Batalia pentru o bucata cat mai mare din bugetul public

Mult-discutata Lege a salarizarii unitare readuce in discutie problemele pe care aparatul public le are: supra-popularea sistemului in zonele “privilegiate” si sub-popularea in zonele “de lucru”, sau salarizarea proasta a profesionistilor de care sistemul are nevoie, sunt doar o parte dintre ele.

Discutiile purtate in mediul public pe tema Legii salarizarii n-au vizat nici una dintre temele cu adevarat importante mentionate mai sus! Nivelul salariilor fiind principala si singura tema dezbatuta.

Legea salarizarii unitare in sistemul public si demisia Ministrului Muncii a fost unul dintre principalele subiecte de pe agenda mass-media la finalul acestei saptamani. Din pacate insa, discutiile pe aceasta tema – cel putin cele publice, purtate prin mijloacele mass-media, au semanat mai mult cu o “batalie” intre diferitele sectoare ale aparatului public pentru a smulge o halca de bani cat mai mare din bugetul public.

Putand intelege interesul major al reprezentantilor sindicatelor pentru a obtine cat mai multe avantaje pentru ramura / industria pe care o reprezinta … nu s-a atins nici un moment in aceste discutii subiectul “restructurarii” aparatului public, cel al salarizarii pe criterii de compententa si profesionalistm, si nici problemele date de faptul ca aparatul public este “impanat” de oamenii numiti politic ce incarca schemele de personal tocmai in acele zone in care exista oricum un surplus de personal – unde posturi noi de consilier, secretar, etc … sunt “inventate” la fiecare schimbare de guvern / sef.

Discutia este oricum extrem de complexa. Un punct de vedere cu privire la modul in care ar trebui abordata de fapt problema – din perspectiva unui economist … am exprimat aici , in cadrul emisiunii dedicate acestei teme de sambata 16 aprilie 2016.

Laurentiu Rosoiu la Realitatea Tv - Legea salarizarii

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s