Lectia 1: 23 de termeni pentru un investitor debutant

Nu-ti trebuie aproape nimic, in afara de ceva bani, pentru a “intra pe bursa”. Astfel, daca vrei sa “joci pe bursa” – nimic nu te opreste! Insa, daca vrei sa te poti numi “investitor” … mai mult decat de bani ai nevoie de cunostinte care sa-ti permita sa faci plasamente profitabile.

Educatia este asadar esentiala! Fapt pentru care va propun un prim episod dintr-un demers realizat cu ajutorul unuia dintre cei mai vechi si cei mai experimentari brokeri romani.

Este vorba de Rares Sofariu,  Consultant investitii, Broker, Portofoliu Manager, Director department analiza, Director cercetare dezvoltare, Fondator a doua AOPC ! Un specialist de ale carui cunostinte si experienta va invit sa profitati fara nici o retinere daca aveti intrebari, nelamuriri … sau pur si simplu vreti sa auziti o parere avizata!

“Ca tot este la moda sa vorbim despre piete financiare, burse etc, mai ales dupa criza, cand pietele au trezit curiozitati in randul mai multor persoane va propun un glosar care explica termeni de baza ai pietelor financiare.

Trebuie sa incepem cu inceputul si cu timpul va promit ca vom evolua in lucruri mai complexe : Analiza financiara, analiza tehnica, macroeconomie, etc si poate astfel vom intelege fenomenele care le traim de zi cu zi mai bine.

Nu ne-am propus sa dam sfaturi investitionale, ci doar sa prezentam spre intelegere mecanismele pietelor si tot ceea ce tine de ele intr-un mod cat mai simplu.

1. Apreciere – cresterea valorii unui instrument financiar ( actiune, moneda in raport cu alta moneda, etc )
2. Ask – pretul de oferta, este pretul la care se poate cumpara un instrument financiar
3. Valuta de baza – este prima valuta dintr-o paritate valutara. ex EUR in relatia EUR/USD
4. Bid – cel mai bun pret la care poate fi vandul un instrument financiar
5. Carry Trade – este o strategie folosita de investitorii pe termen lung care vor profit din diferenta dintre ratele de referinta ale dobanzilor unor valute. Un investitor care urmareste o astfel de strategie cauta oportunitati prin care sa cumpere o valuta care ofera o rata a dobanzii de referinta mai mare si in acelasi timp sa vanda o valuta care ofera o rata a dobanzii de referinta mai mica.
6. CFD – (contract pentru diferenta )- este un instrument financiar tranzactionat pe piata extrabursiera, permite marcarea unui profit atat din cresterea cat si din scaderea pretului, fara a cumpara respectivul activ suport.
7. Corectia – este o miscare a pretului in directia opusa trendului principal
8. Tranzactionarea intraday – este un tip de tranzactionare care presupune deschiderea si inchiderea unei pozitii sau mai multor pozitii in aceeasi zi. ( oarecum specularea pietei )
9. Plotica de relaxare monetara – se refera la o situatie cand banca centrala coboara rata dobanzii de referinta
10. Fill – executarea unui ordin de tranzactionare
11.Flat – o situatie in care un trader nu are pozitii deschise.
12. Gap – este diferenta dintre pretul de inchidere si cel de deschidere pentru o anumita perioada. Se vede cel mai bine cand piata se inchide vineri si se deschide luni.
13. Interventie – Operatiune condusa de o banca centrala, unde bondurile straine sunt vandute sau cumparate.
14. Levier – Permite unui client sa introduca anumite tranzactii in piata financiara la o valoare nominala mai mare decat fondurile pe care acesta le detine. EXEMPLU, levier de 1:100 inseamna ca pentru a deschide o pozitie cu o valoare nominala de 1000 RON, este necesar un depozit de doar 10 RON, adica 1% din valoarea nominala a tranzatiei.
15.Lichiditate – Caracteristica a unei piete financiare sau a unui instrument financiar ( actiune, CFD, Bond, etc), unde este posibil sa inchizi o tranzactie de o valoare considerabila fara a influenta pretul instrumentului respectiv.
16. Pozitie long – ,reprezinta achizitionarea unui instrument financiar. Daca un investitor are o pozitie “long” intr-o anumita piata, este interesat de cresterea pretului in acea piata.
17. Marja – reprezinta un depozit (colateral) necesar pentru deschiderea unei pozitii pe un instrument financiar.
18.Pozitie – Un trader are deschisa o pozitie in piata atunci cand a cumparat sau a vandut un instrument financiar si este interesat de evolutia acestuia in piata.
19 Raliu – este o revenire a pretului de la o scadere care s-a petrecut pe o perioada lunga de timp
20.Rezistenta – este un termen folosit in analiza tehnica ce reprezinta un pret mai mare decat pretul actual al unui instrument, la care se asteapta o crestere a pretului instrumentului respectiv.
21. Pozitia Short – opusa pozitiei Long
22.Spread – reprezinta diferenta intre cererea si oferta pretului unui anumit instrument. Diferenta dintre BID si ASK.
23.Trend – In ceea ce priveste pietele financiare, este inteles ca o tendinta generala de crestere sau de descrestere a preturilor din piata.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s