Este Banca Transilvania de vandut, sau de tinut, la 2,7 lei?

“To sell or not to sell?” aceata este intrebarea in cazul actiunilor TLV dupa atingerea de noi maxime istorice in urma anuntului privind acordarea de dividend si actiuni gratuite. Asta intr-un context in care, la 2,7 lei/actiune, cat este in prezent, randamentul dividendului ramane in continuare foarte ridicat.

In plus, cine cumpara acum, primeste si o actiune gratuita la fiecare cinci detinute la referinta. Pe de alta parte, TLV a incorporat in pret asteptarile pozitive, iar insiderii au avut cateva tranzactii de vanzare.

“Este TLV de vanzare la acest nivel de pret? Sau ar fi de asteptat intrarea in vigoare a legii privind darea in plata?” este o alta intrebare primita de la un telespectator in seara zilei de luni 21 martie.

“Sa vinzi TLV?” Este greu – de fapt, cel putin mie, imi este imposibil sa dau un raspuns transant la aceasta intrebare … pentru ca oricum ai privi Banca Transilvania, este o companie (si o actiune – pentru investitori!) care dintotdeauna a surprins piata. Mai ales ca in ultimii ani, rezistenta la scaderile pietei si avantul din momentele de crestere ale bursei, au fost semnificativ mai mari decat in cazul oricaror alte titluri.

O ACTIUNE SCUMPA DUPA PBV? Uitandu-ne in istoria de tranzactionare, Banca Transilvania a fost in mai multe randuri in situatia de a fi “mai scumpa” decat suratele listate pe BVB sau pe bursele din regiune, din perspectiva multiplilor de pret. Un exemplu poate fi dealtfel PBV (pretul pe valoare contabila) – indicator care situeaza actiunea TLV ia partea superioara a unui clasament ipotetic format din banci comparabile din regiune si/sau din Europa.

TLV are (conform datelor extrase din Reuters si/sau Bloomberg) un PBV de peste 1,3 – o valoare mai mare decat cea inregistrata spre exemplu de rivala sa BRD si destul de mult peste valorea inregistrata de o serie de alte banci din regiune si/sau din Europa

(vezi aici date privind multiplii de pret ai TLV …. TLV Comparison)

(vezi aici date privind multiplii de pret ai TLV …. comparabile TLV)

(vezi aici date privind multiplii de pret ai TLV …. Excel Format Banks )

Mai mult decat atat, comportamentul bancii in unele momente de turbulente ale pietei – cand fie crestea mai mult / mai repede decat restul pietei … fie scadea mai putin / mai greu – au alimentat perceptia – valabila dealtfel pe anumite perioade de timp – ca actiunile Bancii Transilvania sunt “scumpe” – din perspectiva unor multiplii de pret – precum PBV-ul mentionat mai sus!

Pe de alta parte, Banca Transilvania este una dintre, foarte probabil, foarte putinele banci care au acum o capitalizare bursiera peste cea inregistrata inainte de criza din 2007-2008 (dupa capitalizarea la jumatatea lunii martie depasea deja BRD – care se afla inca mult sub nivelul dinaintea crizei).

O ACTIUNE IEFTINA DUPA PER! Este adevarat insa ca aceasta axioma – a “actiunii scumpe” nu mai este valabila daca ne uitam la PER spre exemplu! Si asta se vede atat in fisierele de mai sus. Iar daca ne uitam la randamentul dividendului, de circa 15%, actiunea este de departe cea mai “buna” din universul celor luate spre comparatie.

O ACTIUNE DE VANZARE? Insa, dincolo de semnalele si elementele prezentate mai sus, care pot sustine o perspectiva pozitiva cu privire la evolutia viitoare a bancii … trebuie avut in vedere ca situatia prezenta este intr-o foarte buna masura rezultatul influentei majore a achizitionarii Volksbank – care a adus un plus imens de valoare Bancii Transilvania si actiunii TLV; iar acest lucru este de luat in calcul pentru ca este un eveniment cu sanse mici de a se repeta in viitorul apropiat.

Asta chiar daca la Forumul Investitorilor organizat pe 12 martie la Camera de Comert de Bursa de Valori Bucuresti – Radu Hanga, seful grupului financiar Banca Transilvania si reprezentantul Bancii la acel eveniment, spunea ca banca va fi in foarte scurt timp pregatita pentru a face noi achizitii.

Este prin urmare mai putin probabil sa vedem si la anul sau peste doi ani dividende cash, si chiar si mai putin probabil sa fie la fel de consistente ca cel pentru 2015. In plus, incorporarea Volksbank poate crea probleme Bancii Transilvania in perspectiva intrarii in vigoare a legii privind darea in plata.

Una peste alta, din aceasta perspectiva, s-ar putea spune ca Banca Transilvania a incorporat in pretul actual aproape toate perspectivele pozitive pe care le avea pentru viitorul previzibil. Iar pretul de 2,7 lei pe actiune  este un maxim istoric – si un prag la care numerosi investitori au considerat oportuna marcarea unor profituri.

