Avem super-dividende! Cumparam, vindem sau asteptam?

Sezonul dividendelor acest an a fost foarte bun, foarte bogat! Avem companii care, chiar si dupa publicarea dividendelor (adica dupa cresterea preturilor de piata!) tot ofera un randament la dividend mai mult decat bun prin comparatie cu dobanzile la depozite (pe alocuri si actiuni gratuite!).

Adi Ionescu, pe blogul sau Cumsafaciunleu face o trecere in revista a celor mai importante companii din categoria celor care vor da bani frumosi actionarilor prin dividend. Ce facem totusi cu actiunile din lista lui Adi Ionescu?

Banca Transilvania si COTE sunt doua dintre companiile care au surprins mai mult decat placut piata cu dividendele pe care le-au propus spre aprobare in vederea distribuirii catre actionari. In tabelul prezentat de Cumsafaciunleu cele doua companii dau un dividend de circa 19% respectiv 14% … dividend valabil inca si la preturile de piata actuale.

Vezi aici articolul “TOPUL celor mai profitabile dividende din oferta Bursei”

In acest context, o prima intrebare care se naste este de ce, in contextul in care randamentel sunt atat de bune pretul actiunilor ezita sa creasca?

Probabil ca prima explicatie este data de faptul ca in cazul ambelor companii, dividendele mari pe care le dau sunt rezultatul unui asa-numit “one time event” – eveniment care se intampla doar odata, fara sanse reale a se repeta la urmatorul exercitiu financiar. In cazul TLV este vorba de efectele incorporarii Volksbank, iar in cazul COTE este vorba de dividendul special din incorporarea unor rezerve.

Vezi aici articolul “Este Banca Transilvania de vandut, sau de tinut, la 2,7 lei?”

Vezi aici articolul “Conpet Ploiesti (COTE), da dividend cu un randament de 20%”

Insa chiar si daca facem abstractie de “one-time-event-urile” care au adus aceste randamente / dividende, titlurile companiilor respective sunt in continuare interesante – daca ai o perspectiva pozitiva asupra evolutiei viitoare a pietei de capital romanesti … Altfel spus, daca mergi pe ideea ca la momentul referintelor / ex-date-urilor, piata de capital va fi intr-o perioada fasta … mai probabil ca acea corectie normala va fi mai mica decat cea rezultata din calculul matematic.

Pe de alta parte, daca esti mai degraba bearish cu privire la piata de capital romaneasca, te astepti ca dupa data de referinta corectia sa fie mai mare decat ar fi calculul matematic, si astfel, alegi sa vinzi acum pentru a cumpara (eventual!) mai ieftin dupa referinta!

Si intr-un caz si in altul insa, parerea mea este ca titlurile respective nu sunt de vanzare! Si chiar daca nu as recomanda nici cumpararea lor … cred ca in toamna sunt sanse mari sa avem o piata intr-o stare de relativa euforie, si astfel, cred ca ajustarile de dupa referinta vor fi mai mici decat ar trebui matematic.

Unul din argumentele mele in sustinerea acestei idei este acela ca economia locala se afla in prima faza a unui ciclu economic de crestere, intr-o fereastra de oportunitate in care se afla cam tot ceea ce inseamna CEE – in acord fiind aici cu pozitia Erste Bank , ai carei analisti, in raportul “What’s up in CEE: CEE’ing past the BRICs” ( CEE economies benefit from current state of their economic and financial cycles, low oil prices, and stable currencies ), spun, intre altele, urmatoarele:

“The less optimistic view on global emerging markets has its justifications. Global emerging markets were growing above their potential for most of the time in the past five years and now deceleration is inevitable. In some cases, even stronger rebalancing is needed. This is not the case for CEE countries, which did their rebalancing in the past and now are in a completely different stage of the economic cycle. Economic indicators show a high level of divergence between global emerging markets and CEE. We will take a look at capital flows, inflation, exchange rate developments, output gaps, credit growth and investment rates. We do not expect that the less optimistic view on global emerging markets should have a negative impact on CEE, unless there is sizable negative spillover into the German economy.

Growth in CEE might ease somewhat in 2016 vs. last year, but by not so much, as household consumption could help to counterbalance the risks of external demand and a slowdown of EU fund inflow. The strong improvement in external balances in recent years is not expected to continue, however: question marks around external demand and a slowdown of EU fund inflow work against further improvement, despite the low interest cost paid to foreign debt holders and additional declines in energy prices. Inflation figures are continuously surprising to the downside in the meantime. However, this is not solely due to energy price declines.”

In acest context, va propun mai jos cateva detalii suplimentare legat de argumentele pro dintr-o posibila lista de pro-con pe care orice investitor ar putea / ar trebui sa o aiba in fata atunci cand ia decizii.

Vezi aici articolul “22% dintre analisti cred ca va fi rau! 20% sunt optimisti!”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s