Externalizarea profiturilor si sustinerea capitalului autohton

Marile companii straine domina economia romaneasca si extrag, in diferite forme plus-valoarea produsa aici, ducand-o acasa. Dincolo de o eventuala dezbatere privind moralitatea si/sau legalitatea diferitelor forme de repatriere a castigurilor, acest fenomen este o problema pentru noi romanii.

Un raspuns la aceasta problema se impune! Dar sarabanda de masuri si proiecte protectioniste si cu caracter populist nu fac deca mai mult rau. Solutia este de fapt cu totul alta!

Obligarea marilor lanturi internationale de a avea in rafturi 51% produse romanesti este una dintre marile aberatii produse de “specialistii” romani, care, dincolo de imposibilitatea efectiva de a fi pusa in practica (ceea ce, intre noi fie spus – creeaza de fapt un cadru informal de actiune abuziva din partea unor persoane si/sau institutii aflate in cautare de foloase necuvenite!) … are un caracter protectionist nascut parca din politicile economice duse in urma cu 30 de ani, si are potentialul de a crea in realitate cu mult mai multe probleme decat ar putea, ipotetic, rezolva vreodata!

Pe scurt spus, protectionismul prostesc, imbibat cu nationalism populist, nu da, pe termen lung, nici o sansa de supravietuire capitalului si business-urilor romanesti, creand premisele disparitiei lor totale in confruntarea cu o lume tot mai globalizata!

Prin urmare, pe cat de mare este dorinta – pornind de la ideea ca promotorii sunt de buna-credinta … pe atat de mare este prostia! Intr-un astfel de cadru protectionist nu vom face altceva decat sa ne reducem si mai mult bruma de competitivitate pe care o avem si sa cadem la primul contact cu mediul inconjurator.

Nu “protectionismul” este solutia pentru protejarea capitalului romanesc! Nu izolarea … ci dimpotriva, stimularea acestuia sa ia contact si sa intre in competitie cu business-uri si capitaluri din alte tari pe piata globala. Iar exemplul de mai sus, cu legea privind 51% produse romanesti, nu este singular.

Trecand peste faptul ca este practic imposibil sa blochezi libera circulatie a capitalurilor, si nu doar pentru ca ar contraveni regulilor europene si internationale la care am aderat, ci si pentru faptul ca este greu de imaginat un astfel de cadru legal … o astfel de masura nu ar fi decat o expresie “virulenta” a unui protectionism care nu ne poate duce nicaieri!

Problema externalizarii profiturilor de catre marile companii straine trebuie tratata din doua perspective: avem in primul rand o problema cu transferurile aflate la limita legalitatii / moralitatii, prin care, pe cai mascate prin contracte de consultanta si achizitii de bunuri si/sau servicii pe care entitatile romanesti le platesc entitatilor straine care le detin … transferand astfel o buna parte din plus-valoarea produsa local, fara plata vreunor taxe / impozite. Acest lucru fiind cel putin anormal privind prin comparatie cu presiunea fiscala pusa in spatele capitalului romanesc … denaturand competitia. Si aici cred ca Statul ar trebui intr-adevar sa-si faca simtita prezenta mai puternic!

Pe de alta parte, in ceea ce priveste transferul la lumina al profiturilor facute si declarate aici, impozitate si taxate la fel ca cele produse de capitalul autohton, nu trebuie pus in aceeasi galeata, si in nici un caz nu trebuie ingreunat in vreun fel! Dimpotriva … cadrul legal si fiscal ar trebui relaxat la maxim astfel incat un numar cat mai mare de entitati straine sa fie tentate sa vina in Romania si sa-si declare profiturile aici … platind taxele aferente.

Dar mai mult decat relaxarea cadrului fiscal si legal pentru atragerea companiilor straine … mai importanta este stimularea si sustinerea capitalului romanesc in a cuceri la randul sau piete externe, de unde, la randul sau, sa aduca in Romania – IN MOD LEGAL – plus-valoarea produsa acolo.

Asadat, nu “protectionismul” este solutia atunci cand este vorba de a dezvolta capitalul romanesc … ci dimpotriva, utilizarea cailor, instrumentelor si politicilor pe care le avem la indemana pentru ca acesta sa poata face profituri / plus-valoare pe care sa le aduca acasa.

Nu este un secret pentru nimeni ca toate tarile – dar absolute toate – isi folosesc si sustin companiile (atentie – private!) care au capital autohton pentru proiectia intereselor lor la nivel global! SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia … sunt doar cateva dintre cele mai la indemana exemple pe care le putem avea in acest sens.

Romania din pacate nu a avut si nu are in plan realizarea unui demers in acest sens. Prin alte tari, de la diplomati pana la servicii secrete – se lucreaza din plin la protejarea si sustinerea intereselor capitalurilor nationale prin toate colturile lumii. Numeroase exemple de astfel de interventii adesea brutale si lipsite de orice forma de “diplomatie” putem gasi chiar la noi acasa …

Aceasta cale este cea care trebuie sa o urmam si noi! Ceea ce marile companii internationale fac in Romania (ajutate de aparatul diplomatic si / sau de cel al serviciilor secrete!) ar trebui sa facem si noi pe alte piete! CU O MENTINUNE TOTUSI! Indicat ar fi sa preluam sis a folosim instrumentele, politicile si tacticile care nu ne-ar putea duce nici in zona “ilegalitatilor” si nici in zona “evaziunii”. Altfel spus, daca altii au fost “hoti” cu noi (extragand plus-valoare prin forme ce depaseau limita legalitatii) noi sa nu fim “hoti” cu cei care ne vor deschide usile pentru a veni, produce si pentru a crea plus-valoare la ei acasa!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s