un raspuns! Si nu doar pentru ca enuntarea unor nume de companii in acel context ar fi putut sa fie interpretata defavorabil mie … cat mai ales pentru ca o recomandare de investitie nu se face fara a avea o buna cunoastere a clientului, a cunostintelor, potentialului si asteptarilor acestuia;

Pe de alta parte insa nimic nu ma impiedica sa spun ce-as face eu – presupunand ca nu am deja un astfel de plan de investitii pentru batranete (plan pe care-l am insa, si voi reveni cu detalii alta data), pe baza informatiilor, datelor si cunostintelor detinute la acest moment, daca m-as gandi sa investesc in actiuni (excluzand deci din start si constient alte variante – precum fondurile de investitii, asigurarile si/sau clasicele economii la banca!) …

Si fara a intra in analize detaliate pe companii si sectoare, as spune ca, avand incredere in potentialul de crestere a economiei romanesti si de recuperare a decalajelor ce o desparte de economiile din Centrul si Vestul Europei, as incerca sa-mi iau o expunere care sa reflecte – in masura in care este posibil – structura economiei locale.

Pentru asta as alege actiunile unuia dintre cele 5 SIF-uri!

Iar dintre acestea, prin ultimele evolutii fundamentale (dividende, profit, etc) si prin portofoliu … cel mai interesant mi se pare a fi SIF5 Oltenia. Un element important in acest calcul fiind detinerea la BCR.

Astfel, SIF5 are o expunere consistenta pe sectorul bancar (fiind singurul SIF care mai are detineri la BCR – cea mai mare banca din Romania!); dar desi sectorul bancar reprezinta circa 42% din portofoliul SIF iar sectorul energetic alte circa 20%, restul de circa 38% este reprezentat de companii din alte sectoare economice precum turismul, industrie alimentara, farmacie, comert, industria constructoare de masini, etc.

(vezi detalii Raport SIF5 la 2016-02)

(vezi detalii Portofoliu SIF5 la T3 2015 – anexa17-30-09-2015 )

In completare, pentru ca o economie in expansiune are nevoie de energie … dar mai ales pentru faptul ca Romania are cel mai mare potential energetic din regiunea Central – Estica si Sud-Estica a Europei (avand nu doar resurse care-i asigura independenta si-i ofera un mare potential de exporturi, ci si o piata de consum consistenta, deasemeni cu mare potential de a fi extinsa in imediata vecinatate si o buna rezerva de personal calificat si know-how).

Avand in vedere acest “dat” – adica bogatia in resurse energetice (hidro, gaz natural, etc), existenta unei infrastructuri consistente si a unui know-how semnificativ … sectorul energetic se prefigureaza ca un sector de activitate cu potential de a aduce multa plus-valoare in anii viitori.

Mai ales ca jucatorii existenti pe aceasta zona au fundamente economice foarte sanatoase si destul de mult loc de profitabilizare / eficientizare suplimentara  a activitatilor; in plus, prin lege, au obligatia de plati cel putin 50% din profiturile realizate sub forma de dividende.

Si cum n-as merge in zona de productie – ci in zona de transport al energiei! Motivul simplu fiind acela ca o marfa, oricat de valoroasa si de competitiva ar fi, nu face doi bani daca nu reusesti o transporti de la locul productiei la consumator – fapt care da un anumit tip de certitudini pe termen lung. In plus, in perspective extinderii retelelor de profil (de transport gaze si/sau electricitate) la nivel national si/sau regional … face ca “transportatorii de energie” sa se afle sigur printre beneficiari / castigatori.

Evident, ca acest material nu este o recomandare de investitii, cel putin pentru faptul ca, asa cum spuneam mai sus, pentru a recomanda ceva cuiva, trebuie sa cunosti foarte bine daca si cat isi poate permite (si este dispus!) sa piarda … daca nivelul de cunostinte financiare i-ar permite intr-un moment de turbulente sa se comporte adecvat … si nu numai! (multe alte lucruri fiind necesar a fi stiute inainte de a face o recomandare personalizata)

Deasemeni, trebuie spus ca alegerea este facuta, cum spuneam, pe baza datelor, informatiilor si know-how-ului disponibile la acest moment … altfel spus, maine sau poimaine, daca mi se pare ca a intervenit o schimbare relevanta, mi-as putea revizui parerea si as putea introduce / scoate titluri de / pe lista de preferinte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s