Panama Papers si sansa restartului Romaniei cu o amnistie fiscala

Mult discutatul caz “Panama Papers” este doar unul dintre etapele previzibile ale unui demers inceput in urma cu cativa ani buni, care are ca obiectiv final “controlul” fluxurilor financiare la nivel global. Un demers controversat, cu multe argumente pro si contra, care inainteaza insa constant.

Previzibil fiind insa, ar fi putut (sau ar mai putea inca) fi speculat de Romania printr-o forma de amnistie fiscala care sa-i convinga pe romanii care-si tin banii in off-shore-uri, sa-i aduca acasa.

Panama Papers este unul dintre multele varfuri – vazute si/sau nevazute – ale bataliei duse la nivel global intre diferite grupuri pentru controlul (si fiscalizarea!) tuturor fluxurilor financiare la nivel global; un demers care merge in paralel cu acela de fortare a trecerii de la banii materiali la banii virtuali.

Terorismul si evazionismul sunt astfel  folosite (daca pe drept sau pe nedrept – este o alta discutie!) ca motivatii pentru un demers care are ca obiective declarate eliminarea posibilitatilor de finantare a unor retele de terorism si/sau alte tipuri de retele infractionale, si o mai buna colectare la nivelul bugetelor publice.

Panama Papers repune pe tapet discutia privind repatrierea capitalului autohton dosit prin diferite parti ale lumii. O tema aflata intr-un spatiu al tacerii, la care trimiterile sunt putine si extrem de timide. Ideea unei amnistii fiscale, care sa-i convinga pe oamenii de afaceri roman ce aveau banii prin diferite off-shore-uri si/sau tari straine, a fost si este deci un subiect aproape tabu!

Pentru ca a fost readusa in discutie recent de Dl Vasile Dincu – Vice-Premier si Ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice, si asta vine exact in contextul mult-discutatului caz “Panama papers”, ideea “amnistiei fiscale” merita o reluare! Pentru inceput, va propun sa urmariti cele spuse de dl Dincu in emisiunea “Realitatea romaneasca” din 8 aprilie – emisiunea realizata de Octavian Hoandra.

VD

“ … Eu cred ca in perioada asta, pana in 2018, cand implinim 100 de ani de stat modern, clasa politica ar trebui sa se concentreze pe constructia unui asemenea tip de momente zero in majoritarea locurilor … o amnistie fiscala de exemplu! O amnistie fiscala care a produs niste efecte extraordinare in Germania, recent …”

Astfel, trebuie inceput cu faptul ca din Romania au iesit intre 2004 si 2013 circa 35 de miliarde de euro, si aducerea acasa a unei cat de mici parti din acesti bani ar fi un impuls extraordinar dat economiei romanesti!

Vorbim de asa-numitele “fluxuri financiare ilicite” care au iesit din Romania intre anii 2004-2013 potrivit raportului “llicit Financial Flows from Developing Countries: 2004-2013”, publicat la inceputul lunii decembrie 2015 de Global Financial Integrity (GFI). Despre acest raport am scris aici: 35 de miliarde de dolari au iesit illicit din Romania intre 2004 si 2013

GFI este un tip de ONG specializat in studiul acestui tip de miscari de capital, iar metodologia de calcul are la baza, intre altele, comparatiile intre iesirile / intrarile de bunuri / servicii / capitaluri dintr-o tara (din diferite baze de date oficiale!) si iesirile / intrarile raportate de tarile partenere (cu care se fac respectivele schimburi!).

Deasemeni, tine cont de o serie de indicatori privitori la gradul de transparenta al economiei si/sau agentilor economici, strictetea cadrului fiscal / juridica si raportarea la dimensiunea PIB-ului si componentele acestuia. Prin urmare, o metodologie relativ complicata – dar cu marje de eroare ce pot fi asumate. In acceptiunea GFI “fluxurile financiare ilicite” sunt, pe scurt, orice tip de intrari – iesiri de capitaluri care se fac cu evitarea conformarii (totale sau partiale!) a cadrului legal.

PRO SI CONTRA AMINISTIEI FISCALE.

Intrebarea esentiala se naste dintr-o dilema morala: “este normal / moral ca cei care au facut pana acum, in diverse forme, evaziune sa fie iertati in dezavantajul celor care in aceeasi perioada au rabdat si platit catre Stat sumele care ne-au tinut, cat de cat, pe picioare?”.

Si foarte probabil ca raspunsul este “Nu!”.

