Lectia 4: ce sunt fondurile de investitii si cum ne folosim de ele

FNI-ul este probabil primul lucru ce vine in mintea celor mai multi dintre cei din jurul nostru atunci cand vine vorba de “fonduri de investitii”. FNI este prin urmare “blestemul” care urmareste industria de fonduri mutuale din Romania de vreo 20 de ani, si care intarzie sa se stinga.

Si asta in ciuda faptului ca industria fondurilor mutuale din Romania, cadrul de reglementare si mediul economic in care fondurile functioneaza in prezent sunt intr-o etapa a evolutiei “imens” superioara celei de pe vremea FNI.

Pusa si tinuta mult timp la pamant de efectele devastatoare ale falimentului FNI, industria fondurilor mutuale din Romania – cu tot ce inseamna ea (nivel de active, numar de investitori, cadru de reglementare, context economic, etc) – a reusit totusi sa evolueze spectaculos. In special de-al lungul ultimilor aproximativ 10 ani.

Asa se face ca, astazi, fondurile mutuale din Romania sunt nu doar niste jucatori credibili pentru industria de profil … ci si niste jucatori semnificativi in ansamblul economiei nationale.

E practic imposibil de explicat cat de ample sunt schimbarile – sau mai bine zis “evolutiile” (in acceptiunea pozitiva a termenului!) – in aceasta zona a economiei reale. O zona care face legatura intre cetatenii care vor sa economiseasca si sa investeasca, si economia reala. Se poate incerca – dar ar fi nevoie de un efort sustinut, derulat pe o perioada mai lunga de timp! Primul pas insa intr-un astfel de demers ar fi explicarea notiunii de “fonduri de investitii”.

Lucru pe care incerc sa-l fac mai jos, ca de obicei – cu ajutorul lui Rares Sofariu.

Asa cum spuneam, Rares Sofariu a lucrat ani buni de zile pe piata de capital (ca si consultant de investitii, broker, manager de portofoliu, director department analiza, director cercetare dezvoltare), este fondatorul a doua AOPC – fonduri de investitii destinate investitorilor mai “sofisticati”, fiind un investitor activ pe bursa … si antreprenor! Este prin urmare un specialist de ale carui cunostinte si experienta va invit sa profitati fara nici o retinere daca aveti intrebari, nelamuriri … sau pur si simplu daca vreti sa auziti o parere avizata!

PS: Materialul trebuie citit cu/sub rezerva data de faptul ca in prezent este in curs de implemetare prevederile Legii 74/2015 si a Regulamentului ASF 10/2015 care introduc notiunea de FIA – fonduri de investitii alternative; acestea inlocuiesc AOPC-urile, si deschid calea pentru noi tipuri de vehicule de investitii.

Astazi vom discuta despre Fonduri de Investitii. Momentan am sa ating subietul doar tangential deoarece este un domeniu extrem de amplu si am sa revin atat pe pagina mea de facebook cat si intr-o publicatie cu articole despre acest subiect. M-am gandit sa-l abordez astazi la modul abstract deoarece inainte de a intra in ” culisele ” lui ,trebuie sa ne formam o idee corecta despre ele : ce sunt fondurile de investitii , cum functioneaza, cum se clasifica, etc?

Dar cum este proverbul ” vorba multa saracia omului” sa trecem la actiune :

Trebuie mentionat ca, am sa ma refer la fondurile de investitii din Romania care sunt infintate dupa legea 297/2004, codul civil si dupa caz regulamentele fostului CNVM , este foarte important acest dupa caz, deoarece sunt si fonduri de investitii care nu tin seama de reglementarile fostului CNVM (o componenta de regelementare si control a actualului ASF )

Ca o definitie : – Fondurile de investitii , sunt acele entitati fara personalitate juridica care sunt infiintate in baza codului civil, ce au ca scop atragerea si punerea la comun banii mai multor persoane atat fizice cat si juridice ( numiti investitori ) pentru a fi plasati ( investiti ) in diferite active mobiliare sau imobiliare, conform mandatului oferit de catre ” prospectul de emisiune sau Prospectul Fondului “, document care este autorizat sau nu de entitatile de reglementare si control ( acestu lucru depinzand de tipul fondului de investitii ).

Fondurile de investitii se mai numesc si ” Fonduri Mutuale ” sau ” Organizme de Plasament Colectiv ( OPC )”.

La modul abstract spus : – fondurile de investiții, sau fondurile mutuale, sunt o forma de asociere prin care mai multe persoane isi pun la comun resursele financiare, intru investirea acestor in diferite active conform prospectului de emisiune, participand solidar atat la profit cat si la pierdere direct proportional cu capitalul ( banii ) investiti.

