Lectia 2: Cum stim ca o actiune este ieftina sau scumpa?

Multiplii de pret sunt cel mai la indemana instrument pentru a ne face o idee cu privire la cat de ieftina sau cat de scumpa este o actiune. PER, PBV sau EPS sunt cei mai intalniti dintre acestia. Atentie insa, astfel de indicatorii nu sunt decat niste repere care sa ajute la o comparatie sumara.

Si asta pentru ca, in realitate, pentru luarea unei decizii de investitii fiecare indicator sau multiplu de pret trebuie interpretat, pus in context si integrat intr-un set cu mult mai larg de informatii. Si aici intervine un mare grad de subiectivism.

Asa se face ca ajungem la alte doua caracteristici / trasaturi ale unui investitor – zic eu, “de succes” … si anume: experienta si specializarea.

Altfel spus, pentru a trece “informatia bruta” (respectiv PER, PBV, EPS, etc) printr-un filtru propriu – adica pentru a o interpreta … ai nevoie de un minim de know-how. Experienta si specializarea iti aduc acel know-how.

(O detaliere a acestui subiect cele aproximativ 45 de minute ale inregistrarii video “Locul si rolul indicatorilor fundamentali in decizia de investitii”, realizate cu si la invitatia baietilor de la XTB Brokers.)  

Cu aceasta idee porneste si Lectia 2, in care Rares Sofariu face o trecere in revista a principalelor concepte legate de multiplii de pret, ce trebuiesc stiute de un investitor aflat la inceput de drum.

Asa cum spuneam, Rares Sofariu a lucrat ani buni de zile pe piata de capital (ca si consultant de investitii, broker, manager de portofoliu, director department analiza, director cercetare dezvoltare), este fondatorul a doua AOPC – fonduri de investitii destinate investitorilor mai “sofisticati”, fiind un investitor activ pe bursa … si antreprenor! Este prin urmare un specialist de ale carui cunostinte si experienta va invit sa profitati fara nici o retinere daca aveti intrebari, nelamuriri … sau pur si simplu daca vreti sa auziti o parere avizata!

Mai jos, materialul lui Rares!

“In a doua lectie vom discuta despre capitalizare bursiera, profit, principalii indicatori bursieri, folositi in analiza fundamentala, metoda lor de calcul si interpretarea lor. Interpretarea fiind acea parte subiectiva a pietei. Cu siguranta nu putem afirma:“ sa interpretam corect indicatorii “; orice interpretare este buna atata vreme cat ne-am atins scopul folosind acesti indicatori ! Astfel ne-am propus sa interpretam in viziunea noastra acesti indicatori !

Valoarea contabila a unei actiuni : – Reprezinta primul indicator comparabil cu pretul de tranzactionare la bursa a respectivei actiuni si reprezinta primul indiciu daca pretul respecta realitatea economica a companiei. Este un indicator foarte usor de inteles si foarte usor de calculat : – este raportul dintre capitalul propriu al companiei si numarul total de actiuni emise de respectiva companie. 
Astfel raportand pretul de la bursa la valoarea contabila , obtinem un indicator foarte important al analizei fundamentale : 
– Indicele P/B ( Price/Book Ratio): Cu cat valoarea acestui indicator este mai redusa, cu atat actiunea este mai ieftina. O valoare a indicatorului P/B mai mica ca 1 , de regula ne indica faptul ca o actiune este subevaluata, o valoare intre 1 si 2 ne indica faptul ca piata a evaluat corect actiunea, valori peste 2 ne indica supraevaluare. In general acest indicator trebuie folosit doar la comparatii intre societati care au acelasi domeniu de activitate.

– Indicatorul EPS ( earning per share ): Reprezinta raportul dintre profitul obtinut de companie si numarul total de actiuni emise de companie. Astfel se obtine profitul pe actiune ( earning per share ). Este foarte important de stiut, faptul ca trebuie folosit intodeauna profitul anual, sau daca aveti pozitii deschise pe un emitent care ofera dividend, folositi o estimare a profitului anual, pentru a va face o idee si a lua decizii de SELL or HOLD a actiunii respective.

Si am ajuns la cel mai utilizat indicator al analizei fundamentale : P/E ( price earning ratio ) sau mai este cunoscut ca PER: Pretul de piata al unei actiuni / profitul pe actiune ( EPS ).