Dar totusi … se impune analiza efectelor pozitive pe care o astfel de masura le-ar avea. Efecte de care, finalmente, am beneficia cu totii!

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca o astfel de decizie nu ar avea nici un fel de sustinere din partea unor cercuri financiare internationale care s-ar vedea astfel puse fata-in-fata cu riscul unor iesiri de bani din administrare (bani care, indiferent cat ar fi de multi sau de putini – produc acum comisioane pentru, si ajuta la capitalizarea unor, banci straine!)

Asadar, care sunt posibilele efecte benefice Romaniei si romanilor?

In primul rand ar insemna intrari (mici – mari … ramane de discutat!) de bani in tara! Ceea ce inseamna o posibila sustinere suplimentara pentru curs. Ajunsi in sistemul bancar romanesc, in depozite sau in orice alta forma, ar contribui pozitiv la capitalizarea bancilor locale – aducand astfel un plus indicatorilor specifici de “sanatate” ai acestora! Intrati in circuitul “legal” din Romania, banii respectivi ar fi pusi efectiv “la munca!” aici – “invartindu-se” pe piata locala si producand plus valoare aici – plus-valoare care are la randul ei sanse mari sa ramana tot pe plan local (pentru ca nu ar mai exista incentive-urile pentru externalizarea acesteia!).

Acest lucru este foarte important si sub aspectul faptului ca, de regula, aceia care au bani peste hotare sunt si oameni de afaceri, care, intr-o forma sau alta, au toate motivatiile pentru a-si pune mintea la contributie folosindu-si toate ideile/resursele pentru multiplicarea acestora! (vorbim asadar tocmai de acea clasa de oameni productivi/inventivi, aflati in varful perioadei lor profesionale.

Nu in ultimul rand, aducerea acasa a banilor aflati in off-shore-uri ar contribui decisiv la consolidarea capitalului autohton, pe o piata dominata de capitalul strain – capital care, asa cum ne arata istoria recenta – este (mai mult sau mai putin – dar cert!) volatil in perioadele dificile (sa ne uitam doar la iesirile de bani din sistemul bancar din ultimii ani, de dupa criza!).

Si acestea ar fi doar cateva dintre efectele mari – cele mai vizibile, pentru ca in interiorul complexului mecanism economic, bine gestionat, un astfel de aflux de capital ar putea da un avant nesperat economiei. Pana la urma vorbim de bani intrati in tara care nu prezinta riscul sa mai iasa (evident – daca si/sau in masura in care Romania reuseste sa ofere garantia sigurantei acestora!).

Pe de alta parte – de-a lungul timpului numeroase tari au procedat la astfel de masuri – in scheme mai mult sau mai putin complicate si/sau cuprinzatoare! Exemplele sunt numeroase!

“De ce acum?” ar fi  o alta intrebare ce ar trebui pusa pe agenda publica? Ei bine, macar si pentru faptul ca amnistia ar fi mai bine primita decat oricand in ultimii ani, din mai multe motive!

In primul rand, acordurile internationale privind schimbul de informatii pe acest domeniu (intre care celebra FATCA), face viata “evazionistilor” mai grea decat oricand! Exista asadar un puternic incentiv pentru romanii cu bani afara in a cauta alte variante; iar varianta aducerii lor in Romania poate fi cea mai buna! Asta pentru ca oamenii respectivi au aici business-urile (pe care si le-ar putea capitaliza!) au – poate! – copii, carora vor sa le lase o “avere curata”, si au, in cele din urma, o piata si o economie care se afla in pragul unui nou ciclu economic (daca este bine manageriata!).

In al doilea rand, pentru ca “maturoiul DNA” a curatat deja (daca intr-o masura mai mica sau mai mare – ramane de discutat) complicatul mecanism al “spagilor” ce trebuiau/trebuiesc date pentru orice! Un mecanism care, pana acum putea fi un pericol pentru un eventual om de afaceri ce ar fi decis sa-si aduca banii acasa pentru ca exista riscul nu doar sa plateasca de mai multe ori (la fiecare schimbare politica!) ci si chiar sa ajunga in ilegalitate!

O formula pentru albirea “legala” a banilor ar fi asadar mana cereasca pentru multi dintre acestia!

Un aspect la care este insa mult de lucru este acela al castigarii increderii si oferiri de garantii suficient de credibile celor care s-ar putea gandi la aducerea banilor acasa, astfel incat riscurile pierderii ulterioare a banilor sa fie cat se poate de reduse!

Oricum ar fi insa, este nevoie de o puternica vointa in plan politic!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s