11 milioane de actiuni au fost vandute (si, in mod evident – cumparate!) in data de 17 martie, alte 6 milioane in sedinta din 18 martie, iar in zilele de 21 si 22 martie, volumele s-au mentinut peste 3,5 milioane de actiuni – peste media zilnica a ultimelor luni.

(vezi aici datele privind volumele tranzactionate dupa momentul anuntului  volume tranzactionate TLV)

VANZARI INSIDERI. Aceasta perspectiva – adica faptul ca TLV pare sa fi incorporat in pret cam tot ceea ce era previzibil pozitiv in viata companiei – poate fi sprijinita, prin urmare de vanzarile unor insideri precum BT Index (fond administrat de BT Asset Management), si SIF2 Moldova (in al carui activ net, la finalul T3 2015, detinerea de TLV avea o pondere de circa 38%).

(vezi aici datele privind tranzactiile insiderilor Tranzactii insideri )

(vezi aici datele privind detinerile SIF Moldova Anexa 1.2. SIF2 – Situatia detaliata a activelor 30092015_A17  )

Atentie insa! Vanzarile insiderilor sunt totusi nesemnificative in raport cu detinerile, si, daca ne uitam la SIF2, putem spune ca vanzarile au fost facute mai degraba fortat pentru a se evita depasirea limitei de 40% expunere pe un singur emitent.

Insa, faptul ca orice eventuala crestere a pretului ar aduce din nou insiderii (si in special SIF Moldova) in pozitia de vanzator – pentru incadrarea in limitele de expunere impuse de lege – este efectiv “un capac” pentru cresterile viitoare ale TLV; plus ca SIF-ul va fi tentat, odata cu majorarea pretului, sa marcheze profituri.

Prin urmare, pentru un investitor dornic a-si marca niste profituri pe TLV, pragul de 2,7 lei/actiune se poate  constitui intr-un moment bun de vanzare, pretul fiind sustinut cumparatorii in cautare de dividende.

Deasemeni, pentru un investitor cu o perspectiva relativ pesimista privind evolutia TLV …  elementele negative mentionate mai sus ar putea semnaliza ca este un moment bun cel putin pentru a specula o eventuala corectie mai ampla dupa referinta … daca nu chiar pentru lichidarea pozitiei.

RANDAMENT DIVIDEND DE CIRCA 15%. Si totusi, un calcul matematic simplu arata ca, la pretul actual, aflat in jurul valorii de 2,7 lei/actiune, cei 0,39 lei dividend propusi (si care foarte probabil ca vor fi si aprobati!), ar putea aduce cumparatorului un randament de circa 15%. In plus, la data de referinta, pentru fiecare 5 actiuni detinute, investitorii vor primi inca o actiune noua. (vezi comunicatul TLV  TLV170316_ro comunicat dividende si majorare )

Pe aceste considerente o prima retinere la cumparare ar putea sa fie data de teama ca ulterior datei de referinta pentru majorare si dividend, titlurile TLV ar putea sa corecteze mai mult decat ar trebui dpdv al calculului matematic. Experienta ne arata insa ca, cel putin in ultimii 2-3-4 ani, dupa fiecare majorare de capital social, titlurile TLV au corectat mai putin decat trebuia – astfel ca, aceia care au ramas pe actiuni inainte de referinta au fost mai castigati decat cei care au vandut spre a rascumpara dupa.

O alta retinere – de data aceasta cu o perspectiva pe termen mediu si lung – si chiar si mai puternica, ar putea fi data insa de faptul ca Legea privind Darea in Plata va pune TLV in situatia de a face fata unei presiuni pe partea de credite neperformante! Volksbank fiind una dintre bancile cu mari probleme din acest punct de vedere.

De retinut insa faptul ca Banca Transilvania, imediat dupa momentul preluarii Volksbank, a procedat deja la restructurarea unui mare numar de credite – considerate / devenite neperformante, ceea ce inseamna ca a luat deja o serie de masuri  care sa o poata feri de un eventual tavalug generat de Legea darii in plata.

In acest context complicat, si strict pe baza datelor / informatiilor / contextului existent la acest moment (si fara a face sugestii, recomandari sau a da sfaturi …) cred ca, cel putin pentru moment, a ramane pur si simplu in continuare pe actiunea TLV este o alegere mai buna decat aceea de a vinde ….

Cu mentiunea ca lipsa perspectivelor unui dividend similar pentru anii urmatori si efectele legii darii in plata, suprapuse peste un eventual val de corectii pe plan international – ar putea determina un val de vanzari.

Si pentru asta exista insa un contra-argument! Tot istoricul statistic, si faptul ca TLV este un emitent ce se afla in portofoliile multor jucatori mari din piata romaneasca … ne-ar putea duce cu gandul ca si pentru un astfel de val, in cazul Bancii Transilvania, exista deja o serie de mecanisme informale de contracarare a tendintei de supra-vanzare.

Doar ca, daca elementele negative vor ajunge sa conteze mai multe decat cele pozitive, pe un astfel de eventual sell-off … foarte probabil ca nu-ti vei dori sa fii printre cei care vor vrea sa vanda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s