Care este formula magica pentru salvarea sistemului de sanatate?

Scandalul nascut cu privire la contractele Hexipharma dezvaluie doar o mica parte din mecanismul urias si pervers prin care se deturneaza banii publici alocati sistemului de sanatate catre buzunarele private. Un mecanism care a facut ca toate planurile de “salvare” a sistemului sa esueze.

Pus la zid de Hexipharma, actualul Guvern lanseaza ideea unui alt “nou plan” pentru salvarea sistemului! Un plan care, fara a lua in calcul deschiderea pietei, este destinat si el, ca si celelalte, esecului!

In “Sanatate”, prin diferite forme, institutii, programe, etc s-au invartit anual (de-a lungul ultimului deceniu cel putin!) sume insemnand echivalentul a circa 3-4 procente din PIB. Asta inseamna ca, in functie de an si de evolutia PIB, in sistem au intrat, grosier calculat, intre 3 si 6 miliarde de euro!

evolutie PIB Romania

Atentie – sumele sunt consistent mai mari in ultimii ani, cand PIB-ul a crescut iar la impartirea banilor de la Buget, Sanatatii i-au revenit de regula cate 4%.

Prin urmare, un calcul simplu ne arata ca, cel putin in ultimii ani, bugetele alocate sanatatii au avut cresteri consistente! Se resimt oare aceste cresteri ale sumelor alocate proportional in calitatea serviciilor, conditii, salarizare personal sau in diminuarea fenomenului platilor informale?

Raspunsul este putin spre deloc! Iar cazurile in care infuzia masiva de fonduri din ultimii ani se poate vedea sunt punctuale si absolut insuficiente!

Cauza principala a problemelor de calitate si salarizare a personalului pe care sistemul public de sanatate le are nu este asadar neaparat una de lipsa a banilor cat mai ales una de PROASTA GESTIUNE a acestora.

Trebuie stiut astfel ca sSubventia data de stat pentru compensarea medicamentelor a crecut de peste 4 ori in ultimii 8 ani in timp ce cresterea consumului in volum de medicamente a crescut cu doar 15%; astfel ca, practice, singurul efect al majorarii subventiei a fost inlocuirea medicamentelor ieftine cu medicamente scumpe in avantajul marilor distribuitori de astfel de produse – un mecanism considerat de unii o adevarata “mafie farmaceutica”.

Ar mai trebui stiut, spre exemplu, faptul ca  statul da pe subventia la medicamente de peste 3 ori mai mult decat pe salariile brute ale medicilor sau aprox la fel de mult precum intreg bugetul apararii sau al constructiei de drumuri (“regii asfaltului” fiind astfel  mici compii fata de asa-zisa “mafie farmaceutica”).

Ar trebui pus astfel in discutie faptul ca aceasta gaura uriasa in bugetul sanatatii si faptul ca subventia la medicamente nu ajuta in mod real pe nimeni? Asta, in mod evident, fara a contesta in mod absolut faptul ca un medicament mai scump e mai bun decat unul ieftin … Dar acest fapt nu este o regula – exceptiile fiind numeroase!

Si cele trecute in revista mai sus sunt doar o mica – foarte mica parte a mecanismului prin care banii se scurg din sistem fara a produce efectele pozitive dorite.

Astfel ca, o reforma se impune … doar ca, fara gandirea si implementarea unui cadru legal care sa dea drumul COMPETITIEI in sistem, orice reforma, plan, strategie este sortita esecului. Asta spuneam si vineri 6 mai, invitat fiind la Realitatea Tv in emisiunea “Banii vorbesc” moderata de Edward Pastia.

Laurentiu Rosoiu la Realitatea Tv

Si in completarea celor spuse si scrise mai sus, trei comentarii ce merita atentie … doua in sensul ideii exprimate mai sus, si una contra – pentru echilibrarea (relativa!) a balantei!

FB Mircea Marian

FB Daniel P Funeriu

FB Cristian Socol

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s