Investitorii ies din obligatiuni si intra, modest, in actiuni

Pentru a doua luna consecutiv, in martie, investitorii in fondurile deschise de obligatiuni distribuite in Romania au cumparat mai putin decat au rascumparat. Spre deosebire, fondurile cu expunere pe actiuni au inregistrat intrari nete de bani. Acestea au fost insa mai mult decat modeste.

La nivel de industrie, valoarea activelor fondurilor deschise de investitii a ramas aproape constanta, atat fata de luna februarie cat si fata de finele anului trecut, in jurul nivelului de 23 de miliarde de lei.

Miscarile de bani inregistrate in industria fondurilor mutuale din Romania releva o reducere a interesului pentru vehiculele de investitii cu expunere pe instrumente financiare cu venit fix, si o crestere – chiar daca modesta, a interesului pentru vehiculele de investitii ce au expuneri pe actiuni.

Astfel, luna martie este a doua luna in care se inregistreaza iesiri de bani mai mari decat intrarile in fondurile de obligatiuni: fluxurile nete de bani in fondurile deschise de obligatiuni distribuite in Romania au fost, in martie, de -153,7 milioane lei. Asta dupa ce in luna februarie, acestea au fost deasemeni negative (-66,6 milioane lei).

(vezi tabel “Subscrieri nete Decembrie 2015 – Martie 2016” Subscrieri nete Decembrie 2015 – Martie 2016)

Sursa: AAF – statistici 

In acelasi timp, in fondurile incadrate in categoria “multi-active” si in fondurile din categoria “alte fonduri” – categorii de fonduri care au in portofolii, in diferite ponderi, si actiuni, fluxurile de bani in luna martie au fost pozitive. Astfel, in fondurile din categoria “multi-active” au intrat 6,4 milioane lei, iar in fondurile din categoria “alte fonduri” au intrat circa 16 milioane lei.

Aparent paradoxal insa, apetitul pentru asumarea de riscuri este insa in continuare moderat. Cel putin asa poate fi interpretat faptul ca investitorii s-au orientat spre vehicule de investitii care au actiuni in portofolii, dar care nu au totusi profilul de risc asociat fondurilor de actiuni. Iar faptul ca intrarile de bani in fondurile de actiuni au fost aproape egale cu iesirile (deci fluxurile nete au fost aproape de zero), poate fi un argument in acest sens.

Astfel, fondurile de actiuni au inregistrat in luna martie fluxuri nete de -0,16 milioane lei (dupa ce in februarie au avut fluxuri nete de +4,1 milioane lei), arata ca apetitul investitorilor in fonduri pentru asumarea de riscuri, este in continuare moderat.

(vezi tabel “Subscrieri nete Decembrie 2015 – Martie 2016” Subscrieri nete Decembrie 2015 – Martie 2016)

Sursa: AAF – statistici 

Acelasi comportament – o tendinta de asumare moderata a riscurilor associate investiei in actiuni – este dealtfel relevata chiar si de statisticile privitoare la sub-clasele de fonduri din categoria “fondurilor multi-active”. Astfel, se observa ca fondurile “defensive” – acele fonduri care au o politica de investitii defensiva, care presupune o expunere mai mare pe instrumente cu venituri fixe si mai mica pe instrumente mai riscante, precum actiunile – au inregistrat in martie (pentru a treia luna consecutiv) fluxuri negative de bani (-3,6 milioane lei); in paralel, cele mai mari mari intrari nete de bani au fost inregistrate de fondurile din clasa “echilibrate” – care au portofolii deasemeni cu un grad de risc mai mic decat cel al fondurilor de actiuni. Aceasta clasa (“echilibrate”) din categoria fondurilor “multi-active” inregistrant in martie fluxuri nete de +9,9 milioane lei (dupa un +1,9 milioane lei in februarie).

(vezi tabel “Subscrieri nete Decembrie 2015 – Martie 2016” Subscrieri nete Decembrie 2015 – Martie 2016)

Sursa: AAF – statistici 

Nici iesirile nici intrarile de bani nu au avut insa efecte majore asupra pietei reprezentate de fondurile deschise de actiuni distribuite in Romania, tendinta industriei fiind in continuare de crestere. Astfel, valoarea activelor administrate de fondurile deschise de actiuni distribuite in Romania a fost de aproximativ 22,9 miliarde lei , cu 0,1% mai mica fata de valoarea inregistrata la finele lunii februarie, dar cu 0,3% mai mare decat valoarea de la finele anului 2015.

(vezi tabel “Evolutie active nete Decembrie 2015 – Martie 2016” Evolutie active nete Decembrie 2015 – Martie 2016)

Sursa: AAF – statistici 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s