Din nou, despre “formula magica” de salvare a sistemului de sanatate

Ce ar insemna si de ce ar fi benefica deschiderea pietei serviciilor de sanatate pentru operatorii privati? Scandalul Hexi Pharma readuce in discutie managementul defectuos al banilor publici in sistemul de sanatate de stat, si aduce inca un exemplu de modalitate de capusare a acestora.

Discutia privind necesitatea deschiderii pietei catre agentii privati se naste astfel automat. Competitia este singurul instrument care va forta agentii prestatori de servicii – fie ei de stat sau privati sa se reformeze.

Cu totii ne speriem atunci cand vine vorba de “privatizare” in domeniul serviciilor publice de sanatate – asociind acest concept cu posibilitatea ca o buna parte a populatiei – adica populatia saraca – sa fie exclusa de la accesul la sanatate.

“Ce facem cu cei saraci?” este intrebarea pe care mi-a pus-o instant Edward Pastia intr-o emisiune in care am discutat pe aceasta tema.

Vezi discutia aici: “Care este formula magica pentru salvarea sistemului de sanatate?”

Daca incetam sa privim “privatizarea” sanatatii in aceasta cheie, vom vedea insa ca lucrurile nu sunt nici pe departe atat de negre, pentru ca exista calea / instrumentul / modelele prin care “privatizarea” poate aduce nenumarate beneficii.

Si pentru a avea o perspectiva pragmatica … putem sa luam cateva exemple – prin corelare cu un instrument care exista deja, si anume “pachetul minim de servicii de sanatate”

Astfel, sa spunem ca, incepand de maine, Casa de Asigurari de Sanatate va putea deconta catre orice agent prestator de servicii de sanatate costurile tuturor operatiunilor acestora – conform unei grile.

Sa spunem, spre exemplu, intr-un mod foarte simplist, ca asiguratorul – respectiv Casa de Asigurari de Sanatate ar stabili ca deconteaza:

 • 100 lei pentru o consultatie
 • 100 de lei pentru o interventie chirurgicala uzuala
 • 1000 de lei pentru o interventie chirurgicala complicata
 • 2000 de lei pentru o nastere
 • 50 de lei pentru o zi de spitalizare
 • 100 de lei pentru o radiografie
 • 5 lei pentru un flacon de antibiotic
 • 2 lei pentru o fasa de pansament
 • 10 lei pentru o perfuzie
 • Etc, etc, etc (sau, ca alternativa, 3000 de lei pentru o “nastere” cu tot ce presupune aceasta!)

Care ar fi efectul?

Ei bine, agentii privati vor avea un punct de plecare in a-si stabili costurile pentru pacienti. Unii vor oferi respectivele servicii solicitand clientului o eventuala plata suplimentara (in speta, foarte probabil cei privati). Altii – cum ar fi cei detinuti de autoritati locale (ca Primariile) sau detinuti de alte institutii (spre exemplu un spital al CFR si/sau al armatei) ar putea oferi serviciile exact la preturile respective (avand posibilitatea de a compensa cu fonduri primite de la entitatea care-i detine). Altii ar putea alege sa functioneze exact pe respectivele preturi – lasand probabil de dorit la capitolul calitate a serviciilor.

Cert este insa ca fiecare dintre agentii respectivi vor fi direct interesati sa atraga cat mai multi clienti – pentru a avea decontari cat mai mari de la Casa; pentru asta ar fi direct motivati sa-si controleze costurile pentru a face profituri. Controlul costurilor inseamna, intre altele, ca nu vor mai avea nici un interes in a cumpara produse si/sau servicii de la terti la supra-pret (deci nu vor mai cumpara dezinfectanti supraevaluati, ci va cauta alti furnizori … ale caror produse sa corespunda astfel incat sa nu le creeze lor probleme – si astfel sa le alunge clientii!).

Revenind, sa luam cazul unei viitoare mamici! Nasterea presupune o interventie chirurgicala (cezariana) + medicatie + 5 zile de spitalizare pentru ea si bebelus.

Casa ar plati / deconta: (cu titlu de exemplu!)

 • 50 RON pentru ziua de spitalizare
 • 2000 RON pentru cezariana
 • Insumat 500 lei pentru medicamentatie

Intr-un sistem “privat” in acceptiunea considerata de mine … vorbim de fapt de posibilitatea ca mama sa “aleaga” un operator (privat sau de stat) care sa-i ofere serviciile respective in schimbul deconturilor. Probabil ca unii operatori privati ar avea o serie de costuri suplimentare. Sa spunem ca o noapte de spitalizare la “privat” ar costa 150 lei. Mamica ar urma sa aleaga daca eventuala diferenta de cost merita platita pentru eventuale “conditii mai bune”; in mod particular – aceeasi mamica ar putea opta totusi pentru un operator “de stat” pentru ca are mai multa incredere in calitatea umana si profesionala a cadrelor medicale din spitalul “de stat”. Sau, ar alege o “clinica” ce are posibilitatea de a oferi servicii medicale de urgenta – in cazul existentei unor riscuri …

Mamica – in speta “clientul” va pune in balanta si va alege cea mai buna varianta!

Un proces simplist … care insa, multiplicat la scara nationala se naste un mecanism competitiv care pune presiune pe imbunatatirea serviciilor (a ofertei!) si concomitent pe scaderea costurilor!

Si sa nu privim lucrurile in nota negativa! Avem exemplul serviciilor medicale stomatologice, unde competitia a condus la nasterea unei “industrii” care functioneaza foarte bine … si culmea, la care are acces, cu mici exceptii, aproape oricine! Preturile nemaifiind demult prohibitive iar conditiile mult-mult superioare celor pe care le ofereau in urma cu vreo 10 ani stomatologii “de la stat”.

Printr-un astfel de mecanism, prin care Casa sa deconteze servicii, pe baza unei grille, catre toti furnizorii de servicii de sanatate – fara o o diferentiere intre privat si public, s-ar crea o “piata” a serviciilor de profil care sa acopere practic toate buzunarele dupa necesitati si posibilitati.

Si asta nu inseamna neaparat “disparitia” sectorului public! Ci dimpotriva – poate oferi spitalelor de stat un mecanism prin care, in mod legal, sa-si poata majora veniturile prin stabilirea unor “preturi” care sa fie mai mari decat cele din grila de decontare a Casei; preturi care sa reflecte cum spuneam, fie o calitate sporita a serviciilor, fie o calitate mai mare a personalului medical, fie existenta unor reguli si proceduri de lucru care sa dea mai multa incredere clientului / pacientului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s