Lectia 3: lumea minunata (si nebuna) a instrumentelor financiare

Actiuni, obligatiuni, instrumente financiare derivate si derivate sintetice! Aceste valori mobiliare sunt trecute in revista mai jos. Ce sunt, cum se clasifica valorile mobiliare dar mai ales de ce este important sa stii aceste lucruri, ca investitor aflat la inceput de drum?

Aceasta este tema Lectiei 3! O tema mai mult decat interesanta pentru ca in partea sa finala intra un pic in zona exotica a mecanismele declasantoare ale crizei din 2007-2008.

Mi-a atras atentia o sintagma folosita de Rares la finalul materialului sau, acolo unde vorbeste de instrumente financiare sintetice. “ … Cand innebunesc doua sau mai multe institutii financiare si incep sa combine ele active diferite , iar rezultatul este un nou produs financiar (intrument de plasement nou care are ca activ suport combinarea anumitor active financiare si in cazul de fata le putem numi ACTIVUL SUPORT pentru noul instrument de plasament) …”

Si mi-a atras atentia cu acest pasaj (pe un subiect care merita din punctul meu de vedere mai mult aprofundat) nu doar pentru ca am inca foarte proaspete in minte (ca multi dintre dumneavoastra probabil!), evenimentele din 2007-2008 … ci si, pentru ca in urma cu vreo patru ani, eram invitat sa vorbesc la o lansare de carte tocmai despre acea “nebunie a bancilor” …. Cartea se numea “Blythe Masters”

Lansare Blythe Masters

Printr-un context fericit citeam atunci si “Aurul Nebunilor” asa ca sintagma “cand innebunesc bancile” nu putea sa treaca neobservata: cele doua carti vorbesc de fapt in detaliu tocmai despre acea “nebunie a bancilor”“Aurul nebunilor”, de Gillian Tett are ca subitlu: “Mafia de la JP Morgan: din culisele elitei finantelor de pe Wall-Street” care vorbeste si despre Blythe Masters … ca despre Femeia care a inventat armele financiare de distrugere în masa” (dupa cum a caracterizat-o jurnalul The Guardian, din Londra)

 

Dealtfel cartea la a carei lansare am participat,  scrisa de Pierre Jovanovici, se chema chiar “Blythe Masters” si trata subiectul crizei din 2007-2008 in stransa legatura cu evolutia profesionala a doamnei in cauza. Doamna care este acum CEO of Digital Asset Holdings. 

blythe-masters-300x185

Intre timp, pe subiectul “crizei” si al “produselor derivate toxice” au aparut si alte carti, si nenumarate filme … dar aceste doua carti mentionate sunt un “must” de citit – in completarea materialului lui Rares …

Pana atunci insa … material spune multe-multe alte lucruri interesante! Si nu ezitati cu intrebarile pentru Rares …. e o ocazie buna sa profitati de experienta si know-how-ul lui! VEZI MAI JOS!

“Astazi vom vorbi de VALORI MOBILIARE, in speta ce sunt acestea, cum le putem clasifica etc. Cel mai des cand vorbim despre VALORI MOBILIARE ne gandim la actiuni in special la actiunile cotate la o piata bursiera. in mare parte adevarat dar nu suficient ! Valorile mobiliare sunt mult mai complexe de atat si astazi vom incerca sa le clasificam, sa le dam cateva definitii, etc.
La modul general putem incepe prin, Caracteristicile acestor Valori Mobiliare si cum le putem clasifica, defini din punct de vedere economic si juridic.
– Daca le privim din punct de vedere economic , putem sa incercam urmatoarea definitie : – ” Valoarea Mobiliara este un bun material avand o valoare estimabila in bani si se incadreaza in una din categoriile :
1. Bunuri financiare ( imobiliare ) – ( ex propietate asupra cladirilor, pamanturi, etc )
2. Bunuri Mobiliare :- Aceste bunuri sunt caracterizate cum le si atesta denumirea lor, prin mobilitatea lor, iar aceasta mobilitate poate fi definita ca trecerea din punct de vedere fizic de la un propietar la altul. 
– Daca le privim juridic, cu siguranta putem spune ca nu toate bunurile mobili si purtatoare de o anumita valoare estimabila se numesc VALORI MOBILIARE.
In consecinta vom defini VALORILE MOBILIARE astfel : Sunt acele titluri financiare de capital , acele instrumente de capital , demmaterializate sau materializate purtand diferite denumiri care se evidentiaza prin inscrisuri si care confera detinatorului drepturi.
– drepturi de creanta
– drepturi patrimoniale 
– drepturi nepatrimoniale.
Caracteristici ale valorilor mobiliare.
– primare
– derivate
– sintetice.
VALORI MOBILIARE PRIMARE :

