PIB-ul va creste cu 3,9% in 2016; BET-ul va castiga maxim 10%

PIB-ul va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, inflatia va reveni in zona pozitiva iar euro va ramane in jurul nivelului de 4,45 lei. Acestea sunt rezultatele raspunsurilor date de analistii financiari la intrebarile cu privire la perspectivele principalilor indicatori economici, puse de CFA Romania.

Specalisti CFA au insa o perspectiva nu tocmai roza cu privire la evolutia pietei de capital romanesti, estimand pentru indicele principal reprezentativ (BET) o crestere de doar 10% fata de 2015.

Estimarile au fost realizate in cadrul unui eveniment organizat de CFA Romania cu tema “Fundamente vs. piete: cine conduce pe cine?” in cadrul careia invitatii au vorbit despre evolutiile macroeconomice recente din Romania si perspectivele pentru anul 2016; despre impactul politicilor monetare si fiscale expansioniste asupra evolutiei pietelor financiare; despre factorii care vor influenta randamentele pietelor financiare in anul 2016 si, nu in ultimul rand au vorbit despre evolutiile geopolitice si influentele lor asupra performantei claselor de active.

Rezultatele sondajului privind evolutia pricipalelor variabile macroeconomice ale Romaniei si a pietelor financiare in anul 2016, sunt urmatoarele:

– PIB-ul Romaniei va creste in termini reali in anul 2016 cu o rata cuprinsa intre 3,5% si 4%;

– Rata inflatiei se va situa intre 0,5% si 1%;

– Cursul de schimb EUR/RON se va situa la finalul anului curent intre 4,4 si 4,5;

– Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti va creste cu pana la 10%;

– Randamentele la obligatiunile in lei cu scadenta la 5 ani emise de Guvernul Roman se vor situa intre 2,5% si 3%;

– Randamentele la obligatiunile in euro cu scadenta la 5 ani emise de Guvernul Roman se vor situa intre 0,5% si 1%.

Vezi aici comunicat

Dar mai interesante decat rezultatele mai sus prezentate – unde cifrele sunt de fapt valorile estimate de cei mai multi dintre repondenti (adica cele mai probabile variante dpdv statistic, prin faptul ca pentru valorile respective s-au numarat cele mai multe raspunsuri) – sunt distributiile raspunsurilor pe intervale.

Astfel, de remarcat este faptul ca la intrebarea “care dintre urmatoarele clase de active prognozati ca va avea cel mai bun randament total la final de an 2016” (prin raportare la finalul lui 2015), 34,5% dintre repondenti (in total in numar de 110) au numit actiunile; o alta parte consistenta insa 29,1% au spus ca cel mai bun randament in 2016 va fi adus de imobiliare

(Vezi Televoting rezultate 2016 pagina 9, punctul 4. ASSET CLASS RETURNS).

Asta in conditiile in care, pentru 2015, potrivit statisticilor / indicilor / indicatorilor folositi de CFA Romania pentru realizarea respectivului raport, in 2015, cel mai bun randament l-au avut … imobiliarele!

(Vezi Televoting rezultate 2016 pagina 8, punctul 4. ASSET CLASS RETURNS).

In ceea ce priveste evolutia BET-ului ca oglinda a pietei de capital din Romania, motivele de bucurie par a fi extrem de putine pentru investitori: peste 60% dintre analistii CFA Romania prognozeaza ca in 2016 (fata de finalul de an 2015), acesta va creste cu cel mult 10%.

(Vezi Televoting rezultate 2016 pagina 11, punctul 5. Bet Index).

Si asta, paradoxal – sau poate nu … in conditiile in care pentru PIB-ul Romaniei, peste 36% dintre analistii chestionati prognozeaza pentru 2016 o rata de crestere cuprinsa intre 3,5% si 4%, iar alte 18% prognozeaza o crestere de peste 4%; altfel spus, mai mult de jumatate dintre analistii chestionati cred ca PIB-ul Romaniei va creste in 2016 cu mai mult de 3,5%.

O rata de crestere buna, mult peste media UE – chiar daca nu neaparat spectaculoasa … care, intr-un cerc logic simplist ar fi putut fi un impuls si un driver pentru piata de capital romaneasca, in sensul de a conduce BET-ul la o apreciere ceva mai relevanta decat cea estimata / prognozata de acestia (de pana la 10%).

Pe de alta parte insa, este adevarat ca piata romaneasca nu este nici pe departe o “oglinda” a economiei romanesti – pentru ca multe sectoare, dintre care si unele cu o componenta importanta in PIB (precum retailul) nu sunt prezente pe bursa, si astfel nu pot ajuta BET-ul; deasemeni, este o realitate faptul ca relatia / legatura dintre Bursa si economia reala nu este, si n-a fost niciodata, una directa.

Fara a ma contrazice cu cei 60% dintre a analistii care prognozeaza ca BET-ul va creste cu cel mult 10% … personal ma pozitionez alaturi de cei 3,8% dintre analistii CFA care prognozeaza ca BET-ul va creste cu 10 pana la 20% pana la final de 2016, fata de finalul anului trecut.

(Vezi Televoting rezultate 2016 pagina 11, punctul 5. Bet Index).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s