Foarte important de mentionat !! – Conform codului Civil in vigoare , Asocierile in Participatiune nu au voie sa faca acte de comert !

Conform legislatiei Romanesti putem imparti Fondurile de investitii in doua mari clase :

  1. Fonduri deschise de investitii – ” Organisme de Plasament Colectiv in Valori Mobiliare ( OPCVM )
  2. Fonduri inchise de investitii – Alte Organisme de Plasament in Valori Mobiliare ( AOPC )

FONDURILE DESCHISE DE INVESTITII ( OPCVM ) :

Fondurile Deschise de Investitii in mod obligatoriu sunt administrate de o Societate Administrare Investitii ( SAI ) care functioneaza dupa legislatia Romaneasca si reglementarile CNVM ( ASF ). Nu intram in aceste detalii si cum sunt organizate momentan aceste SAI.

Politica de investitii si asumata de un Fond de Investitii , este adusa la cunostiinta investitorilor sau potentialilor investitori prin documente specifice : – Prospectul Fondului/Prospectul de Emisiune precum si de un document ce detine informatii cheie pentru un investitor . Fondul poate investii in orice tip de instrumente financiare – ” Depozite Bancare, actiuni, obligatiuni, instrumente financiare derivate , valute, etc sau in combinatii dintre diferite instrumente financiare.

Bineanteles ca ele mai pot investi si in alte plasamente ce nu tin de domeniul valorilor mobiliare din punct de federe juridic ( vezi lectiile anterioare ) ex : active imobiliare sau alte tipuri de active.

Suma tuturor plasamentelor unui fond se numeste ” Portofoliu ” .

In general OPCVM au o durata de viata nedeterminata.

FONDURILE INCHISE DE INVESTITII ( AOPC )

Trebuie mentionat de la inceput ca aceste ( AOPC ), se adreseaza unui numar limitat de investitori potrivit legislatiei in vigoare mai putin de 200 investitori, o alta particularitate este faptul ca ele sunt mai restrictive din punct de vedere al achizitionari respectiv rascumpararii ” Unitatilor de Fond” sau cum li se mai spune “Titlurilor de Participare “, in sensul ca aceste perioade de cumparare sau rascumparare sunt clar descrise in prospectul de Emisiune si Actul Constitutiv ( care dupa cum stim au la baza Codul Civil ).

Un alt aspect important ca aceste AOPC pot fi sub incidenta reglementarilor ( ASF ) sau nu. In cazul in care ele functioneaza doar dupa Actul Constitutiv si Documentul de Emisiune (Prospect ), structurate in baza codului civil, nu neaparat trebuie Administrate de un SAI, pot fi administrate si de alte entitati cu personalitate juridica sau chiar o persoana fizica le poate administra. Repet in Baza Actului Constitutiv si a Documentelor de Emisiune care sunt constituite dupa Codul Civil.

Acestea fiind spuse uneori constituie un avantaj investitia in AOPC, tocmai datorita faptului ca politica investitionala nu este atat de restrictiva si reglementata ca un OPCVM. Dar prezinta alte riscuri ( ma refer la cele nereglementate ), un risc suplimentar fiind tocmai ca nu sunt regelementate ( in consecinta pot exista si ” derapaje” ).

Scopul si politica investitionala este clar scrisa in documentele de emisiune ale fondului si actul constitutiv.

O alta diferenta intre AOPC si OPCVM este faptul ca OPCVM are o emisiune continua de UNITATI FOND iar AOPC nu ( cu riscul de a ma repeta, perioadele cand se cumpara sau rascumpara unitati fond sunt clar trecute in documentele de emisiune si actele constitutive ale AOPC ).

Cum investim intr-un fond de investitii ?

In momentul in care un investitor isi plaseaza banii intr-un fond de investitii spunem ca acesta cumpara Unitati de Fond sau Titluri de participare.

In fapt ce este Unitatea de Fond sau Titlul de Participare ?

Unitatea de fond sau Titlul de Participare este doar o hartie care atesta faptul ca ai cumparat parti din activul fondului respectiv si iti este inmanata de catre administratorul Fondului fie el SAI sau alta entitate in cazul anumitor AOPC ( pe intelesul tuturor ). Adica un concept !

In momentul cand achizitionam o unitate de fond aceasta are o anumita valoare . In mod normal daca am o suma de bani x eu pot achiztiona y unitati de fond date de formula : y = x/valoarea UF din momentul respectiv.