Sunt acele titluri de valoare primara emise pentru atragerea capitalului propriu ( obligatiuni ) si mobilizarea capitalului propriu ( actiuni )

OBLIGATIUNILE.

O definitie care imi place mie si in opinia mea este e intelesul tuturor este urmatoarea : ” Obligatiunile sunt valori mobiliare emise de catre o persoana juridica pe termen mediu si lung (peste un an). Posesorii de obligatiuni sunt indreptatiti, in schimbul
sumelor imprumutate, sa incaseze o dobanda la anumite intervale de timp. Mai exact, daca emitentul (persoana juridica, autoritate locala sau statul) are nevoie de fonduri pentru finantarea unei investitii sau a dezvoltarii activitatii curente, acesta poate initia o emisiune de obligatiuni. Astfel, institutia emitenta nu va fi datoare
unui singur creditor, ci mai multor investitori care cumpara astfel de titluri financiarecu venit fix. “

Sa incercam o clasificare abstracta a acestor OBLIGATIUNI , iar eu va promit ca vom aloca o lectie intreaga pentru explicarea si buna lor intelegere.

1 Obligatiuni emise in functie de risc ( acoperire a riscului )
a. GARANTATE : – prin drept de gaj, prin ipoteca
b. NEGARANTATE: – Sa mai descretim fruntile eu le mai spun si OBLIGATIUNI EMISE PE VRAJALA emoticon smile, din cauza urmatorului fapt : ca numele emitentului este o garantie in sine emoticon smile
2. Ele mai pot fi clasificate in functie de cine este cel care le emite :
a. corporative ( cu ipoteca, fara ipoteca, convertibile, platibile in actiuni…. adica aceste obligatiuni corporative pot avea o imensitate de particularitati…. dar cum am spus vom discuta despre ele la momentul potrivit )
b. Emise de stat ( Titluri de stat )- Acestea sunt:- bilete de trezorerie, bonuri de tezaur, obligatiuni publice.r
3. Obligatiuni emise de autoritati locale ( la momentul potrivit am sa intru in detalii

ACTIUNI
Aici am sa fiu mai scurt si am sa prezint o definitie care imi place mie si consider ca este usor de retinut.

” Actiunile sunt valori mobiliare emise de o societate comerciala si reprezinta o cota parte din capitalul social al unei societati si care încorporeaza drepturi sociale si patrimonial”

VALORI MOBILIARE DERIVATE ( astazi le vom enumera/clasifica si vom incerca o definitie )
Sunt acele produse financiare ce reprezinta contracte incheiate la un anumit termen care au ca obiect un anumit activ, care se denumeste ” Activul Suport”

Aceste VALORI MOBILIARE le putem impartii in urmatoarele mari categorii :
a). Contracte Futures 
b). Contracte Options
c). Contracte Forward

Despre ele vom vorbi in postarile viitoare, este foarte important sa nu le trecem cu vederea si sa incerc a le detalia pe intelesul tuturor !

VALORI MOBILIARE SINTETICE :

In estenta sunt urmatoarele : Cand inebunesc emoticon smile doua sau mai multe institutii financiare si incep sa combine ele active diferite , iar rezultatul este un nou produs financiar ( intrument de plasement nou care are ca activ suport combinarea anumitor active financiare si in cazul de fata le putem numi ACTIVUL SUPORT pentru noul instrument de plasament ) emoticon smile.

Exemplu : anumite contracte pe indici de bursa, diferite produse turbo… etc ). Cam atat pe ziua de azi emoticon smile

In caz ca sunteti interesati de un anumit produs sau o mai buna intelegere a lui… Astept mesaje emoticon smile” 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s