Fondurile de obligatiuni, cel mai bun randament pe ultimul an

Fondurile de obligatiuni – adica tocmai fondurile cu profil redus de risc, sunt cele care, la finele lunii aprilie 2016, au adus cel mai bun randament pe ultimele 12 luni. Spre deosebire, pe ultimele 12 luni, urmand evolutia bursei, majoritatea fondurilor de actiuni au adus pierderi investitorilor.

Fondurile de actiuni au avut insa evolutii mai bune decat indicii reprezentativi ai BVB. La finalul lunii aprilie 2016 indicii BET si BET-FI inregistrau scaderi de circa 15% pe respectivul interval de timp.

Administratorii fondurilor de obligatiuni sunt cei care au raspuns, aparent, cel mai bine provocarilor ultimelor 12 luni, reusind nu doar sa conserve capitalul investitorilor ci si sa le aduca acestora mai multi bani in buzunare. Spre deosebire, fondurile orientate pe investitia in actiuni au adus pierderi investitorilor, chiar daca, in marea lor majoritate, pierderile au fost semnificativ mai mici decat minusurile inregistrate de BET si BET-FI – cei doi indici reprezentativi pentru bursa de la Bucuresti.

BET APRILIE 2016 – APRILIE 2015

BET FI APRILIE 2016 – APRILIE 2015

Astfel, la finalul lunii aprilie 2016, dintre toate fondurile deschise de investitii distribuite in Romania, cel mai bun randament pe ultimul an a fost adus de BRD Euro Fond – fond de obligatiuni si instrumente cu venit fix, administrat de BRD Asset Management – acesta inregistrand o crestere a VUAN de 5,41%. Cu randamente de peste 3,5% pe acelasi interval de timp, in Top10 dupa cresterile inregistrate in clasa respectiva, s-au situate Carpatica Obligatiuni, OTP Obligatiuni si BRD Obligatiuni.

(vezi tabel Fonduri Deschise AAF – Obligatiuni si instrumente cu venit fix )

Prin comparatie, in categoria “fondurilor multi-active” – adica acele fonduri care au o politica de investitii ce le permite investitia si in alte tipuri de active (deci si in active cu grad de risc mai ridicat), au cele mai bune randamente nu au depasit 3% pe ultimele 12 luni, plusuri pe respectivul interval de timp fiind inregistrate de un numar de doar 3 din cele 27 de fonduri.

(vezi tabel Fonduri Deschise AAF – Multiactive)

De departe insa, cele mai slabe evolutii au fost inregistrate in categoria “fonduri de actiuni”! In aceasta categorie, un singur fond, respectiv STK Europe – administrat de STK Financial, a reusit sa aduc un randament pozitiv investitorilor pe ultimele 12 luni (putin peste 2%); restul celorlalte aproximativ 50 de fonduri din respectiva categorie au avut scaderi pe ultimul an.

(vezi tabel Fonduri Deschise AAF – Actiuni)

Randamente pozitive au mai inregistrat, fondurile incadrate in categoria “alte fonduri” – respectiv cele cu o politica de investitii mai putin limitativa cu privire la categoria de active in care pot investi, au avut cu preponderenta evolutii pozitive (chiar daca nici unul dintre acestea nu a avut un randament mai mare de 3% pe ultimele 12 luni). Doar trei dintre fondurile din aceasta categorie erau ins ape minus fata de valorile de la finele lunii aprilie 2015.

(vezi tabel Fonduri Deschise AAF – Alte fonduri)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s