Cum se calculeaza valoarea unei unitati de fond ?

o unitate de fond = valoarea activului net ( VAN )/numar de unitati fond totale aflate in circulatie ( adica nerascumparate ) pana la data respectiva. 

sau 

o unitate de fond = ( valoarea activului brut-cheltuieli)/numar de unitati fond aflate in circulatie pana la momentul respectiv. 

Aceste metode de calcul sunt valabile deopotriva pentru OPCVM sau AOPC ! 

Operatiunea inversa cumpararii UF se numeste rascumparare. Iar pretul de rascumparare este exact valoarea unitatii de fond din momentul in care dorim sa facem rascumpararea

 

Cui se adreseaza Fondurile de Investitii !

In opinia mea Fondurile de investitii se adreseaza tuturor tipurilor de investitiori ! Sa facem o clasificare subiectiva AOPC-urile se adreseaza investitorilor cu mai multe cunostiinte financiare si juridice , iar nu in ultimul rand au acelai scop investitional si astfel isi pun banii la comun.Bineanteles aceste fonduri nu se rezuma numai la acest tip de investitori !

Iar OPCVM-urile se adreseaza tuturor investitorilor in special celor care nu au expertiza financiara si nu dispun de suficiente sume de bani pentru a intra in piata de capul lor si nici nu pot apela la un Portofolio Manager sa le administreze banii direct in piata iar unul din motive il reprezinta, ca nu isi bate el capul pentru 50 de ron 🙂 si astfel este indrumat politicos sa investeasca intr-un OPCVM :). Bineanteles aceste fonduri nu se rezuma numai la acest tip de investitori !.

In general aceste fondurii de investitii se adreseaza tuturor , iar noi investitorii avem la dispozitie o gama larga de prospecte si acte constitutive de unde sa ne informam despre tipul fondului, in ce investeste, riscul fondului si tot ceea ce ne intereseaza , in consecinta avem de unde alege ! 🙂

Valoarea untiatii de fond se calculeaza astazi cu valorile de inchidere a pietii de ieri si sunt valabile maine ( In cazul OPCVM deoarece acestea sunt obligate sa aiba raportari zilnice ).

In cazul AOPC cu siguranta vom gasi in prospect dar ca si exemplu : UN AOPC care da raportari lunare valoarea unitatii de fond este calculata cu valorile activelor din ultima zi de tranzactionare a lunii respective si se calculeaza in prima decada a lunii actuale si sunt valabile pe tot parcursul lunii viitoare )

Un alt element este DEPOZITARUL sau cum se mai spune CUSTODELE . Cine este acesta ?

Este institutia de credit care pastreaza in conditii de siguranta activele fondului si verifica modalitatea de calcul a valori unitare a activului net VUAN ( ca nu cumva administratorul fondului sa o ia razna si sa matrasasca raportarile ! Iar pentru asta te cam seaca de bani depozitarul 🙂 )

In conformitate cu prevederile legale CUSTODELE are urmatoarele atributii :

  1. Sa se asigure ca, vanzarea, emiterea , rascumpararea sau anularea unitatilor de fond sunt efectuate de catre SAI pentru OPCVM si anumite AOPC ) sau alte entitati pentru AOPC.
  2. Sa se asigure ca valoarea Unitatilor de Fond sunt calculate conform formulelor prezentate in documentele de emisiune sau cu actul constitutiv ( dupa caz ).
  3. Sa indeplineasca instructiunile SAI, sau a societatilor investitii autoadministrate ( cazul unor tipuri AOPC ) daca nu contravin legislatiei.
  4. Sa se asigure ca SAI sau alte entitati in tranzactiile cu activele fondului orice suma datorata este achitata in termenul stabilit ( la decontare ).
  5. Sa se asigure ca veniturile SAI sau a altor entitati care administreaza activele fondului sunt calculate conform legislatiei , reglementarilor ASF sau in anumite cazuri dupa regurile fondului trecute in actul constitutiv ( document de emisiune, prospect.. ).

Un alt participant la ” bunastarea ” fondului de investitii , este DISTRIBUITORUL. Acesta are rolul de a distribui unitati de fond in numele fondului cu acordul entitatii care administreaza fondul , in baza unui contract de distributie .

Deobicei acesti distribuitori sunt :

-SAI

-SSIF ( Societate Administrare Investitii )

– alte SAI ( nereferindune la cel care administreaza fondul despre care este subiectul )

– Institutii financiare.

Nerezumandu-ne doar la acestea !

Eu cunosc caz cand posta facea distributie UF.

 

O zi frumoasa !

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s