22% dintre analisti cred ca va fi rau! 20% sunt optimisti!

Unul din cinci analisti financiari din Romania crede ca in urmatoarea perioada climatul de business se va inrautati in urmatoarele 12 luni, potrivit indicatorului privind increderea macroeconomica pentru luna februarie, calculat de CFA Romania; jumatate cred ca situatia va ramane exact la fel.

O alta cincime considera insa ca lucrurile vor merge bine. Iar perspectiva pozitiva a analistilor optimisti pare sa fie confirmata si de cifrele din 2015 si de estimarile pentru 2016 si 2017.

22.2% dintre analistii financiari care au raspuns chestionarului CFA Romania sunt de parere ca in urmatoarea perioada conditiile de afaceri se vor inrautati. Cel putin asta pune sondajul realizat de CFA Romania in vederea calcularii indicatorului CFA Romania Macroeconomic Confidence Index – un indice care urmareste si releva asteptarile analistilor financiari cu privire la diferiti indicatori economici, reflectand perspectiva de ansamblu a acestora cu privire la mersul economiei .

(vezi aici rezultatele sondajului CFA Index Feb 16 ).

Cifra poate parea cumva ingrijoratoare … mai ales coroborata cu faptul ca valoarea indicatorului CFA Romania Macroeconomic Confidence Index a scazut la cel mai jos nivel al ultimelor 12 luni, inregistrand la finalul lunii februarie valoarea de 55,5 puncte.

(vezi graficul din comunicatul CFA 2016 02 ).

Doar ca, in ciuda tendintei evident descendente pe ansamblul ultimei jumatati de an, valoarea indicatorului respectiv – respectiv increderea in evolutia economiei se mentine la niveluri inca ridicate, mult peste valorile inregistrate spre exemplu in 2012, cand si situatia existenta era destul de dificila, si perspectivele erau cu mult mai tulburi.

(vezi graficul din comunicatul CFA 2016 02 ).

Deasemeni, daca 22,2%, adica ceva mai mult de unul din cinci, dintre analistii financiari cred ca economia va merge mai rau in urmatoarele 12 luni … tot aproximativ 1 din 5 analisti (mai precis 20%) cred ca mediul de business isi va imbunatati conditiile in urmatoarele 12 luni. (diferenta – respectiv mai mult de jumatate dintre cei chestionati cred ca lucrurile vor ramane exact la fel … )

Prin urmare, situatia pare a fi mai degraba echilibrata – chiar daca exista un mic avantaj pentru tabara pesimista.

Avantajul acesteia poate fi insa usor contrabalansat de estimarile pozitive privind mersul economiei pentru anul 2016 si 2017. O serie de estimari ale unor institutii de specialitate aratand ca rata de crestere economica se ma majora in acest an … cu perspective de continuare a tendintei si in 2017; prin urmare, pentru urmatoarele 12-24 de luni nu se intrevede o scadere a ritmului de crestere economica.

Este adevarat – asta nu exclude aparitia si / sau amplificarea altor tipuri de dezechilibre macro (deficitele … cel bugetar si cel de cont curent – fiind printre acestea, ca posibile surse de ingrijorare!)

Astfel, asteptarile pozitive / optimiste ale celei de-a doua cincimi a analistilor chestionati de CFA Romania, sunt confirmate de rapoartele unor grupuri bancare.

Intre acestea poate fi mentionat ca exemplu raportul Bancii Transilvania ( Outlook of the Romanian Economy in 2016 ) , care estimeaza ca PIB-ul Romaniei ar putea avansa cu o rata apropiata de 5% (sustinut de consumul privat si de revenirea economica la nivel European) si ca procesul de convergenta la euro va accelera.

Un alt exemplu in acest sens este cel mai recent raport al Erste Bank – grup financiar cu o expunere si o perspectiva coerenta la nivelul regiunii CEE, din care face parte si Romania. Astfel, potrivit analistilor Erste “Rata de crestere a PIB-ului Romaniei s-ar putea accelera in 2016 pana la nivelul de 4,1% … Romania ar putea fi economia cu cel mai mare ritm de crestere din ECE”.

(vezi raportul Erste Bank CEE economies benefit from current state of their economic and financial cycles, low oil prices, and stable currencies )

Dar poate chiar mai relevante decat estimarile si asteptarile pentru viitor, sunt cifrele care arata evolutiile trecute! Ca exemplu, cresterea economica din 2015, dinamizarea pietei de fuziuni, evolutia pietei imobiliare si/sau faptul ca sectorul bancar a reusit abia in 2015 sa treaca pe profit … pot fi elemente care sa sustina ideea ca Romania se afla abia in prima parte a actualului ei ciclu economic (ciclu economic de care, din perspectiva regionala, vorbesc dealtfel si analistii Erste!), ceea ce face ca perspectivele pozitive sa fie de fapt pe deplin realizabile.

2016, un an profitabil, în imobiliare. Locuințele și birourile sunt vedetele anului

Exporturile de bunuri ale României au crescut cu 4,1%

EY: Piața de fuziuni și achiziții din România a crescut cu 23% în 2015 față de 2014;tranzacții de 3,65 miliarde de dolari

România începe anul cu excedent bugetar de 800 de milioane de lei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s