Ca si interpretare, PER-ul este de multe ori definit ca un multiplu deoarece ne arata cati lei platesc investitorii pentru 1 leu profit obtinut de respectiva companie.

O alta interpretare ( pe care o prefer eu ), este ca indicatorul poate fi interpretat in durata de ani pentru a recupera investitia. De exemplu, daca o companie are un PER de 10, inseamna ca iti recuperezi investitia in 10 ani. Este foarte important de stiut ca aceasta abordare de interpretare a PER ” nu are randamente bune ” la societatiile care activeaza in domeniul financiar (Banci, Fonduri de Investitii, si acele struto-camile numite SIF , etc). In practica aceste societati au un PER mai mare, in consecinta vom folosi prima metoda de interpretare !

 

Profitul:

Cel mai important “indicator“ sau, sa spunem, motivul pentru care accesam pietele!

Pentru o intelegere cat mai usoara a notiunii de PROFIT SI PIERDERE, vom merge pe ideea ca societatile nu vor inregistra nici venituri impozabile nici cheltuieli dnedeductibile. In acest caz “ideal” profitul reprezinta diferenta dintre venituri totale obtinute- cheltuieli totale angajate, iar rezultatul este in valuare pozitiva, in caz ca rezultatul este o valoare negative vorbim de pierdere,

Profitul este utilizat singur ca o masura a performantei a entitatilor sau ca baza de referinta pentru alti indicatori (ex. Rezultatul pe actiune, rentabilitatea investitiei, etc)

Profitul il mai putem defini ca si un excedent de venit obtinut din vanzari unitati peste nivelul cheltuielior generate de respectivele unitati.

In cazul in care diferenta dintre veniturile totale si cheltuielile totate este negativa, putem vorbi de : “nerealizare de profit “, “ un minus de profit “ , “ O pierdere de profit “.  In acest caz unitatea respective nu mai inregistreaza un excedend de venit , ci un deficit de venit, acest deficit il putem exprima sub o alta forma :- “ Excedend de cheltuieli “ al carei sens este : “ Pierdere de profit “.

Profitul” brut”- Este acel profit care nu a fost prelucrat de cheltuieli  ( impozit pe venit si cheltuieli nedeductibile in vederea determinarii profitului impozabil, a impozitului pe profit si a profitului net.

Profitul  brut = venituri totale – cheltuieli totale : In cazul in care veniturile totale sunt mai mari ca cheltuielile totale , diferenta pozitiva reprezinta PROFITUL BRUT

Pierdere bruta = cheltuieli totale – venituri totale : In cazul in care cheltuielile totale sunt mai mari ca veniturile totale, rezultatul se inregistreaza ca pierdere bruta si astfel nu mai putem vorbi despre profitul net.

 

Capitalizarea Bursiera :

Capitalizarea Bursiera a pietei de capital reprezinta produsul dintre numarul titlurilor emitentilor existenti in acea piata si pretul de piata al acestora.

Din punctual meu de vedere acest indicator, reprezinta unica si cea mai buna forma de evaluare a pietei de capital in orice moment.

 

Capitalizarea bursiera raportata la PIB : 

Indicatorul compara pretul total al titlurilor tuturor emitentilor, cu valoarea totala a PIB.

Astfel aflam partea din PIB, care reprezinta valoarea de piata a actiunilor.

O interpretare a acestui indicator spune asa : – Daca valoarea este > de 100% atunci puutem trage concluzia ca piata este supraevaluata, iar cand are valori in jur de 50% putem spune ca piata este usor subevaluata.

Din punctual meu de vedere acest indicator , il putem trece la rubric “ curiozitati “ , in sensul ca nu prea este folosit, si nu are “ forta” necesara in piata de capital din Romania, deoarece piata din Romania nu si-a atins scopul ei, adica de a finanta economia decat in foarte mica masura in consecinta este irelevant, dar este bine de stiut si despre el.

Factori principali care pot determina cresterea si scaderea capitalizarii bursiere : 

  1. Cresterea :

–              noi emisiuni de actiuni pe piata  primara

–              listarea de noi companii la bursa

–              cresterea pretului actiunilor

–              conversia obligatiunilor si a altor titluri de datorie in actiuni

  1. Scaderea

–              declinul valorii companilor,ca urmare a scaderii pretului actiunilor pe piata

–              delistarea companiilor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s