Continua sa intre bani in SAI-urile din Romania! Cine ia partea leului?

Romanii continua sa aduca bani administratorilor de fonduri din Romania, iar valoarea activelor administrate de jucatorii din industria de profil continua sa evolueze pe trend ascendent, chiar daca are o viteza tot mai mica. De remarcat insa ca aceste cresteri sunt neuniform distribuite in interiorul industriei.

Astfel, intre jucatorii din industrie au loc o serie de mutatii, chiar daca formula “Top 10”-ului se mentine neschimbata fata de situatia din urma cu 12 luni: unii dintre jucatori castiga agresiv teren, in timp ce altii pierd.

Erste Asset Management ramane detasat cel mai mare administrator de active din Romania (fonduri de investitii si portofolii individuale), cu o valoare a activelor administrate de aproximativ 7,9 miliarde lei (vezi “Top 10 administratori din Romania dupa valoarea activelor administrate la finalul lunii aprilie 2016”); respectiv o cota de 33,59% din piata de profil – piata care la finalul lunii aprilie 2016 a ajuns la 23,51 miliarde lei.

Top 10 administratori din Romania dupa valoarea activelor administrate la finalul lunii aprilie 2016

La finalul lunii aprilie 2016, valoarea activelor administrate de toate SAI-urile din Romania inregistra o scadere de 0,12% fata de luna anterioara, dar isi continua tendinta de crestere, inregistrand un plus de 2,3% pe ultimele 12 luni – la finele lunii aprilie 2015 piata de profil insuma active de 22,99 miliarde lei.

Privita in dinamica asadar, pe ultimele 12 luni, industria de profil din Romania si-a continuat tendinta ascendenta – chiar daca semnele de plafonare, cel putin pentru moment – sunt din ce in ce mai evidente; astfel, in luna aprilie 2016 valoarea activelor totale la nivel de industrie era, asa cum aratam si mai sus, in scadere cu 0,12% fata de valoarea lunii anterioare, in timp ce, in luna aprilie 2015 aceasta valoare inregistra o crestere de 1,98% fata de valoarea lunii anterioare (respectiv martie 2015).

In top 10 jucatori dupa valoarea activelor administrate la finalul lui aprilie 2016, la foarte mica distanta dupa SAI Erste Asset Management se afla Raiffeisen Asset Management, cu o cota de piata de aproximativ 28,5% (respectiv o valoare a activelor de circa 6,7 miliarde lei), iar locul trei este ocupat de SAI BRD Asset Management, care se afla insa la o distanta semnificativa de primii doi clasati, cu o valoare a activelor sub administrare de circa 2,8 miliarde lei, respectiv o cota de piata de mai putin de 12% – aproape la egalitate cu BT Asset Management, care, cu active de 2,65 miliarde lei are o cota de piata de 11,26% si ocupa locul patru in clasamentul dupa valoarea activelor sub administrare la finalul lunii aprilie 2014.

Trebuie precizat faptul ca valoarea activelor administrate de un SAI este influentata pe de o parte de intrarile-iesirile de capital, iar pe de alta parte – suficient de puternic pentru a fi relevant – de evolutia preturilor activelor aflate in portofoliile fondurilor si/sau clientilor administrati. 

Top 10 administratori din Romania dupa valoarea activelor administrate la finalul lunii aprilie 2016

Se poate observa ca, la finalul primelor patru luni din 2016 clasamentul (Top 10 SAI-uri) arata la fel ca in urma cu 12 luni, dar in ceea ce priveste evolutia fiecaruia dintre jucatori pe acest interval de timp, tendintele sunt divergente.

Astfel, in timp ce in cazul liderului de necontestat al sectorului, la finalul lunii aprilie 2016, valoarea activelor administrate a scazut cu 1,16 miliarde lei – respectiv cota de piata a scazut de la 38,5% la 33,6%, in cazul ocupantilor urmatoarelor locuri valoarea activelor in administrare a avut o evolutie inversa: Raiffeisen are un plus de active de circa 391 milioane lei iar BRD de circa 134 milioane lei.

Top 10 administratori din Romania dupa valoarea activelor administrate la finalul lunii aprilie 2015

Din aceasta perspectiva insa, dintre jucatorii aflati in Top 10 dupa valoarea activelor administrate, cea mai buna evolutie a valorii activelor (atat in valoare absoluta cat si in termeni procentuali) a avut-o BT Asset Management, care a inregistrat o crestere cu 961 milioane lei, si o majorare a cotei de piata de la 7,2% la finalul lunii aprilie 2015 la 11,3% la finele lunii aprilie 2016 (vezi tabel “Evolutii Top 10 pe ultimele 12 luni”).

Evolutii Top 10 pe ultimele 12 luni

La nivel de industrie insa, cea mai buna evolutie in termeni procentuali a valorii activelor administrate la final de aprilie 2016 fata de finalul lunii aprilie 2015, a avut-o Pioneer Asset Management, care a inregistrat o rata de crestere de 57,9% – valoarea acestora crescand cu circa 183 de milioane lei.

Privita in ansamblu din aceasta perspectiva – a evolutiei procentuale a valorii activelor administrate la final de aprilie 2016 fata de valoarea din urma cu 12 luni – se poate observa ca, in timp ce jumatate din industrie a inregistrat cresteri (mai precis 11 din cei 22 de jucatori din piata) – cealalta jumatate a inregistrat scaderi (respectiv restul de 11 jucatori) (vezi tabel “Dinamica industrie in aprilie 2016 fata de aprilie 2015”).

Dinamica industrie in aprilie 2016 fata de aprilie 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s